search icon

Διεθνή

Τι σημαίνει για τη Ρωσία το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αν ενταχθεί η Φινλανδία στη Συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν – Τι θα κάνει η Σουηδία - Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για τον κίνδυνο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

Πρoτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ είχε πλησιάσει πολύ τη χώρα του κι ότι θα το υποχρέωνε να περιοριστεί στα σύνορά του της δεκαετίας του 1990. Αυτά δηλαδή που ίσχυαν προτού ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ορισμένες χώρες που είτε γειτνιάζουν με τη Ρωσία, είτε ήταν πρώην σοβιετικά κράτη.

Η Ρωσία μοιράζεται χερσαία σύνορα με 14 χώρες και πέντε από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Νορβηγία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία επανεξετάζουν την στρατηγική ασφαλείας τους. Αντίστοιχη στροφή προς το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να κάνει και η Σουηδία από τη στιγμή που το Κρεμλίνο επιτέθηκε χωρίς δισταγμό στη γειτονική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN, η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.287 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Αν ενταχθεί στη Συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα σήμαινε ότι θα ευθυγραμμιστεί επισήμως στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα ήταν κακό για το Κρεμλίνο, αντιθέτως για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας θα ήταν ένα πολύ καλό νέο.

Παρά τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, η Φινλανδία είναι μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη που έχει ευθυγραμμιστεί ανεπίσημα με τη Δύση. Ο στρατός της χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες εξοπλισμό «made in USA» και είναι συμβατός με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να συμμετάσχει στις αποστολές της Συμμαχίας εάν το επιλέξει.

Η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και είχε δύο πολέμους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασε κάποια εδάφη.

Υπέγραψε Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, με αποτέλεσμα να διατηρεί έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και τη στρατιωτική της απομόνωση από τη δυτική Ευρώπη.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ επέτρεψαν στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς η απειλή της Μόσχας είχε μειωθεί κατά πολύ.

Ανακοινώνοντας σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να είναι υπό την «ομπρέλα» της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος.

Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι «ο πόλεμος, που ξεκίνησε από την Ρωσία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας, ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή».

Η θέση της Σουηδίας

Η Στοκχόλμη θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας, λέει η σουηδή υπουργός Εξωτερικών – Θα στείλει αίτημα ένταξης στη συμμαχία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Expressen.

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και Σάνα Μάριν δήλωσαν σήμερα πως η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει «χωρίς καθυστέρηση» αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια σημαντική στροφή στην πολιτική της που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση είναι σημαντική για τη Σουηδία, καθώς είναι πιθανό να κινηθεί μαζί με τη Φινλανδία, με την οποία έχει στενούς ιστορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Expressen, το κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συζητήσει τη Δευτέρα την κατάσταση της ασφάλειας και η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον θα συγκαλέσει στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για υποβολή αιτήματος ένταξης, σύμφωνα με την Expressen, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Αίτημα ένταξης θα σταλεί αμέσως μετά, άνευ απροόπτου, είπαν οι πηγές στην Expressen.

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της γειτονικής της χώρας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία “χωρίς καθυστέρηση”.

“Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια”, σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

“Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση”, πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Πρώτες αντιδράσεις

Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Ο Σαούλι Νιίστο και η Σάνα Μαρίν ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για τον κίνδυνο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

«Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

Σχολιάζοντας την επιθυμία της Φινλαδίας να μπει στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Φινλανδία συμμετέχει στα μη φιλικά βήματα προς τη Ρωσία που έλαβε η ΕΕ, κάτι που προκαλεί λύπη και αποτελεί λόγο για μια συμμετρική απάντηση.

Σχολιάζοντας την επιθυμία της Φινλαδίας να μπει στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Φινλανδία συμμετέχει στα μη φιλικά βήματα προς τη Ρωσία που έλαβε η ΕΕ, κάτι που προκαλεί λύπη και αποτελεί λόγο για μια συμμετρική απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή.

Διαβάστε ακόμα:

Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Από τη Ρωσία στην Κύπρο: Οι κυρώσεις, οι απώλειες και η έξοδος κεφαλαίων μετά τον πόλεμο

Η ακρίβεια κόβει ακόμα και τον καφέ

Exit mobile version