Σοβαρούς κινδύνους εμπεριέχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και ορισμένους που δεν έχουμε φανταστεί, όπως την «ακύρωση» της ασφάλειας, η δημοσίευση φωτογραφιών στο διαδίκτυο από τις διακοπές μας.
Σύμφωνα με την thesun.co.uk, ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι μπορεί να πέσουμε θύμα διάρρηξης, καθώς όχι μόνο δείχνουμε ότι απουσιάζουμε από το σπίτι, αλλά μπορούμε να δώσουμε κι επιπλέον στοιχεία άθελα μας, όπως πότε θα επιστρέψουμε, ειδικά σε περίπτωση που αναφέρουμε και την τοποθεσία, στην οποία βρισκόμαστε.
Χαρακτηριστικά, 1 στους 12 Βρετανούς έχει πέσει θύμα διάρρηξης, μετά από φωτογραφίες που ανέβασε στα social media (όπως το Facebook και το Instagram) κατά την διάρκεια των διακοπών του.
Έτσι, η Ruby Gonzalez, που είναι Διευθύντρια Επικοινωνίας του NordVPN, αναφέρει ότι «αν και είναι διασκεδαστικό να δημοσιεύεις φωτογραφίες από τις διακοπές και να ενημερώνεις ότι πίνεις ένα κοκτέιλ σε μια ηλιόλουστη παραλία, αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους διαρρήκτες ότι το σπίτι σου είναι άδειο».
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται τα άτομα που κάνουν διακοπές και ανεβάζουν φωτογραφίες να πέσουν θύμα κλοπής, στο προορισμό που έχουν επιλέξει για απόδραση. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ορισμένοι ληστές σε τουριστικές περιοχές ψάχνουν στα social media τουρίστες που έχουν κάνει σχετικές αναρτήσεις και αναφέρουν την τοποθεσία. Στη συνέχεια αφού συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, διαλέγουν εάν θα τους ληστέψουν.
Το «κόλπο» των ασφαλιστικών
Παράλληλα, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που σχετίζεται με την διάρρηξη και αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσιεύσεις στα social media, ως «άσσο στο μανίκι τους».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ασφαλιστικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο, το επιχείρημα ότι το θύμα της διάρρηξης «ενημέρωσε» τους διαρρήκτες, μέσω αναρτήσεων, γιατί έδειξε ότι έλειπε, όπως και ότι έκανε επίδειξη του πλούτου του, άρα «δεν χρειάζεται να πάρει αποζημίωση».
Η οικονομολόγος Holly Bennett από το NerdWallet μίλησε σχετικά στην WalesOnline και ανέφερε ότι «εάν υποβάλετε αίτηση για αποζημίωση μετά από διάρρηξη που συνέβη ενώ λείπατε και η ασφαλιστική εταιρεία ελέγξει το προφίλ σας, αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να μην βοηθήσουν τον σκοπό σας».
Η «λύση» στο πρόβλημα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μην υπάρχει ακριβώς λύση στο πρόβλημα, όμως δεν χρειάζεται να βάλετε στο «πάγο» τα social media, όσο καιρό είστε σε διακοπές.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο ασφαλές είναι οι φωτογραφίες να δημοσιεύονται από την στιγμή που κάποιος έχει επιστρέψει από τις διακοπές του. Σε περίπτωση που κάποιος όμως είναι ανυπόμονος, καλό θα ήταν να κάνει ιδιωτικό τον λογαριασμό του και ορατό μόνο σε συγγενείς και φίλους, καθώς ακόμα και σε περίπτωση που πέσει θύμα διάρρηξης, επειδή ενημέρωσε ότι έλειπε από το σπίτι, μπορεί τουλάχιστον να διεκδικήσει αποζημίωση και να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να την πάρει.
Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος ανεβάσει φωτογραφία κατά την διάρκεια των διακοπών του ή κάνει σχετική ανάρτηση, θα πρέπει να έχει κλείσει την εφαρμογή που επιτρέπει την αναγνώριση της τοποθεσίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πλέον γίνεται συνήθως χειροκίνητα η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών, ειδικά τα smartphones, έχουν ενεργοποιημένο εξαρχής τον εντοπισμό τοποθεσίας, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν.
Διαβάστε ακόμα:
«Λεπτές» ισορροπίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες μετοχές προσπαθούν να ξεχωρίσουν
JP Morgan: Καμπανάκι τα υψηλότερα επιτόκια για τη βιωσιμότητα του χρέους