search icon

Διεθνή

Τι απειλεί 4.500 νέους την ημέρα – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει τα τροχαία, τους πνιγμούς, τη βία και και τις αυτοκτονίες ως κάποιες από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε εφήβους και νέους ενήλικες

Ατυχήματα όπως τροχαία και πνιγμοί, βία, αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές και καταστάσεις που σχετίζονται με τη μητρότητα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου εφήβων και νέων ενηλίκων, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Παγκόσμιος Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εκτιμά περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους στις εν λόγω ηλικίας για το 2021, δηλαδή περίπου 4.500 κάθε μέρα. Στις ηλικίες 10-14 ετών κυριαρχούν οι μολυσματικές ασθένειες, με τα ατυχήματα, τους τραυματισμούς, τις αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές και τη διαπροσωπική βία να παίρνουν το προβάδισμα στην εφηβεία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις ανά τον κόσμο, με έναν 10χρονο στην υποσαχάρια Αφρική να διατρέχει εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου πριν την ηλικία των 24 ετών, συγκριτικά με έναν συνομήλικο στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Στην ηλικιακή ομάδα 10-24 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλότερα μεταξύ των εφήβων 10-14 ετών και υψηλότερα μεταξύ των νέων ενηλίκων 20-24 ετών. Σε κορίτσια και γυναίκες αυτών των ηλικιών καταγράφονται συνολικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με τις έμφυλες διαφορές στη θνησιμότητα να γίνονται εμφανείς κατά την εφηβεία.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία και τις καταχρήσεις, η έκθεση δείχνει ότι:

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr

Exit mobile version