search icon

Διεθνή

Τι αναζητά ο Πούτιν στην επερχόμενη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ

Εκτός από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Ρώσος πρόεδρος θα προσπαθήσει να προωθήσει την πρόσβαση στις κινεζικές αγορές, τη χρήση του γουάν για ενίσχυση του σινορωσικού εμπορίου και τη συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2

Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα είναι το τελευταίο σημάδι της ενίσχυσης των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.   

Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει διήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα μετά από πρόσκληση του Σι. Αυτό θα είναι το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη από τότε που ξεκίνησε την πέμπτη θητεία του ως ηγέτης της Ρωσίας.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα εν μέσω της αυξανόμενης εξάρτησης του Κρεμλίνου από την Κίνα για εμπορική και πολιτική υποστήριξη, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την «χωρίς όρια» εταιρική σχέση του με το Πεκίνο σε διάφορα μέτωπα.

«Είναι αρκετά σαφές ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο Πούτιν ήθελε τρία πράγματα από την Κίνα», δήλωσε πρόσφατα ο Μαξ Χες, συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, στο CNBC.

«Θέλει μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 και επιδιώκει περαιτέρω κινεζική υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά το στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο Πούτιν θέλει επίσης πρόσβαση στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές και να χρησιμοποιήσει το κινεζικό νόμισμα για να προωθήσει το ρωσικό εμπόριο», προσέθεσε ο Χες.

Σε συνέντευξή του στο κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua που δημοσιεύθηκε πριν από την επίσκεψη, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι σινορωσικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, «αποδεικνύοντας τη συνεχή ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις εξωτερικές προκλήσεις και κρίσεις».

Υποστήριξε επίσης την ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για την επίλυση της σύγκρουσης.

Το Πεκίνο δημοσίευσε ένα σχέδιο 12 σημείων πριν από ένα χρόνο, το οποίο προσέφερε ασαφείς όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το σχέδιο δεν έτυχε καλής υποδοχής από τους Ουκρανούς και τους δυτικούς συμμάχους.

«Ο Πούτιν βρίσκεται στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει», δήλωσε ο Χες, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να «βασιστεί στα πλεονεκτήματά του» στο πεδίο της μάχης και στο διπλωματικό μέτωπο με την Κίνα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση από την Ουάσινγκτον για τη στρατιωτική της υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη νέους αυστηρούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο δεν έχει πολλές επιλογές παρά να έρθει πιο κοντά στη Μόσχα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

«Οι δασμοί του Μπάιντεν στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στέλνουν ένα μήνυμα στους Κινέζους ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους περιορίσουν», δήλωσε σε σχόλιό του ο πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ.

«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα, όσο περισσότερες αποφάσεις τέτοιου είδους λαμβάνονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τόσο πιο κοντά με τη Ρωσία θα έρθουν τελικά οι Κινέζοι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

IRIS: Οι συστάσεις Χατζηδάκη στις τράπεζες και οι αντιδράσεις της αγοράς

Το πενταετές πλάνο για τη «νέα» ΕΨΑ, οι συνέργειες και το σενάριο συγχώνευσης

Μπάμπης Βωβός: Ξανά στον δρόμο για το σφυρί το «ιερό φάντασμα» στην Κηφισίας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version