search icon

Διεθνή

Θα μπει και η Ευρώπη στον Γ’ Παγκόσμιο (για τα τσιπάκια) με την Κίνα;  

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ευρώπη να ακολουθήσει τη σύγκρουση με το Πεκίνο για τα τσιπάκια» με στόχο να εμποδίσει τη δημιουργία κινεζικής βιομηχανίας στον κρίσιμο κλάδο που θα κρίνει την υπεροπλία στην άμυνα και την τεχνητή νοημοσύνη

Η Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβριο απαγόρευσε τις εξαγωγές προηγμένων επεξεργαστών στην Κίνα και ανακοίνωσε γενναιόδωρα μέτρα επιδοτήσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγςή στο συγκεκριμένο κλάδο. Λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει μέτρα επιδότησης της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Και οι δύο αυτές κινήσεις επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ επαναφέρουν τον προστατευτισμό αλλάζοντας δραματικά τους όρους του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και ότι ταυτόχρονα επιταχύνουν και ενισχύουν την οικονομική σύγκρουση με την Κίνα, την οποία θεωρούν και επισήμως στρατηγικό αντίπαλο.  

Για τις ΗΠΑ, η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τόσο τα προστατευτικά μέτρα όσο και η εμπορική σύγκρουση με την Κίνα ξεκίνησαν επί Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας τότε αρκετές ευρωπαϊκές αντιδράσεις, ιδίως από τη Γερμανία, για την οποία η Κίνα είναι o σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, με τον όγκο συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να φτάνει τα 245 δισ. ευρώ το 2020 (έναντι 194 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ). 

Η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν δεν άλλαξε τίποτα, αντιθέτως και στα δύο μέτωπα οι κινήσεις συστηματοποιήθηκαν και εντάθηκαν, έστω κι αν η ρητορική του νέου προέδρου ήταν πιο ήπια από εκείνη του προκατόχου του.  

Φαίνεται όμως, ότι και η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πλέον διαφορετική και η Ε.Ε. ίσως αποδειχθεί έτοιμη να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν τις ευρωπαϊκές χώρες να την ακολουθήσουν στην -προς το παρόν εμπορική- σύγκρουση με την Κίνα. 

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον πέτυχε δύο σημαντικές νίκες στο πεδίο αυτό.  

Αφενός ανακοινώθηκε συμφωνία των ΗΠΑ με την Ολλανδία και την Ιαπωνία για να συμμετάσχουν και εκείνες στην απαγόρευση εξαγωγής στην Κίνα προηγμένων επεξεργαστών.  

Επιπλέον, ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για το Εμπόριο και την Ενιαία Αγορά, Τιερί Μπρετόν, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον είπε καθαρά ότι η Ε.Ε. είναι σύμφωνη στο να ακολουθήσει στην κατεύθυνση αυτή, με στόχο «να στερήσει από την Κίνα τους πιο προηγμένους επεξεργαστές, καθώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κίνα να έχει πρόσβαση στις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες». 

Ο Τιερί Μπρετόν, γαλλικής καταγωγής, είναι αρμόδιος για το εμπόριο και την ενιαία αγορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Γερμανίδα πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία «οφείλει» πολλά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που στήριξε το διορισμό της και θα χρειαστεί και γαλλική στήριξη για να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία. Η κυρία φον ντερ Λάιεν υποστήριξε θερμά τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για αυστηρές κυρώσεις προς την Ρωσία και υπερθεμάτισε στο ζήτημα της ευρωπαϊκής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η οποία υλοποιείται εντατικά, προς όφελος των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.  

Τώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να εντάξουν και τις ευρωπαϊκές χώρες στο εμπάργκο επεξεργαστών έναντι της Κίνας, την ίδια ώρα που το πακέτο στήριξης για την αμερικανική βιομηχανία φέρνει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη, καθώς αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε αμερικανικό έδαφος για να επωφεληθούν από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις.  

Για τους επεξεργαστές, η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον επεκτείνει την αμερικανική απαγόρευση εξαγωγής στην Κίνα και για τους επεξεργαστές που κατασκευάζονται από ολλανδικές και ιαπωνικές εταιρείες, όπως, κυρίως, η ASML Holdings, η Nikon Copr και η Tokyo Electron Ltd, με προφανή στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αντίστοιχων κινεζικών προϊόντων.  

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονταν σιωπηλά επί μήνες, όπως δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Λίσε Σραϊνεμάχερ και θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα νομικά κείμενα της συμφωνίας.  

Ο δε Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρίνισε για το ίδιο θέμα ότι θα γίνουν συνεννοήσεις και με τους Ευρωπαίους αλλά και τις ασιατικές χώρες με τις οποίες υπάρχουν εμπορικές σχέσεις στον τομέα. 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι πιθανόν  διεξάγονται στο παρασκήνιο εντατικές διαπραγματεύσεις για την επέκταση της απαγόρευσης εξαγωγής επεξεργαστών και από άλλες χώρες του «δυτικού» μπλοκ.  

Η δήλωση μάλιστα του επιτρόπου Τιερί Μπρετόν ότι η Ε.Ε. συμφωνεί να εμποδίσει την Κίνα να αποκτήσει τις τεχνολογίες αυτές, υποδεικνύει και αυτή ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις στο παρασκήνιο.  

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Γερμανία, καθώς βρίσκεται «στη μέση» ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της.  

Ο Τιερί Μπρετόν ήταν από τους «σκληρούς» έναντι της Κίνας και είχε μάλιστα επικρίνει την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο.  

Σημειωτέον ότι η απαγόρευση έχει στηλιτευτεί από τις κινεζικές αρχές οι οποίες έχουν καταδικάσει τα αμερικανικά μέτρα με το Πεκίνο να χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «γεωπολιτική» και όχι απλά εμπορική.  

Η δε Ουάσιγκτον από την πλευρά της υποστηρίζει ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

Ταυτόχρονα με την απαγόρευση εξαγωγής επεξεργαστών στην Κίνα, οι ΗΠΑ πέρασαν και επιδοτήσεις για την ενίσχυση της παραγωγής των προηγμένων επεξεργαστών στην Αμερική.  

Οι επεξεργαστές υπάρχουν πλέον σε κάθε σύγχρονη συσκευή και οι πιο εξελιγμένοι χρησιμοποιούνται σε αμυντικές τεχνολογίες καθώς και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική υπόθεση.  

Στην πραγματικότητα, οι εξελιγμένοι  επεξεργαστές και οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πλέον στην αιχμή της αμυντικής τεχνολογίας και των εξοπλισμών καθώς εκεί κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το στρατιωτικό πλεονέκτημα.  

Χονδρικά, η αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού των «τσιπ» βασίζεται σε σχεδιασμό από αμερικανικές εταιρείες, μηχανήματα παραγωγής ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής  γίνεται σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Σιγκαπούρη

Η Κίνα επιχειρεί να αναπτύξει δική της βιομηχανία επεξεργαστών και οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν ακριβώς στόχο να την εμποδίσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αμερικανικές απαγορεύσεις χαρακτηρίστηκαν από πολλούς αναλυτές ως το ισοδύναμο κήρυξης εμπορικού πολέμου.

Διαβάστε επίσης 

Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς 

Τσάκος – Οικονόμου – Δράγνης – Πατίτσας έβαλαν παραγγελίες για δεξαμενόπλοια 

Πώς έπεισε η Nike τον Μάικλ Τζόρνταν να βάλει τη «χρυσή» υπογραφή του στα Nike Air – Όλη η ιστορία στη μεγάλη οθόνη

Exit mobile version