search icon

Διεθνή

Τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράκ

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για «την κατάσταση στην περιφέρεια»

Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ συναντήθηκε την Κυριακή στο Ριάντ με τον μονάρχη Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αυτή, που έκανε πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από το ταξίδι του στο Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του σουνιτικού βασιλείου στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για «την κατάσταση στην περιφέρεια», μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, με φόντο τη διαφαινόμενη αναθέρμανση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το γειτονικό Ιράκ.

Ο Σάλεχ συναντήθηκε επίσης χωριστά με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας, τον Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ανέφερε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών μέσω Twitter.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη που έκανε στη Σαουδική Αραβία ο Σάλεχ, μετριοπαθής κούρδος πολιτικός, 58 ετών, μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατία του Ιράκ. Σύμφωνα με έναν ιρακινό αξιωματούχο, μετέβη στο Ριάντ κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο βασιλιάς Σαλμάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη σουνιτική μοναρχία με το κατά πλειοψηφία σιιτικό Ιράκ βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες, έπειτα από χρόνια ψυχρότητας.

Μετά την εισβολή στο Κουβέιτ (1990) από τον στρατό του Ιράκ, που κυβερνούσε ακόμη τότε ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, το Ριάντ διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Βαγδάτη — αποκαταστάθηκαν το 2016 — και έκλεισε όλες τις συνοριακές διελεύσεις με τον βόρειο γείτονά του. Τα σύνορα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τόνωσης των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Το Ιράκ επιζητεί οικονομικά οφέλη προωθώντας στενότερες σχέσεις με το βασίλειο, καθώς θέλει να προχωρήσει σε ανοικοδόμηση έπειτα από τα χρόνια της καταστροφικής σύρραξης με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η Βαγδάτη ανακήρυξε τη «νίκη» της επί των τζιχαντιστών τον Δεκέμβριο του 2017.

Από την πλευρά του, το Ριάντ επιδιώκει να συσφίξει ξανά τις σχέσεις με τη Βαγδάτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να περιορίσει την επιρροή της Τεχεράνης.

«Το Ιράκ βρίσκεται κυριολεκτικά και μεταφορικά σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο αντίπαλους γείτονες, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν», έγραψε την Κυριακή ο αρθρογράφος Άμπντελ Ραχμάν αλ Ρασίντ στην σαουδαραβική εφημερίδα Arab News.

«Η τριμερής σχέση είναι περίπλοκη. Μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι ιρακινοί ηγέτες και το πώς θα μεταχειριστούν (τις σχέσεις) με αυτές τις δύο κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Το Ιράν ασκεί τεράστια επιρροή στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003 και υπήρξε εταίρος-κλειδί στον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Ιράν μετά την εκλογή του ο Σάλεχ συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί κι έκανε λόγο περί διμερούς απόφασης να τονωθούν οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ, που επιβάλλουν πλέον νέες κυρώσεις στο Ιράν πέραν όσων αποκατέστησαν ήδη αφού αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, έκαναν μια εξαίρεση για το Ιράκ, αφού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις ιρανικές εξαγωγές για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος ανεπαρκούς ηλεκτροδότησης.

Σε αντάλλαγμα, η Βαγδάτη δεσμεύθηκε να αναζητήσει άλλες ενεργειακές πηγές. Η Σαουδική Αραβία προβάλλει ως περιφερειακή εναλλακτική.

Exit mobile version