search icon

Διεθνή

Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στην… αθανασία

Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Λάρι Έλισον είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους billionaires που έχουν προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες εταιρείες που επιχειρούν να «παγώσουν» τον χρόνο

Ο επιχειρηματίας Πίτερ Τιλ είναι ευρέως γνωστός για τη ίδρυση εταιρειών όπως η PayPal, η Palantir Technologies. Αυτό ωστόσο, που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες για τη μακροζωία.

Ο Τιλ ήταν πρώτος επιχειρηματίας που πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Unity Biotechnology, μια εταιρεία που αναπτύσσει φάρμακα κατά των γερασμένων κυττάρων. Το 2006, προσέφερε επίσης 3,5 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Methuselah, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην έρευνα κατά της γήρανσης. Μέχρι το 2017, είχε αυξήσει αυτή την επένδυση στα 7 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, συμμετέχει στο Ίδρυμα Alcor Life Extension, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επικεντρώνεται στην πρακτική της κατάψυξης ανθρώπινων πτωμάτων για να σταματήσει η διαδικασία γήρανσης. Έχει κάνει αρκετές επενδύσεις σε εταιρείες βιοτεχνολογίας μέσω του Ιδρύματος Thiel.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BusinessInsider, δεν είναι λίγοι οι διάσημοι επιχειρηματίες που επενδύουν σε εταιρείες οι οποίοι προσπαθούν να «παγώσουν» τον χρόνο.

 Λάρι Έλισον

Ο συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, με περιουσία αξίας 101 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, έχει δωρίσει εκατομμύρια στην έρευνα κατά της γήρανσης από το 1997. Το 2003, ο ιδρυτής της Oracle, ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο θάνατος δεν είχε ποτέ νόημα για μένα. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να είναι εκεί και μετά να εξαφανιστεί, απλώς να μην είναι εκεί;». 

Ο Έλισον έχει αφιερώσει εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για την καταπολέμηση αυτού του μυστηριώδους φαινομένου. Το 1997, ίδρυσε το Ιατρικό Ίδρυμα Ellison, το οποίο «υποστηρίζει τη βασική βιοϊατρική έρευνα για τη γήρανση που σχετίζεται με την κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης της διάρκειας ζωής και των ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την ηλικία».

Το 2013, το ίδρυμα σταμάτησε να χρηματοδοτεί νέες έρευνες κατά της γήρανσης. Μέχρι το 2020, ο Έλισον κατήργησε τα συγκεκριμένα προγράμματα ερευνών για να επικεντρωθεί εκ νέου στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Λάρι Πέιτζ

Ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, έχει καθαρή περιουσία 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Βοήθησε στην έναρξη της εταιρείας έρευνας αντιγήρανσης Calico Labs. Ο στόχος της Calico Labs – η οποία εμπίπτει στην ομπρέλα της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet – είναι να ερευνήσει τη διαδικασία γήρανσης και να αναπτύξει φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Το 2014, η Calico Labs  άρχισε να συνεργάζεται με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία, AbbVie, για την ανάπτυξη θεραπειών κατά των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία σε μια πρωτοβουλία που έχει λάβει δισεκατομμύρια από επενδύσεις. Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Calico, Μπιλ Μάρις αποκάλυψε το 2020 ότι ήταν «απογοητευμένος» με την έλλειψη ορατής προόδου που έχει κάνει η Calico στο συγκεκριμένο τομέα.

Σεργκέι Μπριν

Ο Σεργκέι Μπριν, με περιουσία 88,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει διοχετεύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την έρευνα της νόσου του πάρκινσον. Το ενδιαφέρον του Σεργκέι Μπριν για την έρευνα μακροζωίας μπορεί να είναι πιο προσωπικό από τους συναδέλφους του δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας.

Το 2008, ο συνιδρυτής της Google αποκάλυψε  σε μια ανάρτηση στο blog ότι είχε μια γενετική μετάλλαξη που τον έκανε πιο ευαίσθητο στη νόσο του πάρκινσον. Ο Μπριν έχει επίσης πρωτοστατήσει σε πολλά εγχειρήματα αφιερωμένα στο να σταματήσει το ρολόι της γήρανσης. Εκτός από την επένδυση χρημάτων στην Calico Labs, ανακοίνωσε επίσης το 2015 ότι η ομάδα Life Sciences της Google θα γίνει μια ανεξάρτητη μονάδα υπό την Alphabet και θα μετονομαστεί σε Verily Life Sciences.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με περιουσία 56,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε δηλώσει πως επιθυμεί να ανακαλύψει το μυστικό που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ζήσουν για πάντα.

Σιν Πάρκερ

Ο πρώτος πρόεδρος του Facebook διαθέτει περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσπαθεί να καταπολεμήσει απειλητικές για τη ζωή τροφικές αλλεργίες και έχει αφιερώσει εκατομμύρια στη χρηματοδότηση έρευνας στις επιστήμες της ζωής. Το 2015 ξεκίνησε το Parker Foundation με αρχική επένδυση 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο στόχος του ιδρύματος ήταν να χρηματοδοτήσει προγράμματα στις βιοεπιστήμες, την παγκόσμια δημόσια υγεία και τη συμμετοχή των πολιτών, ανέφερε το Insider , μετά την έναρξή του.

Τζεφ Μπέζος

Ο Τζεφ Μπέζος, με περιουσία 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι επενδυτής στην εταιρεία έρευνας μακροζωίας Altos Labs, μια startup βιοτεχνολογίας με στόχο «να αποκαταστήσει την υγεία και την ανθεκτικότητα των κυττάρων μέσω προγραμματισμού κυτταρικής αναζωογόνησης για να αντιστρέψει ασθένειες, τραυματισμούς και αναπηρίες που μπορεί να εμφανιστούν σε όλη τη ζωή».

Η εταιρεία – η οποία ιδρύθηκε το 2022 – έχει ήδη εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζει να ιδρύσει ινστιτούτα σε περισσότερες τοποθεσίες όπως το Bay Area, το Σαν Ντιέγκο, το Κέμπριτζ, το Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το MIT Technology Review.

Exit mobile version