search icon

Διεθνή

«Θησαυρός ο άνθρακας»: Ράλι 106% παρά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

H «τέλεια καταιγίδα» που οδήγησε σε αύξηση των τιμών του άνθρακα - Τι υπολογίζουν οι αναλυτές

Αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό. Προβλήματα στις υποδομές. Αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ολα παίζουν το ρόλο τους για το ράλι των τιμών του «πιο αντιπαθούς» εμπορεύματος του κόσμου, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC. 

Η τιμή του άνθρακα στο Newcastle Port της Αυστραλίας, η οποία αποτελεί και τον γενικότερο δείκτη της συγκεκριμένης αγοράς, επέδειξε αύξηση 106% φέτος, ξεπερνώντας τα $166/τόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Argus.

O εβδομαδιαίος δείκτης Newcastle ο οποίος «λίμναζε» στα $46,18 τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα προχωρά ακάθεκτος προς το υψηλό του Ιουλίου του 2008 στα $195,20. Ο αντίστοιχος νοτιοαφρικανικός δείκτης Richards Bay «άγγιξε» τα $137,06 /τονο την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας επιδείξει αύξηση της τάξης του 55% φέτος.

Για να καταλάβει κανείς το ράλι των τιμών του άνθρακα, αρκεί να υπολογίσει πως το πετρέλαιο Brent είναι ένα από τα ελάχιστα assets που έχουν επιδείξει παράλληλη πορεία φέτος, μόλις στο 33%.

Η αύξηση των τιμών του θερμικού άνθρακα ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της καύσης του προκαλεί εύλογα ερωτήματα όσον αφορά την «ενεργειακή μετάβαση» που υπόσχεται να ανακόψει την κλιματική αλλαγή. Ο άνθρακας προφανώς αποτελεί το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο και αποτελεί τον «νούμερο 1 εχθρό» των νέων περιβαλλοντικών κανόνων.

Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί και επιχειρηματίες συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στην περιβαλλοντική προσπάθεια, πολλοί από αυτούς βασίζονται ακόμη στα ορυκτά καύσιμα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια.

Η αύξηση των τιμών αυτών ακολουθεί την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ η οποία προειδοποίησε πως η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση της όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Η Yulia Buchneva της Fitch Ratings ανέφερε από την πλευρά της πως ο άνθρακας θα παραμείνει ως σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής παραγωγής, υπογραμμίζοντας πως το εμπόρευμα κατέχει ακόμη το 35% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας: «Αναμένουμε πως θα υπάρξει μεν μείωση της ζήτησης του άνθρακα αλλά μόνο μακροπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα, η ζήτηση και χρήση του άνθρακα σε χώρες με ασθενέστερη περιβαλλοντική ατζέντα όπως στην Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ, θα αυξηθεί».

Σύμφωνα με την ίδια, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αποτελούν μόλις το 10% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, κάτι που θα περιορίσει τις επιπτώσεις των νέων περιβαλλοντικών κανόνων στην αγορά. Η Fitch Ratings υπολογίζει πως οι τιμές του άνθρακα θα επιδείξουν διόρθωση μέχρι το τέλος του έτους, πέφτοντας στα $81/τόνο.

Οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας προσδίδουν το ράλι αυτό σε αρκετούς παράγοντες: Αυξημένη ζήτηση ενέργειας στην Κίνα και ανεπίσημη απαγόρευση των εισαγωγών αυστραλιανού άνθρακα στη χώρα, προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού σε Αυστραλία, Νότια Αφρική και Κολομβία και παράλληλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές της Argus υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είχε πενιχρά αποθέματα φυσικού αερίου. Παράλλα είχε μειωμένες εισαγωγές LNG και φυσικού αερίου, κάτι που συνέπεσε με την αύξηση των τιμών και την επιστροφή στο «φθηνότερο» άνθρακα.

Ο Ole Hansen της Saxo Bank από την πλευρά του υποστήριξε πως «αν και ο άνθρακας είναι σχετικά ακριβός σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη λόγω των δασμών, το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το χειμώνα».

Ο Seath Feaster, αναλυτής της non-profit IEEFA ανέφερε πως «υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές. Δεν ξέρω τί θα γίνει στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον στις ΗΠΑ όταν οι εταιρείες παραγωγής άνθρακα μιλούν για σωτήριες εξαγωγές, το θεωρούμε πολύ ύποπτο σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη κατάσταση». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αν και αρκετές χώρες δεν φαίνεται να απομακρύνονται από την καύση άνθρακα «θα υπάρξει τεράστια δυσκολία για περαιτέρω χρηματοδότηση των μονάδων καύσης άνθρακα. Το συγκεκριμένο εμπόρευμα θα αποτελέσει παριά παγκοσμίως και κανείς δε θα θέλει να επενδύσει σε αυτό».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Deutsche Bank ετοιμάζεται να «χρυσώσει» την Τουρκία

Οι Κορεάτες της ΗΜΜ ψηφίζουν Πειραιά

Like με δόσεις: Η Facebook δίνει δάνεια σε ΜμΕ

Exit mobile version