Ο χρόνος για τη λεγόμενη «πολιτική εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» που κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Ιουλίου, εξαντλείται, επαναφέροντας στο επίκεντρο το δύσκολο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν στις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα ένα κοινοβούλιο χωρίς ξεκάθαρο νικητή. Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών και απέτρεψε τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, το έθνος έχει ενωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του αθλητισμού. Η συνήθης ροή της πολιτικής αντιπαλότητας έχει σταματήσει και μια «υπηρεσιακή» κυβέρνηση παραμένει στη θέση της. Η επόμενη εννεάμηνη σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την 1η Οκτωβρίου.
Ο Μακρόν πρόκειται να παραμείνει πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, αν και μεγάλο μέρος του εγχώριου πολιτικού του κεφαλαίου έχει εξαντληθεί μετά την εκλογική συντριβή του κόμματός του.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που επανήλθαν στην ατζέντα είναι ποιον θα διορίσει ο Μακρόν ως νέο πρωθυπουργό μετά την παραίτηση του συμμάχου του Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο Μακρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει σχολιάσει τη Λουσί Καστέ, την ελάχιστα γνωστή υποψήφια που προτάθηκε για το ρόλο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μετά από πολλές διαπραγματεύσεις.
Αν και θεωρητικά είναι ελεύθερος να διορίσει οποιονδήποτε για το ρόλο, ενώ δεν έχει καμία υποχρέωση να επιλέξει υποψήφιο από το κόμμα με τις περισσότερες έδρες, μια αντιδημοφιλής επιλογή θα μπορούσε να ακολουθηθεί από ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Ο Μακρόν δεν μπορεί να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.
Η Έλσα Κλάρα Μασόκ, επίκουρη καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σεν Γκάλεν, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πρωτοφανής» και φαίνεται να αποτελεί ένα πιθανό «αδιέξοδο» λόγω της έκτασης της διαίρεσης στο νέο κοινοβούλιο.
«Υπό την προηγούμενη νομοθετική εξουσία, ο Μακρόν δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη των Συντηρητικών για να μην υποστεί ψήφο δυσπιστίας», δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNBC.
Η ίδια υπογράμμισε ζητήματα όπως το γεγονός ότι οι 178 έδρες του Νέου Λαϊκού Μετώπου υπολείπονται κατά πολύ των 289 που απαιτούνται για την πλειοψηφία και η υποψήφιά τους είναι πιθανό να απορριφθεί από άλλα κόμματα.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική του ίδιου του Μακρόν και η συμμαχική κυβέρνηση έχουν «απορριφθεί ευρέως από τους Γάλλους», όπως προσέθεσε η Μασόκ, ενώ κανένα κόμμα δεν θα σχηματίσει συμμαχία με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Ακόμη και εντός της αριστερής ομάδας, τα κόμματα είναι διχασμένα και ορισμένα θα αρνηθούν κάθε είδους συμμαχία με τους κεντρώους, όπως ανέφερε.
Υπάρχουν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς ένα τόσο διχασμένο κοινοβούλιο θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε νομοθεσία, δεδομένης της επικείμενης έγκρισης του προϋπολογισμού του 2025. Ακόμη και το 2022, ο Μακρόν κατέφυγε στη χρήση μιας ειδικής συνταγματικής εξουσίας για να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει έντονη συζήτηση για το πώς -ή αν- θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Γαλλίας και αν οι πολιτικές του Μακρόν, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορούν ή πρέπει να ανατραπούν.
Στο πλαίσιο του γαλλικού πολιτικού συστήματος, το κοινοβούλιο έχει σχετικά μικρή εξουσία και μεταξύ 2017 και 2022, το 65% των προτάσεων που εγκρίθηκαν ήταν νόμοι που τέθηκαν επί τάπητος από την κυβέρνηση και όχι από το κοινοβούλιο, σημείωσε η καθηγητής.
Από την άποψη των αγορών, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχει υποχωρήσει πάνω από 4,5% από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Παρά ταύτα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στις μετοχές και τα ομόλογα, καθώς πιθανότατα θα αποτρέψει την εφαρμογή των πιο λαϊκιστικών πολιτικών ορισμένων κομμάτων.
Τα πολιτικά κόμματα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην προεδρική κούρσα του 2027 -στην οποία ο Μακρόν δεν μπορεί να συμμετάσχει- και ελάχιστοι θα θέλουν να είναι υπεύθυνοι για την περικοπή των δημόσιων δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημόσιο έλλειμμα, όπως δήλωσε στο CNBC ο Ρενό Φουκάρ, ανώτερος λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Lancaster.
Προς το παρόν, επικρατεί αβεβαιότητα και η στρατηγική του Μακρόν φαίνεται να είναι να «τραβήξει τα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο», συνέχισε.
Από προσωπική άποψη, ακόμη και αν είναι ένας ηγέτης με περιορισμένη επιρροή στο εσωτερικό, ο Μακρόν πιθανότατα θα προσηλωθεί στις διεθνείς του προσπάθειες και θα συνεχίσει να προσπαθεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε ο Φουκάρ.
«Το σχέδιό του για τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την απορρύθμιση της οικονομίας έχει ουσιαστικά τελειώσει – έκανε αυτό που ήθελε να κάνει», συνέχισε.
Ο Μουτζάμπα Ραμάν, ανώτατο στέλεχος της Eurasia Group, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Μακρόν είχε τόσες αποτυχίες όσο και επιτυχίες, αλλά έλαβε ελάχιστα εύσημα για τις εγχώριες νίκες του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υψηλής ανεργίας.
Η αριστερή πτέρυγα εστιάζεται στη μείωση των φόρων για τους πλούσιους και στις «επιθέσεις του στο γαλλικό κράτος πρόνοιας», ενώ η δεξιά επισημαίνει τους υψηλούς αριθμούς μετανάστευσης και το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας, όπως ανέφερε.
Ο Μακρόν έχει επίσης τελικά «αποτύχει να προωθήσει το όραμά του για μια ισχυρότερη Γαλλία σε μια ισχυρότερη Ευρώπη για την πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων», δήλωσε ο Ραμάν.
«Πριν από επτά χρόνια, ο Μακρόν υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Γαλλία στη Γη της Επαγγελίας πέρα από τη στείρα εναλλαγή της αριστεράς και της δεξιάς. Αντ’ αυτού, οδήγησε τη Γαλλία σε μια πολιτική κινούμενη άμμο χωρίς ασφαλή διακυβέρνηση, με δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ και συσσωρευμένο χρέος 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
«Μην εργάζεστε στο κρεβάτι» και άλλες συμβουλές για έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο
Cisco: Σε υψηλό τεσσάρων ετών η μετοχή μετά τις προβλέψεις για τα έσοδα
Πυρκαγιές: Η Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ