Μπορεί το όνομα Zoe Roth να μη σας λέει κάτι, μα είναι πολύ πιθανόν να έχετε ξαναδεί μία πασίγνωστη φωτογραφία της, που πάρθηκε πριν από πάνω δεκαέξι χρόνια και ακόμη κυκλοφορεί σε διάφορες γωνίες του διαδικτύου.
Ήταν ένα κυριακάτικο πρωινό του 2005, όταν η Roth και η οικογένειά της περπάτησαν μερικά τετράγωνα, στη γειτονιά τους στη Βόρεια Καρολίνα, για να δουν ένα σπίτι να τυλίγεται στις φλόγες. Όχι, δεν ήταν πυρομανείς, ούτε αναίσθητοι, επρόκειτο για μία ελεγχόμενη φωτιά που οι ίδιοι οι πυροσβέστες είχαν ξεκινήσει ως μέρος μίας άσκησης. Παρά τους μαύρους καπνούς που υψώνονταν προς τον ουρανό, η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, με τους πυροσβέστες να αφήνουν ακόμη και τα παιδιά να κρατήσουν την μάνικα.
Όπως είπε σε συνέντευξή της στους New York Times, η τότε 4χρονη Roth θυμάται να παρακολουθεί το σπίτι να φλέγεται, όταν ο πατέρας της, ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, της είπε να χαμογελάσει. Έτσι και έκανε, γυρνώντας προς την κάμερα με τα μαλλιά της στο πλάι και ένα δαιμονιώδες χαμόγελο. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, το «Disaster girl» (κορίτσι της καταστροφής) είχε γεννηθεί και μαζί του, ένα κομμάτι διαδικτυακής ιστορίας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο πατέρας της, Dave Roth, μάλλον αντιλαμβανόμενος την κωμικότητα μίας εικόνας ενός τετράχρονου που φαινομενικά ενθουσιάζεται με την καταστροφή, έβαλε τη φωτογραφία σε έναν διαγωνισμό. Οι κριτές συμφώνησαν μαζί του, δίνοντάς του το πρώτο βραβείο και σύντομα, η εικόνα θα έφτανε στις οθόνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Χωρίς να έχει ιδέα, η Roth, ακόμη παιδί, είχε γίνει ένα από τα πιο γνωστά memes στον κόσμο, με τους χρήστες του internet να τοποθετούν τη φωτογραφία της δίπλα σε ένα σχέδιο του Τιτανικού να βουλιάζει ή μερικών δεινοσαύρων πριν χτυπηθούν από έναν κομήτη.
Όλα αυτά τα χρόνια αργότερα, η Roth δεν είχε κερδίσει κάτι από τη συνεχή διάδοση της εικόνας. Αυτό όμως άλλαξε στις 17 Απριλίου, με το πρωτότυπο της φωτογραφίας να βγαίνει σε δημοπρασία ως Non-Fungible Token, ή απλώς NFT, πουλώντας για σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια. Τα NFT’s είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η μοναδικότητα εξασφαλίζεται με την αποθήκευση του μοναδικού κωδικού τους στην τεχνολογία Blockchain.
Η φωτογραφία της εξαγοράστηκε για 180 Ether, ένα κρυπτονόμισμα του οποίου φυσικά η αξία μεταβάλλεται, αλλά σήμερα, αυτό το ποσό αναλογεί σε κάτι παραπάνω από 495 χιλιάδες δολάρια. Επιπλέον, η οικογένεια διατήρησε τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας και θα λάβει το 10% των πιθανών μεταπωλήσεων του NFT.
Σήμερα, η 21χρονη πλέον, Roth, ετοιμάζεται να πάρει το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο της North Carolina και με τα κέρδη της σκοπεύει να πληρώσει τα φοιτητικά της δάνεια και να δωρίσει τα υπόλοιπα χρήματα σε φιλανθρωπίες. Η ίδια λέει πως της αρέσει να βλέπει το ιντερνετικό μιμίδιο του εαυτού της να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, 16 χρόνια αργότερα, κανείς δεν αναγνωρίζει εκ πρώτης όψεως πως η ίδια είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιδιά στον κόσμο.
Ο μάνατζέρ της, Ben Lashes, που έχει αναλάβει και άλλους ανθρώπους, ζώα ή σχέδια που έχουν γίνει memes, όπως η Nyan Cat, της οποίας το NFT πουλήθηκε για 590.000 δολάρια, λέει πως συνολικά, οι πελάτες του έχουν μαζέψει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις NFT. Δήλωσε, επίσης, πως η τεχνολογία των Non-Fungible Tokens έχει βοηθήσει την καθιέρωση των memes ως μίας «σύνθετης μορφής τέχνης» και «σημαντικό μέρος της κουλτούρας».
Τώρα μάλλον οι περισσότεροι διευθυντές μουσείων τραβάνε τα μαλλιά τους, αλλά η κεντρική θέση των ιντερνετικών μιμιδιών σε αυτό που ορίζουμε ως διαδικτυακή κουλτούρα είναι αδιαμφισβήτητη, κάτι που αποδεικνύεται από τη ζήτηση που υπάρχει για αυτά.
Διαβάστε ακόμη:
Huspy: Η νέα επένδυση της VentureFriends στο Ντουμπάι
Οι «μεγάλοι» της ένδυσης που ετοιμάζονται να σαρώσουν την αγορά
E.E. κατηγορεί Apple για στρέβλωση ανταγωνισμού – Τι απαντά η εταιρεία