Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τα σχέδιά του για δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν «σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης» για την Κίνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές είναι ένα σημαντικό θετικό σημείο της κινεζικής οικονομίας και νομίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως θέλουν να είναι προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Χούι Σαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Κίνα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC 

«Βλέπουμε αφηγήματα για δασμούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει βιώσιμο μοχλό ανάπτυξης για την Κίνα».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει τη θέση της από τη Νοτιοανατολική Ασία ως ο μεγαλύτερος περιφερειακός εμπορικός εταίρος της.

Σημειωτέον πως ο Τραμπ είχε αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα όταν θήτευσε ως πρόεδρος των ΗΠΑ το 2018 και έχει απειλήσει να τους αυξήσει στο 60% εάν επανεκλεγεί αυτό το φθινόπωρο.

Η συμβολή των εξαγώγιμων αγαθών στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η υψηλότερη από το α’ τρίμηνο του 2022, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας περιόρισαν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Citi.

Εν τω μεταξύ, η ώθηση του Πεκίνου για την ανάπτυξη της μεταποίησης προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας και καλύτερης ποιότητας δεν έχει ακόμη καταφέρει να αντισταθμίσει πλήρως την ύφεση των ακινήτων και την περιορισμένη κατανάλωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, έχουν δηλώσει ότι οι πολιτικές της Κίνας για την ενίσχυση της βιομηχανικής της ικανότητας και της τεχνολογικής της αυτοδυναμίας έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιλογή του ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ, ο Βανς δήλωσε στο Fox News ότι αντί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα είναι το «πραγματικό ζήτημα» για τις ΗΠΑ και αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή».

Η ομάδα του Μπάιντεν επέκρινε την πολιτική επιλογή του Τραμπ, λέγοντας ότι αυτή έγινε σκόπιμα «επειδή ο Βανς θα κάνει αυτό που δεν θα έκανε ο Μάικ Πενς στις 6 Ιανουαρίου. Θα σκύψει το κεφάλι και θα δώσει χώρο στον Τραμπ και την ακραία ατζέντα του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παραβίαση του νόμου και χωρίς να έχει σημασία η ζημιά για τον αμερικανικό λαό».

Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Βανς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν, δήλωσε πως «είμαστε πάντα αντίθετοι στο να γίνεται η Κίνα κύριο θέμα αντιπαράθεσης στις αμερικανικές εκλογές».

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,7% το β’ τρίμηνο, υπό των αρχικών προσδοκιών των οικονομολόγων. Η ανάπτυξη του α’ εξαμήνου του έτους κυμάνθηκε στο 5%. Αυτό προκάλεσε εκκλήσεις για περισσότερα οικονομικά κίνητρα, εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θέλει να επιτύχει ανάπτυξη 5% για το σύνολο του έτους.

Ο κίνδυνος από τους δυνητικά υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα προέλθει κυρίως από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς και από την πίεση στο κινεζικό γουάν, δήλωσε ο Σαν της Goldman Sachs. Επεσήμανε, μάλιστα ότι οι δασμοί του 2018 δεν έπληξαν σημαντικά τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν επιβράδυνση του εμπορίου. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5% το α’ εξάμηνο του έτους.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να σκεφτούν την εγχώρια ζήτηση και να επικεντρωθούν σε κάτι που είναι βιώσιμο για τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο Σαν στο CNBC.

Εάν επιβληθούν δασμοί 60%, «αυτό το ποσοστό θα αποδειχθεί αρκετά υψηλό και πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις για τη μακροοικονομία θα είναι αρκετά σημαντικές», προσέθεσε.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει προχωρήσει σε περιορισμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Οι κορυφαίοι ηγέτες της χώρας συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο, όπου αναμένεται να καθορίσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους της οικονομικής πολιτικής.

Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις και η απογοητευτική ανάπτυξη του β’ τριμήνου δεν θα είναι αρκετά για να πείσουν το Πεκίνο να εντείνει τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να ανεχθούν τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία εν μέσω της διαρθρωτικής μετατόπισης του τομέα των ακινήτων», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Citi προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας κατά 5,0% φέτος. Οι εξαγωγές της Κίνας σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6% τους πρώτους έξι μήνες του έτους μετά την καλύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

«Οι επενδύσεις στη μεταποίηση και τις υποδομές μπορεί να παραμείνουν εύρωστες και οι εξαγωγές θα καταγράψουν αξιοπρεπή ετήσια ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο, με πιθανή εμπροσθοβαρή αύξηση των παραγγελιών αποστολών το β’ εξάμηνο του έτους λόγω των φόβων για υψηλότερους δασμούς», ανέφερε το στέλεχος της UBS Investment Bank, Τάο Γουάνγκ.

O ίδιος τόνισε ότι οι κινεζικές αρχές πιθανότατα θα είναι απρόθυμες να αναπτύξουν σημαντικά κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας τους επόμενους μήνες, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής αδυναμίας και αύξησης των δασμών. Η UBS προβλέπει ανάπτυξη 4,9% για την οικονομία της Κίνας φέτος.

Παρά ταύτα, δεν πιστεύουν όλοι οι αναλυτές ότι μια πιθανή προεδρία Τραμπ θα αποδειχθεί επιζήμια για την Κίνα.

Ο Μπεν Χάρμπουργκ της Corevalues Alpha δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει ότι η Κίνα είναι πιο πιθανό να έχει «θετικά» εμπορικά αποτελέσματα υπό την προεδρία του Trump, δεδομένης της «συναλλακτικής φύσης» του πρώην προέδρου.

«Είναι ένας διαπραγματευτής και όπως κάθε διαπραγματευτής, του αρέσει να θέτει κατά κάποιο τρόπο τον πήχη χαμηλά και να θέτει κατά κάποιο τρόπο την τιμή του υψηλά και στη συνέχεια να προχωρά χρησιμοποιώντας το σημείο αυτό ως εφαλτήριο», δήλωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο Χάρμπεργκ επεσήμανε ότι μια ακόμη θητεία του Μπάιντεν θα σήμαινε επίσης συνέχιση των δασμών, καθώς και «επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας», κάτι που δεν θα βελτίωνε σημαντικά την οικονομία της Κίνας, ούτε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Συμπλήρωσε ότι μια συνεργασία Τραμπ-Κίνας θα σηματοδοτούσε «μια διμερή δυνατότητα για ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για την ασιατική χώρα».

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ασπίδα προστασίας και ανωνυμίας για όσους καταγγέλλουν κυκλώματα

Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγραψε ιστορία με την επανεκλογή της – Η επόμενη μέρα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ