Σε μια συνέντευξη του στο CNN, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν αισιόδοξος. Ήταν απολύτως βέβαιος ότι η δημοκρατία θα νικούσε στο τέλος. Γιατί δεν είναι απλώς μια ιδέα της Δύσης, αλλά μια βαθιά ριζωμένη στους ανθρώπους. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εκτιμούσαν τον τρόπο ζωής μας που έχουμε με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ατομική ελευθερία και την οικονομία της αγοράς».
Αυταρχικά πολιτεύματα όπως η Ρωσία και η Κίνα από τη μια, περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες όπως στις ΗΠΑ ή τη Γερμανία από την άλλη. Αυτή είναι η μεγάλη σύγκρουση της εποχής μας; «Είναι ένας σκληρός αγώνας», είπε ωστόσο ο Σολτς, περιγράφοντας το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 7 Φεβρουαρίου.
Οι ελευθερίες περιορίστηκαν, ο διαχωρισμός των εξουσιών καταργήθηκε
Για πρώτη φορά όμως από το 2004, ο λεγόμενος δείκτης μετασχηματισμού Μπέρτελσμαν (BTI) έχει καταγράψει περισσότερα αυταρχικά παρά δημοκρατικά κράτη. Από τις 137 αναπτυσσόμενες χώρες που εξετάστηκαν, μόνο οι 67 εξακολουθούν να είναι δημοκρατίες. Ο αριθμός των απολυταρχιών χωρών αυξήθηκε σε 70.
«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα πολιτικού μετασχηματισμού που έχουμε μετρήσει ποτέ στα 15 χρόνια της δουλειάς μας», λέει ο Χάουκε Χάρτμαν, διευθυντής του σχεδίου BTI στο Ίδρυμα Μπέρτελσμαν. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν λιγότερες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, περιορισμός της ελευθερία της γνώμης και των συναθροίσεων. Η διάκριση των εξουσιών διαβρώνεται όλο και περισσότερο.
«Η Τουρκία έχει χάσει πάρα πολλά τα τελευταία δέκα χρόνια υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε ως φάρος ελπίδας», λέει. «Η διάκριση των εξουσιών και η συμμετοχή είναι τόσο περιορισμένες ώστε εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να χαρακτηρίσουμε την Τουρκία ως μια αυταρχική χώρα. Δυστυχώς, αυτή η εκτίμηση δεν έχει αλλάξει στο μεταξύ».
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle