search icon

Διεθνή

TikTok: Αγωγή-μαμούθ εναντίον του – Γιατί θα μοιράσει χιλιάδες ευρώ σε παιδιά της Ευρώπης

Νομικός αγώνας κατά του TikTok αρχίζει στη Μεγάλη Βρετανία με κύριο αίτιο τη συλλογών προσωπικών δεδομένων από ανήλικους χρήστες

Δισεκατομμύρια λίρες ως πρόστιμο διεκδικεί η πρώην επίτροπος Προστασίας Παιδιών στην Αγγλία, Anne Longfield από το TikTok.

Ο λόγος για τον οποίο μάλιστα έχει υποβάλει μήνυση είναι ο τρόπος που η εταιρία χειρίζεται τα δεδομένα παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Έτσι αν καταδικαστεί, το TikTok θα κληθεί να πληρώσει χιλιάδες λίρες σε κάθε παιδί που έχει επηρεαστεί.

Η βάση των κατηγοριών έγκειται στο γεγονός πως το TikTok κρατά τα δεδομένα των παιδιών, όπως τηλεφωνικούς αριθμούς, videos, τοποθεσίες, βιομετρικά δεδομένα και όλα αυτά χωρίς επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαραίτητη συναίνεση που απαιτείται από το νόμο και χωρίς να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών τι ενέργειες γίνονται με αυτά τα δεδομένα.

Σε απάντηση, η εφαρμογή ανέφερε ότι «Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά τη δράση αυτή».

Η πλατφόρμα του TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance κέρδισε δισεκατομμύρια πέρυσι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Η αγωγή ξεκινά για λογαριασμό όλων των παιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018, ανεξάρτητα από το αν έχουν λογαριασμό ή τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Τα παιδιά, που δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, μπορούν να εξαιρεθούν.

Η Longfield είπε στο BBC ότι επικεντρώνεται στο TikTok επειδή, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων συγκέντρωσαν πληροφορίες, αυτή η εφαρμογή έχει «υπερβολικές» πολιτικές συλλογής δεδομένων.

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, που έχει βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Ωστόσο, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τις προκλήσεις χορού και τις τάσεις του lipsinging βρίσκεται κάτι πολύ πιο απαίσιο», δήλωσε στο BBC η Longfield.

Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είναι «μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων με ένα λεπτό πέπλο κοινωνικού δικτύου η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπατά τους γονείς».

Πρόσθεσε ότι αυτοί οι γονείς έχουν «δικαίωμα να γνωρίζουν» ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται μέσω των «σκιωδών πρακτικών συλλογής δεδομένων» του TikTok.

Η υπόθεση εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Scott και Scott. Ο συνεργάτης Tom Southwell είπε ότι πιστεύει ότι οι πληροφορίες που συλλέγει το TikTok αντιπροσωπεύουν «σοβαρή παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

Τα έσοδα από διαφημίσεις της TikTok και της ByteDance βασίζονται στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, τονίζει.

«Το να επωφεληθεί από αυτές τις πληροφορίες χωρίς να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις και το ηθικό καθήκον του να προστατεύει τα παιδιά στο διαδίκτυο, είναι απαράδεκτο» σημειώνει η πλευρά Longfield.

Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Το 2019, στην κινεζική εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), για την κακή διαχείριση των δεδομένων των παιδιών.

Η Νότια Κορέα έχει επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία για τον τρόπο συλλογής δεδομένων σε ό,τι αφορά στα παιδιά ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διερευνηθεί σχετική υπόθεση από το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Ofcom, το 44% των παιδιών, 8 έως 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το TikTok, παρά τις πολιτικές του που απαγορεύουν τα άτομα κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα.

Διαβάστε ακόμα

Αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Jumbo: Αυξάνει την τιμή – στόχο στα €17,10 η Eurobank Equities

Exit mobile version