Οι εξελίξεις στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις που δέχεται το Ισραήλ αλλά κυρίως ο φόβος ότι μπορεί να εκδηλωθεί μια μαζική επίθεση με πυραύλους και ρουκέτες από την Χεζμπολάχ υποχρεώνουν το Ισραήλ να επισπεύσει την ένταξη στο οπλοστάσιό του του νέου υπερσύγχρονου και εξελιγμένου αντιαεροπορικού όπλου Laser, του Iron Beam.
Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ.
Το Iron Beam, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών, είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες Laser.
Iron Beam: How Israel’s New Laser Weapon Works#ironbeam pic.twitter.com/ZAYGLaBRLm
— Donny Tedjo (@Mrbeachbums) October 8, 2023
Στα τέλη Αυγούστου ο Γιουβαλ Στάινιτς, επικεφαλής της Rafael που έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών, ενέργειας και στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2024 το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει σε μεγάλο βαθμό προστασία από συστήματα Laser με στόχο η πλήρης κάλυψη να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025.
Το Ισραήλ που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την απειλή των πυραυλικών επιθέσεων ακόμη και με αυτοσχέδιες ρουκέτες από την Γάζα και από τον Λίβανο αναζητεί έναν πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο οικονομικό τρόπο για την αντιαεροπορική άμυνά του.
Το περίφημο Iron Dome είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό (σύμφωνα με στοιχεία του IDF στην κρίση που είναι σε εξέλιξη έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 96%) αλλά είναι εξαιρετικά ακριβό καθώς δυο βολές που απαιτούνται συνήθως εναντίον του πυραύλου ή της ρουκέτας που εκτοξεύεται εναντίον ισραηλινών στόχων, στοιχίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια, ενώ μαζικές επιθέσεις που έχουν στόχο να τυφλώσουν το σύστημα, βρίσκουν «τρύπες» πλήττοντας έτσι τους στόχους τους.
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr