Οι μεγαλύτερες τράπεζες και οι εταιρείες fintech μπορεί, μεν, να εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης λόγω του επενδυτικού «πυρετού» παγκοσμίως, αλλά οι κίνδυνοι στην αγορά ελοχεύουν ακόμα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου fintech, Money 20/20 στο Άμστερνταμ, τα στελέχη των μεγάλων τραπεζών και των μεγαλύτερων fintech, επαίνεσαν την πρόσφατη επανάσταση που επέφερε η τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας τα τεράστια οφέλη της καινοτομίας «τα οποία δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα ΤΝ της Swift, Τσαλαπάθι Νέτι, «το ChatGPT και το GPT-4 στο οποίο βασίζεται αποτελούν μία ιστορική εξέλιξη».
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όμως, οι τράπεζες προσπαθούν ακόμα να βρουν που μπορούν να εφαρμόσουν τη νέα τεχνολογία.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ABN Amro, Ανερί Βρόϊντενχιλ, η τράπεζα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αυτοματοποιημένη περίληψη των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζιτών και των πελατών. Παράλληλα, χρησιμοποιεί την ΤΝ για τη συλλογή δεδομένων τα οποία θα δίνουν εύκολες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Η τράπεζα τόνισε πως πρόκειται, σύντομα, να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα αυτό.
«Αυτή τη στιγμή πειραματιζόμαστε και δεν έχουμε εφαρμόσει την ΤΝ στις σχέσεις μας με τον πελάτη αλλά την εφαρμόζουμε στις σχέσεις μας με άλλες εταιρείες», τόνισε το στέλεχος της ING Bank, Μαριάνα Γκόμεζ ντε λα Βίγια, στο CNBC.
H «δειλή» αυτή προσέγγιση όσον αφορά την υιοθεσία της ΤΝ στο τραπεζικό σύστημα ήταν φανερή. Το στέλεχος της BBVA, Τζον Άντερ Μπερακοετσέα Αλάβα, υπογράμμισε πως η τράπεζα έχει μία «συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αφού η τεχνολογία είναι πολύ νέα και δε θα πρέπει να εμπεριέχει τα ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα των πελατών».
Η κύρια ανησυχία είναι πως τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα χρειάζονται την επεξεργασία τεράστιων βάσεων προσωπικών δεδομένων, κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνει πολλούς κανονισμούς εποπτείας και το οποίο θα ήταν πολύ επικίνδυνο με τη νέα, αυτή τεχνολογία, σύμφωνα με τον Αλάβα.
Tι είναι το Generative A.I.
Το Generative A.I., ή αλλιώς Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι μία εξειδικευμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης η οποία μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο και δεδομένα από το μηδέν.
Τα συστήματα δέχονται εντολές από τους χρήστες και τα διοχετεύουν σε αλγόριθμους οι οποίοι βασίζονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέα κείμενα, εικόνες και βίντεο παρόμοια με τα ανθρώπινα.
Η προηγμένη μορφή αυτή της ΤΝ έγινε ευρέως γνωστή μετά από την τεράστια επιτυχία του ChatGPT της OpenAI, το οποίο χρησιμοποιεί τεράστιες βάσεις μοντέλων γλώσσας για να δημιουργήσει «ανθρώπινου» είδους απαντήσεις σε ερωτήσεις. Η επιτυχία της πλατφόρμας ήταν τόσο απότομη και μαζική, που οδήγησε σε ένα φαινόμενο το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως την τεχνολογική επανάσταση της γενιάς μας.
Οι λύσεις
Σύμφωνα με τον Chief Information Officer της Goldman Sachs, Μάρκο Αρτζέντι, ο κολοσσός ήδη πειραματίζεται με μοντέλα και εργαλεία ΤΝ έτσι ώστε να βοηθήσει τους developers στην δημιουργία και δοκιμή νέου κώδικα.
Από την πλευρά της, η Morgan Stanley χρησιμοποιεί, πιλοτικά, πλατφόρμα της OpenAI για την ενημέρωση των συμβούλων της.
Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της ισλανδικής εταιρείας τεχνολογίας Lucinity, Γκούντμουντουρ Κρίστιανσον, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής απάτης.
Το μοντέλο με ονομασία «Luci» το οποίο δημιούργησε η εταιρεία βοηθά τους επόπτες με τους ελέγχους και τις έρευνές τους. O Kρίστιανσον προχώρησε σε live επίδειξη στους δημοσιογράφους του CNBC, κατά τη διάρκεια προσομοίωσης έρευνας κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη τον βοήθησε να αποκαλύψει την πορεία του βρώμικου χρήματος.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισαν και τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να παίξει σημαντικό αλλά βοηθητικό ρόλο στον κλάδο, επιταχύνοντας τις πολλές φορές περίπλοκες τραπεζικές και διατραπεζικές διαδικασίες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και μειώνοντας το κόστος των εταιρειών.
Διαβάστε ακόμα
Εκλογές 2023 – Επίσημα αποτελέσματα: Στο 40,45% η ΝΔ και 158 έδρες – Οκτακομματική Βουλή
La Repubblica: Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ