search icon

Διεθνή

Guardian: «Acropolis Now» – Οι αντιδράσεις του τσιμεντώματος του Ιερού Βράχου

Μετά τη Liberation και ο Guardian ασχολείται με τις αντιδράσεις για την κατασκευή των τσιμεντένιων διαδρόμων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατασκευή των τσιμεντένιων διαδρόμων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναφέρεται ο Guardian. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ στο ρεπορτάζ της τονίζει πως οι τσιμεντένιοι διάδρομοι κατασκευάστηκαν «στο όνομα των ανθρώπων με αναπηρίες», στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά έχουν προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, όπως και την οργή επιστημόνων αρχαιολόγων.

Το ρεπορτάζ του Guardian μεταφέρει αρχικά την άποψη του Μανόλη Κορρέ, του αρχιτέκτονα που ήταν επικεφαλής στην αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο οποίος δηλώνει ότι η Ακρόπολη δεν χρειάζεται «καμία βελτίωση», αλλά μπροστά σε αυτό το αριστούργημα, «βλέπει τον εαυτό του σαν άρχοντα της τάξης, που προσπαθεί να κάνει κατανοητό στο κοινό το μνημείο που επέζησε από εκρήξεις, φωτιά, λεηλασίες και σεισμούς».

Μέσα από τα μάτια του Μανόλη Κορρέ, του αρχιτέκτονα που επιβλέπει εδώ και πολύ καιρό την αποκατάσταση του Παρθενώνα, η Ακρόπολη δε χρειάζεται να βελτιωθεί καθόλου αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.  Ως θεατής της αρχιτεκτονικής μαεστρίας του αρχαιολογικού χώρου, ο ίδιος προσπαθεί να κάνει το μνημείο που άντεξε χιλιετίες εκρήξεων, πολέμων και φυσικών καταστροφών πιο ευπρόσιτο στο κοινό.

Ο Μανόλης Κορρές υποστηρίζει πως «πολλές γενιές έχουν προσπαθήσει να βάλουν τάξη στο χάος αυτό, όπως κι εγώ, μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο μαρμάρου και μνημείων. Το θέμα έγκειται στην προστασία αυτού που έχει απομείνει. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως ένα νοσοκομείο που πρέπει να προστατευτούν οι ασθενείς. Για τον ίδιο, οι ασθενείς είναι τα μάρμαρα και η πέτρα».

Στα 73 του χρόνια,  επτά δεκαετίες από τότε που πρωτοεπισκέφτηκε την Ακρόπολη στους ώμους ενός θείου του, ο αρχιτέκτονας έχει αρκετούς επικριτές οι οποίοι τον κατηγορούν για τις αλλαγές που έκανε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το χτίσιμο ενός τσιμεντένιου διαδρόμου στον Ιερό Βράχο για την πρόσβαση των ΑμεΑ έχει προκαλέσει την οργή πολλών, όπως έχει κάνει και το σχέδιο του Κορρέ για την αναστήλωση στα Προπύλαια.  Οι επικριτές του τον κατηγορούν πως θέλει να ικανοποιήσει τους τουρίστες αντί να αναστηλώσει και να προστατεύσει την Ακρόπολη η οποία προ πανδημίας υποδεχόταν 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.

Κατά τη διάρκεια των lockdown εγκαταστάθηκε και ένα ασανσέρ το οποίο μπορεί να δέχεται δύο άτομα με αναπηρικά αμαξίδια στη βόρεια πλευρά του Βράχου. Ο Κορρές κατηγορήθηκε και γι αυτό. Οι αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του αρχαίου μονοπατιού των Παναθηναίων είναι και η κύρια αλλαγή για την οποία δέχεται κριτική. Πάνω από 3.500 πολίτες υπέγραψαν στο Avaaz ζητώντας να σταματήσουν τα έργα. Εκτός από τους τσιμεντένιους διαδρόμους στη βόρεια και ανατολική πλευρά, υπάρχουν και σχέδια για επέκτασή τους δυτικά και νότια. 

Σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπάρχει μεγάλη πίεση για την αύξηση της πρόσβασης στον Ιερό Βράχο όλο και περισσότερων επισκεπτών. 

Το ρεπορτάζ θυμίζει και την πλημμύρα στον ιερό βράχο τον περασμένο Δεκέμβριο, που σύμφωνα με τον Τάσο Τανούλα ήταν αποτέλεσμα της κατασκευής των τσιμεντένιων διαδρόμων, ο οποίος απορρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι μπορούν να αφαιρεθούν οποιαδήποτε στιγμή, γιατί το τσιμέντο «απαιτεί μηχανικά μέσα και βλάψει τα βράχια».

Όσο για την πλημμύρα  ο καθηγητής Τανούλας λέει: «Η κορυφή ενός λόφου δεν πλημμυρίζει. Και κάθε παρέμβαση εγείρει θέματα αισθητικής. Είναι διαδικασία σύγκρουσης. Πρέπει πάντα να ζυγίζουμε τι κερδίσαμε και τι χάσαμε».

Ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας στο Brown University ανέφερε πως οι αλλαγές αποτελούν σκάνδαλο επικών διαστάσεων, ενώ υπογράμμισε πως οι αλλαγές έγιναν χωρίς προηγούμενη, συστηματική έρευνα. Αντιθέτως, η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, έχει αναφέρει πως από το 2004, κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρχαν ήδη σχέδια για την βελτίωση της πρόσβασης στον Ιερό Βράχο από τα ΑμεΑ.  

Διαβάστε ακόμα:

City Insurance: Οι Έλληνες πρωταγωνιστές και η εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Facebook: Eπεκτείνει την τηλεργασία σε όλο το προσωπικό και μετά την πανδημία

ΓΕΚΕ (President): «Check-out» από το Χρηματιστήριο – Το αντάλλαγμα και η απόκλιση

Exit mobile version