Στο απομακρυσμένο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών την Παρασκευή, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεδριάσουν για τη νομισματική πολιτική παγκοσμίως.

Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα δώσουν ομιλίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι αυξημένη στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν εκπλήξεις και πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών.

Η Fed έχει ήδη προχωρήσει στην ομαλοποίηση των επιτοκίων, έχοντας προχωρήσει σε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος και, σύμφωνα με το Marketwatch, οι αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού, ο οποίος ανέρχεται πλέον στα 4,5 τρισ. δολάρια. Μάλιστα, μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όμως, οι αναλυτές περιμένουν να δουν αν ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει σημάδια για τη μείωση των αγορών το 2018.

«Νομίζω ότι αυτό είναι που περιμένουν οι περισσότεροι από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη αλλά μάλλον θα απογοητευτούν. Στην καλύτερη περίπτωση, θα δώσει κάποιες πληροφορίες παραπάνω, απ’ όσες ήδη ξέρουμε, αλλά θα αποφύγει να δώσει κάποια σημαντική είδηση για την νομισματική πολιτική» υποστηρίζει ο Μπιλ Νόρθι, επικεφαλής επενδύσεων στην αμερικανική Private Client Group.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά του» μετά τη νευρικότητα που προκάλεσε στις αγορές, πριν δυο μήνες, σε ομιλία του στην Πορτογαλία, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει το tapering. Τότε, τα σχόλια του Ντράγκι προκάλεσαν sell off στα ομόλογα και «άλμα» για το ευρώ.

Πώς θα αντιδράσουν δολάριο και ευρώ

Οι αναλυτές δεν περιμένουν έντονες κινήσεις για τα δύο νομίσματα.

«Δεν πιστεύω ότι το outlook για το δολάριο θα αλλάξει, εκτός κι αν έχουν επιπλέον στήριξη από τα macro» υποστηρίζει ο Μαξ Γκολντ, αναλυτής της ETF Securities. Η ισοτιμία ευρω/δολαρίου αναμένεται να μείνει σχετικά σταθερή στο εύρος του 1,05-1,19 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους.