search icon

Διεθνή

Tether: Γιατί τo τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο ανησυχεί τους αναλυτές

To tether δεν είναι το μόνο stablecoin που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές - Τα προβλήματα του, όμως, απειλούν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και της οικονομίας γενικότερα 

To Tether είναι το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο βάσει του όγκου συναλλαγών του. Παρ’ όλα αυτά ανησυχεί πολλούς οικονομολόγους, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της Federal Reserve, σύμφωνα με το CNBC.

Τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της Fed στη Βοστόνη, Ερικ Ρόσενγκρεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Tether, αποκαλώντας το ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα. Την ίδια στιγμή αρκετοί επενδυτές υποστηρίζουν πως μια απώλεια εμπιστοσύνης στο tether θα το μετατρέψει στον “μαύρο κύκνο” των κρυπτονομισμάτων, κάτι που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις στις αγορές. Τα προβλήματα του tether απειλούν και τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και της οικονομίας γενικότερα.

Tι είναι το tether;

Αν και το Bitcoin είναι γνωστό, πολλοί δε γνωρίζουν το Tether. Οπως και ο γνωστότερος “μεγάλος αδελφός” του, το Tether είναι κρυπτονόμισμα αλλά διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα.

Ο επίσημος χαρακτηρισμός του tether είναι “stablecoin” (σταθερό νόμισμα). Πρόκειται για ένα εκ των ψηφιακών νομισμάτων που συνδέονται άμεσα με assets του πραγματικού (μη ψηφιακού) κόσμου, όπως το δολάριο, έτσι ώστε να κρατούν μια σταθερή αξία, σε αντίθεση με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα. Η αξία του Bitcoin, για παράδειγμα, αυξήθηκε στα $65.000 τον Απρίλιο και από τότε έχει μειωθεί στο ήμισυ.

Το Tether σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δολάριο. Τη στιγμή που άλλα κρυπτονομίσματα μεταβάλλονται, η τιμή του tether συνήθως παραμένει κοντά στο $1. Συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, αφού αρκετές φορές στο παρελθόν οι επενδυτές έχουν φοβηθεί, προκαλώντας μεταβολές στο tether αναντίστοιχες με αυτές του δολαρίου.

Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα πολλές φορές χρησιμοποιούν το tether για την αγορά άλλων κρυπτονομισμάτων αντί του δολαρίου. Αυτό τους δίνει την ευχέρεια να μπορούν να “βρίσκουν απάγγιο” τις περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το tether αποτελεί ένα σταθερό κρυπτονόμισμα με το οποίο αρκετές τράπεζες μπορούν να συναλλάσσονται αντί των ασταθών Bitcoin, για παράδειγμα. 

Γιατί αποτελεί «μαύρο κύκνο» της οικονομίας

Αρκετοί επενδυτές και οικονομολόγοι ανησυχούν πως οι issuers του tether δεν έχουν αρκετά αποθέματα σε δολάρια για να δικαιολογήσουν τη σύνδεσή του με το δολάριο.

Τον Μάιο, το Tether αποκάλυψε τα αποθεματικά του. Περίπου 2,9% εκ των holdings του ήταν σε ρευστό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους βασίζεται σε “commercial paper” ένα είδος βραχυπρόθεσμου, επισφαλούς χρέους. 

Σύμφωνα με τη JPMorgan, αυτό δίνει στο tether θέση στο top 10 των κατόχων commercial paper παγκοσμίως. Το stablecoin έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως ένα κλασσικό fund χωρίς καμία ρυθμιστική επίβλεψη. Με “νομίσματα” συνολικής αξίας $60 δισ να έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, το tether έχει μεγαλύτερες καταθέσεις από πολλές αμερικανικές τράπεζες.

Εδώ και πολύ καιρό, πολλοί φοβούνται πως το tether έχει χρησιμοποιηθεί για την χειραγώγηση των τιμών του Bitcoin με μία έρευνα να επιδεικνύει υποστήριξη του γνωστού κρυπτονομίσματος μέσω tether κατά τη διάρκεια του ράλι του 2017.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης προχώρησε σε εξωδικαστική συμφωνία με τo Tether και την Bitfinex, ένα exchange ψηφιακών νομισμάτων, μετά από κατηγορίες των ρυθμιστών πως οι εταιρείες διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη $850 εκατ ζημιών. Οι Tether και Βitfinex συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο $18,5 εκατ, ενώ τους απαγορεύτηκε η λειτουργία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Επηρεάζοντας τις αγορές

Οι αναλυτές της JPMorgan έχουν προειδοποιήσει πως μια σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στο tether θα οδηγήσει σε «σημαντικό σοκ ρευστότητας στην γενικότερη αγορά κρυπτονομισμάτων». Υπάρχουν, όμως, και φόβοι πως μια απότομη αύξηση των αναλήψεων σε tether μπορεί να επηρεάσει και τις πραγματικές αγορές.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρόσενγκρεν υπογράμμισε πως το tether και άλλα stablecoins αποτελούν μια σημαντική απειλή για την οικονομική σταθερότητα.

«Μπορεί να υπάρξει μια μελλοντική κρίση τη στιγμή που τα stablecoins γίνονται όλο και βασικότερο μέρος της αγοράς, εκτός κι αν αρχίσουμε να τα ρυθμίζουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε τη σταθερότητα των κατά τα άλλα ασταθών “stablecoins”».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Fitch Ratings από την πλευρά της προειδοποίησε για την πιθανότητα κρίσης στις short-term credit markets εάν υπάρξει μια μαζική ρευστοποίηση των tether. 

To tether δεν είναι το μόνο stablecoin που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές. Δύο άλλα stablecoins είναι τα USD Coin και Binance USD

Διαβάστε ακόμη

Επιχείρηση «βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά «φάντασμα»

Στέφανος Δ. Βλαστός: «Τέλος η απαξίωση για τα ακίνητα του Δημοσίου»

Φεντερίκο Μένα / EIT Digital: «Η πανδημία δημιούργησε ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των startups»

 

Exit mobile version