search icon

Διεθνή

Τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες – Daily Mail: Περιμένουν «λευκές» και «πράσινες» λίστες

Ανοιχτή η συζήτηση για συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας - Ποια νησιά αναφέρει ο Independent ως... εντάξιμα στην «πράσινη» λίστα - Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την «πράσινη» λίστα χωρών για τον τουρισμό

«Απανωτά χτυπήματα» δέχονται σήμερα όσοι Βρετανοί σχεδιάζουν ταξίδια αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη «λευκή λίστα» για τα μη απαραίτητα ταξίδια ενώ παράλληλα και η Πορτογαλία μπορεί να αποβληθεί από την «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι υπουργοί ολοκληρώνουν τις αλλαγές στις ταξιδιωτικές αναθεωρήσεις που πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, με τις ελπίδες εκατομμυρίων Βρετανών να βρίσκονται «στον αέρα».

Υπάρχουν μάλιστα εικασίες ότι η Πορτογαλία – ο μόνος σημαντικός προορισμός στη λίστα – θα μπορούσε να πέσει θύμα της γενικής αναθεώρησης, μετά από την ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα, για την οποία ίσως ευθύνονται οι οπαδοί της Σπόρτινγκ Λισαβόνας που πανηγύρισαν τη νίκη της ομάδας μαζί με τους υποστηρικτές της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι που παρευρέθηκαν στον τελικό του Champions League.

Τα σενάρια για την Ελλάδα

Ωστόσο, ταξιδιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ για χώρες όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Independent, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Οι δηλώσεις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της χώρας ο Μπόρις Τζόνσον, αφού ρωτήθηκε για την επικείμενη πρώτη αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των ταξιδιωτικών προορισμών των Βρετανών, είπε ότι πρέπει να περιμένει τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα. Αν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδείξει προσοχή. Τόνισε δε ότι δε θα διστάσει να βάλει «πράσινες» χώρες στην «πορτοκαλί» κατηγορία, ένα σχόλιο που εκλήφθηκε ως πιθανή αναφορά στην Πορτογαλία, το μοναδικό δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό που είναι μέχρι τώρα στην «πράσινη» λίστα.

«Θέλω να ξέρετε ότι δε θα έχουμε δισταγμό να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα και από εκεί στην κόκκινη λίστα, αν πρέπει να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν στα κράτη μέλη να καταργήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε άτομα που προέρχονται από χώρες που περιλαμβάνονται στη «λευκή λίστα» – αν και τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

Επί του παρόντος, η λίστα περιλαμβάνει το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι η Ιαπωνία πρόκειται να προστεθεί, παρόλο που μεγάλο μέρος της χώρας είναι σε καθεστώς lockdown.

Το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται τώρα να επανεξεταστεί στις 14 Ιουνίου.

Εάν η Πορτογαλία μεταφερθεί στον πορτοκαλί κατάλογο αφού συναντηθούν οι υπουργοί σήμερα, οι άνθρωποι που επιστρέφουν από τη χώρα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες καθώς και να πληρώσουν για τεστ κορωνοϊού .

Αυτό θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τους Βρετανούς που έχουν ήδη κάνει κράτηση για διακοπές σε διάσημους προορισμούς όπως το Αλγκάρβε, πιστεύοντας ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψουν χωρίς να υποστούν καραντίνα.

Και θα είναι επίσης άλλο ένα καταστροφικό πλήγμα για την ήδη πληττόμενη ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία ήλπιζε να προστεθούν περισσότερες χώρες στην πράσινη λίστα αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.

Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 1ης Ιανουαρίου – Πού θα εκτιναχθούν οι τιμές

Ράλι στα τρόφιμα: Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές παγκοσμίως

Exit mobile version