Το «συνοικέσιο» εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για 3 δισ. ελβετικά φράγκα μπορεί, μεν, να παρουσιάζεται ως ιδανική- τηρουμένων των δεδομένων – λύση από τις ελβετικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά φαίνεται πως δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες για το συστημικό ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές.
Μετά από πολυετή σκάνδαλα και απώλειες, η πρόσφατη κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse οφειλόταν στη μετάδοση της κρίσης της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, αλλά και στην απροθυμία της Saudi National Bank για παροχή ρευστότητας.
Η ανακοίνωση για δανειοληψία 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την Swiss National Bank (SNB) δεν περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών, οδηγώντας στην διάσωση της τράπεζας από τη UBS.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν, «η κρίση στις ΗΠΑ μας έπληξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η επιταχυνόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης στην τράπεζα έχει κάνει ξεκάθαρο πως η Credit Suisse δε μπορεί να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η λύση που βρήκαμε, πιστεύω πως θα προσφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στους πελάτες, το προσωπικό, τις αγορές και την Ελβετία».
Η εξαγορά, σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται να δημιουργήσει έναν τραπεζικό κολοσσό με επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των $5 τρισ. Το deal θα συμπεριλαμβάνει, επίσης, την υποστήριξη της ελβετικής κυβέρνησης, της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής FINMA και της SNB η οποία θα προσφέρει γραμμή πίστωσης 100 δισ. ελβετικών φράγκων.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το deal και η εγγύηση ρευστότητας περιορίζουν τους κινδύνους. Ο αμερικανικός κολοσσός είναι πια «overweight» σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Προφανώς συνεχίζουμε και παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στις τοπικές τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά παραμένουμε ευχαριστημένοι από το γεγονός πως η κρίση των τραπεζών αυτών δε θα μεταδοθεί στις μεγάλες συστημικές αμερικανικές τράπεζες», τόνισαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Σύμφωνα, παράλληλα, με τον CEO της Smead Capital Management, Κόουλ Σμιντ, «η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι θετική για τις τράπεζες οι οποίοι δε λαμβάνουν ανόητες αποφάσεις όσον αφορά τα assets τους».
Ο Σμιντ προσέθεσε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα assets της νέας UBS-Credit Suisse αλλά και περαιτέρω ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.
Το στέλεχος της River and Mercantile, Τζέιμς Σιμ, από την άλλη, προειδοποιεί πως η αγορά βρίσκεται σε «mode αναζήτησης και καταστροφής». Ο Σιμ υπογράμμισε πως «η εξαγορά ναι μεν λύνει ένα ιδιοσυγκρατικό πρόβλημα στην Credit Suisse αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα μπορέσει να προστατεύσει τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και τις αγορές. Παρ’ όλα αυτά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο σταθερό απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν».
Όσο για τον Νιλ Σίρινγκ της Capital Economics, υπογράμμισε πως «βάσει της ανακοινωθείσας τιμής εξαγοράς στα 0,5 ελβετικά φράγκα/μετοχή, πρόκειται για “ψαλίδι” 4% στην ονομαστική της αξία και 10% σε σχέση με την αξία της μετοχής στις αρχές του έτους. Αυτό υποδεικνύει πως τα assets ύψους $570 δισ. της Credit Suisse ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάτι το οποίο θα κλυδωνίσει εκ νέου το τραπεζικό σύστημα».
Ως μέρος της συμφωνίας εξαγοράς, η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την εξάλειψη ομολόγων AT1 της Credit Suisse 16 δισ. ελβετικών φράγκων, κάτι το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές .
Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer της Syz Bank, Σαρλ-Ανρί Μονσώ, «τα ομόλογα ΑΤ1 παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση ως τρόπος απορρόφησης των σοκ από την κατάρρευση των τραπεζών. Μέσω της επιβολής “κουρέματος” των ομολογιούχων και της ενίσχυσης της μετοχής της τράπεζας, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καταφέρνει και συνεχίζει τη λειτουργία του. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα ομόλογα αυτά έχουν μηδενική αξία, ενώ εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά την πραγματική αξία των CoCos».
Η Goldman υπογράμμισε πως το «κούρεμα» αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια στους επενδυτές σε ΑΤ1 στην ιστορία από το 2008 όταν και δημιουργήθηκαν. «Κατά την άποψή μας, η ελκυστικότητα των spreads των ΑΤ1 έναντι των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης είναι, πια, αμφισβητήσιμη».
Διαβάστε ακόμη
Αγοραπωλησία – ρεκόρ στη Μήλο για μία μοναδική βίλα αξίας 6 εκατ. ευρώ (pics)
Συμφωνία UBS με την Credit Suisse: Τι λένε 11 γκουρού των επενδύσεων για την τραπεζική κρίση