Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα… φέρει δώρα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας ότι οι παραχωρήσεις στους δασμούς, οι νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και η προοπτική συνεργασίας για την Κίνα θα κερδίσουν την εύνοια του Αμερικανού προέδρου.
Ο Τραμπ, που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη έναν μήνα στην προεδρία του, έχει χρησιμοποιήσει την απειλή των δασμών εναντίον φίλων και εχθρών για να προσπαθήσει να αποσπάσει νέες εμπορικές συμφωνίες, επενδύσεις ή βοήθεια στην επιβολή του νόμου.
Η Ινδία μπορεί να μην αποτελεί εξαίρεση: Παρόλο που ο Τραμπ είχε θερμή σχέση με τον Μόντι κατά την πρώτη του θητεία, έχει αποκαλέσει την Ινδία «πολύ μεγάλο καταχραστή» στο εμπόριο και οι δασμοί του στον χάλυβα και το αλουμίνιο την έπληξαν ιδιαίτερα σκληρά.
Δεδομένης της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, ο Μόντι ετοίμασε υποσχέσεις που περιλαμβάνουν αυξημένες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, πολεμικών οχημάτων και κινητήρων αεροσκαφών, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Οι Ινδοί αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης εμπορικές διαπραγματεύσεις, πιθανές συμφωνίες για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ στην Ινδία και επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, μαζί με μειώσεις δασμών σε τουλάχιστον δώδεκα τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, του ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού και των χημικών.
Ο Μόντι θέλει βοήθεια στην υπόθεση του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι, ενός συμμάχου του, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο για ένα φερόμενο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Αντάνι αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.
Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα θα βρίσκεται στο παρασκήνιο: το φερόμενο σχέδιο των ινδικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία ενός ακτιβιστή Σιχ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προκατόχου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.
Αυτή τη φορά, το ζήτημα των δασμών θα είναι στο προσκήνιο, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ρόσσοου, επικεφαλής του προγράμματος για την Ινδία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
«Θα είναι ένας αγώνας πυγμαχίας», υποστήριξε. «Νομίζω ότι η Ινδία είναι πρόθυμη να δεχτεί μερικά χτυπήματα, αλλά υπάρχει ένα όριο».
Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία. Συνολικά, ο εμπορικά σταθμισμένος μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ ήταν περίπου 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε σύγκριση με το 12% της Ινδίας.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποσχεθεί αμοιβαίους δασμούς σε κάθε χώρα που επιβάλλει εισφορές στις αμερικανικές εισαγωγές, μια κίνηση που θα εντείνει τους φόβους για έναν διευρυνόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο Τραμπ ζητά περισσότερη βοήθεια από την Ινδία για την παράνομη μετανάστευση. Η χώρα αποτελεί σημαντική πηγή μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού στον κλάδο της τεχνολογίας με βίζα εργασίας και άλλων που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ.
Ο Μόντι αναμένεται να συναντηθεί τετ-α-τετ με τον Έλον Μασκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον. Ο δισεκατομμυριούχος είναι βασικός σύμμαχος του Τραμπ και η προσπάθεια της εταιρείας του Starlink να εισέλθει στην αγορά της Νότιας Ασίας θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος.
Η Ινδία μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη στρατηγική του Τραμπ να ανατρέψει την Κίνα, την οποία πολλοί στην κυβέρνησή του θεωρούν ως τον κορυφαίο αντίπαλο των ΗΠΑ. Η Ινδία είναι επιφυλακτική απέναντι στη στρατιωτική ανάπτυξη της γειτονικής Κίνας και ανταγωνίζεται για πολλές από τις ίδιες αγορές. Ο Μόντι ανησυχεί επίσης ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Κίνα που να αποκλείει την Ινδία, σύμφωνα με τον Μουκές Άγκι, του Φόρουμ Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας.
«Παρόλο που μεγάλο μέρος της συζήτησης θα αφορά τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, τη μετανάστευση και τις αμυντικές αγορές, η Κίνα θα κυριαρχήσει στη συνάντηση», δήλωσε η Λίζα Κέρτις, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου με επίκεντρο την Ινδία κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, η οποία τώρα εργάζεται στo think tank Center for a New American Security.
Παρ’ όλα αυτά, η Ινδία προσπαθεί να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Πεκίνο και διατηρεί μια εξωτερική πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για να αποφύγει να πάρει θέση σε μεγάλες διεθνείς συγκρούσεις.
Αυτή η προσέγγιση σήμαινε επίσης ότι η Ινδία συνέχισε τους δεσμούς της με τη Μόσχα, καθώς αυτή διεξάγει τον πόλεμό της με την Ουκρανία. Για παράδειγμα, η Ινδία παρέμεινε μεγάλος καταναλωτής ρωσικής ενέργειας, ενώ η Δύση προσπάθησε να μειώσει τη δική της εξάρτηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Ο Τραμπ μίλησε την Τετάρτη τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό Ζελένσκι για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συνάντηση ΗΠΑ-Ινδίας θα προσφέρει ενδείξεις σχετικά με το ποια, αν υπάρχει, πίεση θέλει ο Τραμπ να ασκήσουν οι μεγάλες εξωτερικές δυνάμεις για να προωθήσουν αυτές τις συνομιλίες.
Διαβάστε ακόμη
Πτώση σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο μετά την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για Ουκρανία
Έρευνα RE/MAX: Οι Έλληνες συνεχίζουν να επενδύουν σε ακίνητα (πίνακας)
Δημογραφικό: Οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ