Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό τομέα. Η ρωσική ηγεσία κατάφερε να εκδιώξει από τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
«Η χώρα δεν είχε ποτέ τέτοιες απώλειες», λέει με παράπονο ο κοσμήτορας της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Μόσχας, Αλεξάντερ Αουσάν. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 7 με 10 χρόνια για να αντισταθμιστεί αυτό το brain drain, και μόνο εάν δεν συνεχιστεί, είπε ο διάσημος οικονομολόγος.
Ειδικοί πληροφορικής, μάνατζερ, δημοσιογράφοι καθηγητές και επιστήμονες συγκαταλέγονται στις ειδικότητες που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό. Το διεθνές ακαδημαϊκό δίκτυο «Scholars at Risk» έχει πάρει πάνω από 200 Ρώσους επιστήμονες εκτός χώρας από την αρχή του πολέμου, ενώ το Ίδρυμα Αλεξάντερ φον Χούμπολτ έδωσε τη δυνατότητα σε 6 επιστήμονες να λάβουν χρηματοδότηση στη Γερμανία.
Επιπλέον, χιλιάδες γνωστοί λόγιοι τράπηκαν σε φυγή μόνοι τους καθώς τάσσονταν κατά του πολέμου ή φοβόντουσαν την επιστράτευση.
Η Μαρία Φαλίκμαν είναι μια από αυτούς. Η ίδια είναι μια από τις πιο φημισμένες ψυχολόγους της Ρωσίας και μέχρι πέρυσι δίδασκε και έκανε έρευνα στο Πανεπιστήμιο HSE της Μόσχας.
Το καλοκαίρι όμως μάζεψε τα πράγματα της και μετακόμισε στις ΗΠΑ. «Δυσκολεύτηκα να παραμείνω στη Ρωσία κάτω από την αυξανόμενη προπαγάνδα και την ιδεολογική πίεση», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Στον τομέα της μόνο, το μισό επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου HSE έχει διαφύγει από την χώρα, επισημαίνει η ίδια.
Διάφοροι λόγοι αναγκάζουν τους επιστήμονες σε φυγή
Ο πόλεμος άνοιξε μεγάλες ελλείψεις στη χρηματοδότηση καθώς οι δαπάνες για την έρευνα και την επιστήμη μειώθηκαν κατά 1/3 φέτος.
Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για καθυστερημένες πληρωμές, η απόκτηση εξοπλισμού και εργαστηριακών υλικών είναι πολύ πιο δύσκολη και οι διεθνείς κυρώσεις απομόνωσαν τους Ρώσους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον ούτε να δημοσιεύουν ούτε να αναφερθούν στα αποτελέσματα των συναδέλφων τους. Συνεπώς, η έλλειψη ακαδημαϊκής προοπτικής, τους οδήγησε στο να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW