Στο χείλος του γκρεμού βρέθηκε πλέον η Thames Water, καθώς τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ήδη από πέρυσι ανάγκασαν τελικά το Δημόσιο να παρέμβει για την προστασία της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης της Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Water Services Regulation Authority (Ofwat) προχώρησε στην άνευ προηγουμένου απόφαση να θέσει την εταιρεία υπό ειδικό καθεστώς για τη διασφάλιση των καταναλωτών, καθώς η διοίκηση της προσπαθεί ακόμη απεγνωσμένα να εντοπίσει νέους επενδυτές προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την Ofwat, η εταιρεία θα τεθεί υπό αυστηρή εποπτεία και θα πρέπει να επαναξιολογήσει τα σχέδιά της για τη βελτίωση της λειτουργικής της απόδοσης, της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και της χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας της.
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η υπηρεσία ενέκρινε δαπάνες ύψους 16,9 δισ. στερλίνων για την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους καταναλωτές, ήτοι ποσό χαμηλότερο από τα 19,8 δισ. που είχε αιτηθεί η Thames Water.
Επιπρόσθετα η ρυθμιστική αρχή έδωσε άδεια στην εταιρεία, όπως επιθυμούσε, να αυξήσει τους λογαριασμούς των πελατών της κατά μέσο όρο 99 στερλίνες ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν και η αύξηση αυτή κινείτα στα μισά επίπεδα από αυτά που είχε ζητήσει η εταιρεία προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία της.
Πάντως, η Thames Water από την πλευρά της αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των ρυθμιστικών αρχών πως το επιχειρηματικό πλάνο που είχε υποβάλει για την ανάκαμψη της είναι ανεπαρκές, επιμένοντας στις αρχικές τη προτάσεις και την πρόθεση της να συνεχίσει να παρέχει ασφαλή και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό στους πελάτες της.
Υπολογίζεται ότι η Thames Water διαθέτει πάνω από 16 εκατ. πελάτες, κυρίως στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία.
Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας αυξήθηκαν κάθετα από πέρυσι παρά τα διορθωτικά μέτρα που προσπάθησε να πάρει και τη στήριξη της από τους μετόχους της. Όμως, η άρνηση των αρχών να εγκρίνουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμόλογια ύδρευσης οδήγησαν και τους μετόχους από την πλευρά τους να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την εταιρεία. Μάλιστα, την άνοιξη απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για μια νέα ένεση ρευστότητας στην κεφαλαιοποίηση της ύψους 500 εκατ. στερλίνων, εξέλιξη που σηματοδότησε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την εταιρεία.
Την Τετάρτη η εταιρεία παραδέχτηκε ότι το καθαρό χρέος της εκτοξεύτηκε το Μάρτιο στα 15,2 δισ. στερλίνες, αν και υποστήριξε ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα τέλη του Μαΐου 2025. Όμως, η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι η Ofwat αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της και θέλει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει την ασφάλεια της αγοράς και των καταναλωτών.
Είχε προηγηθεί, εξάλλου, και το ράπισμα από τον διεθνή οίκο της S&P Global που προχώρησε σε αρνητική αξιολόγηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων έθεσε το χρέος της εταιρείας κατηγορίας Α και κατηγορίας Β σε κίνδυνο υποβάθμισης, με το επιχείρημα πως η Thames Water μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει επαρκή επίπεδα ρευστότητας για να επιβιώσει.
Η Thames Water ανήκει σε μια κοινοπραξία θεσμικών μετόχων, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο μεγαλύτερος εξωτερικός μέτοχος της είναι το Ontario Municipal Employees Retirement System, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά.
Διαβάστε ακόμη
Apple: Σε διακανονισμό με την ΕΕ για το ψηφιακό πορτοφόλι
Σε έξαρση ο κορωνοϊός – Τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλείες εν μέσω θέρους (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ