Τον Ιανουάριο, ο Τζον Μπαχ απολύθηκε από διευθυντής της eBay, όπου εργαζόταν επί 13 χρόνια. Αγαπούσε τη δουλειά του, γι’ αυτό και απογοητεύτηκε. Αλλά δεν πανικοβλήθηκε. Ο ίδιος είχε 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της τεχνολογίας. Πόσο δύσκολο θα ήταν να βρει άλλη δουλειά;
Αρκετά δύσκολο, όπως αποδείχθηκε. Αφού έκανε αίτηση για 135 θέσεις εργασίας, ο Μπαχ δεν πήρε απάντηση από τις 91, τον απέρριψαν οι 42, είχε δύο ανακλήσεις… και μηδέν προσφορές. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει», λέει. «Το κάνω αυτό εδώ και καιρό και έχω αποδείξει την αξία μου. Κάνεις αίτηση σε μία θέση, σε δύο θέσεις, σε 10 θέσεις, σε 50 θέσεις, σε 135 θέσεις. Και σκέφτεσαι: «Είμαι όντως αυτός που νομίζω ότι είμαι;»».
Σύμφωνα με όλες τις συνήθεις οικονομικές μετρήσεις, η αγορά εργασίας της Αμερικής φαίνεται μια χαρά. Όμως, πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σε γραφεία και ψάχνουν πραγματικά για δουλειά, έχουν να διηγηθούν ιστορίες γεμάτες δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά εργασίας έχει «χωριστεί» σε δύο κατηγορίες. Παρόλο που οι προσλήψεις παρέμειναν σε καλό επίπεδο για τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα, έχουν χειροτερεύσει για αυτούς που κερδίζουν εξαψήφιο ή μεγαλύτερο ποσό.
Από νέα δεδομένα του LinkedIn, το οποίο παρακολουθεί πόσο συχνά οι χρήστες του βρίσκουν νέες δουλειές, είναι φανερό ποιες θέσεις πλήττονται περισσότερο. Κάποιες από αυτές είναι αναμενόμενες, όπως οι θέσεις των υπεύθυνων προσλήψεων (recruiters). Αυτοί δεν είναι απαραίτητοι όταν δεν γίνονται προσλήψεις, οπότε οι θέσεις στον τομέα αυτόν έχουν μειωθεί κατά 28% από το 2018. Επίσης, οι προσλήψεις στο μάρκετινγκ, το οποίο συνήθως είναι το πρώτο τμήμα που περικόπτει τον προϋπολογισμό του σε περιόδους κρίσης, έχουν μειωθεί κατά 23%.
Αλλά αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτή την «αδράνεια» της αγοράς εργασίας είναι η υποχώρηση των προσλήψεων στον τομέα της τεχνολογίας. Οι προσλήψεις έπεσαν κατά 27% στην πληροφορική, κατά 32% στη διασφάλιση ποιότητας και κατά 23% στη διαχείριση προϊόντων. Στον τομέα της διαχείρισης προγραμμάτων και έργων του Μπαχ, οι προσλήψεις έχουν υποχωρήσει κατά 25%. Στη μηχανική, η οποία θεωρούνταν επί μακρόν «ανθεκτική» στην ύφεση, οι προσλήψεις έχουν μειωθεί κατά 26%. Αυτού του είδους οι περικοπές στους προγραμματιστές ήταν επί μακρόν αδιανόητες στη Silicon Valley, η οποία αντιμετώπιζε τους προγραμματιστές σαν «σπάνια ορυκτά» – τόσο σπάνια που έπρεπε να διατηρηθούν πάση θυσία, ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα επαγγέλματα που είναι ανθεκτικά σε αυτή την ύφεση. Οι στρατιωτικές και προστατευτικές υπηρεσίες, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τους φρουρούς ασφαλείας, μειώθηκε μόνο κατά 6%. Οι κοινωνικές υπηρεσίες μειώθηκαν μόνο κατά 3%. Και η υγειονομική περίθαλψη, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένη έλλειψη προσωπικού που τροφοδοτείται από τη γήρανση του πληθυσμού και τα εξαιρετικά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, αυξήθηκε κατά 10%.
Τα επαγγέλματα που είδαν αύξηση, αλλά και μείωση στις προσλήψεις τους αναδεικνύονται σε πλατφόρμες προσλήψεων, όπως η Indeed: Μετά την πανδημία, οι θέσεις εργασίας για γιατρούς και φυσικοθεραπευτές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 80%, ενώ εκείνες για προγραμματιστές λογισμικού, αναλυτές δεδομένων, επιστήμονες δεδομένων και λειτουργίες πληροφορικής έχουν μειωθεί κατά 20% ή περισσότερο, σύμφωνα με το Business Insider.
«Δεν έχουμε δει μείωση των προσλήψεων παντού», λέει ο Κόρι Καντένγκα, οικονομολόγος στο LinkedIn. «Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς όπου ήταν πολύ δραματική».
Γιατί έχουν μειωθεί οι προσλήψεις στον τομέα της τεχνολογίας;
Οι προσλήψεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν μειωθεί για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας, επηρεασμένες από την πανδημία -όταν και μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο, προσέλαβαν υπερβολικό αριθμό επαγγελματιών για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Αυτό οδήγησε σε πλεόνασμα προσωπικού όταν η οικονομία άρχισε να πέφτει.
Σύμφωνα με το LinkedIn, που συνέκρινε τις προσλήψεις το 2018 με το 2022, οι προσλήψεις αυξήθηκαν σημαντικά μετά την πανδημία: 89% για τους διαχειριστές προϊόντων, 79% για τους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού και 43% για τους μηχανικούς. Ωστόσο, όταν οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι είχαν προσλάβει πολύ κόσμο, κάποιες προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, ενώ οι περισσότερες επέλεξαν να σταματήσουν τις προσλήψεις και να μειώσουν το προσωπικό σταδιακά, μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων.
Διαβάστε ακόμη
ESM και EFSF ανοίγουν τον δρόμο για πρόωρη αποπληρωμή χρέους
Σε περιδίνηση η Γαλλία: Για πρώτη φορά σε επίπεδα… Ελλάδας το κόστος δανεισμού (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα