Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αναπτύσσεται συνεχώς. Παράλληλα, όμως, αυξάνονται και τα ερωτήματα όσον αφορά τα στάνταρ που θα πρέπει να τεθούν για τη νέα τεχνολογία.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Κίνα παρουσίασε νέους κανονισμούς για τους διαδικτυακούς αλγόριθμους οι οποίοι ελέγχουν το τί διαβάζει, καταναλώνει και παρακολουθεί ο κάθε πολίτης. Πρόκειται για τη νέα προσπάθεια του κομμουνιστικού πολιτμπιρό προς έλεγχο του τεχνολογικού τομέα, η οποία θέτει νέα όρια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΑΙ.
Σε παρόμοιες κινήσεις προχωρά και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προσπαθεί να θεσπίσει ρυθμιστικό πλαίσιο για το ΑΙ, αλλά δεν έχει καταφέρει να το ολοκληρώσει.
Προφανώς, οι προσπάθειες αυτές δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και τον τομέα της τεχνολογίας.
Η προσπάθεια της Κίνας
Στο επίκεντρο των κανονισμών της Κίνας βρίσκονται συστήματα αλγορίθμων που ελέγχουν τις διαφημίσεις και τις προτάσεις περιεχομένου προς τους πολίτες. Οι εταιρείες τεχνολογίας της χώρας είναι αναγκασμένες να προσφέρουν την επιλογή απόρριψης της χρήσης των αλγόριθμων αυτών από τους καταναλωτές.
Ήταν αναμενόμενο πως οι κανόνες αυτοί επηρεάζουν την ήδη μεταβλητή κατάσταση που επικρατεί στην τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας, με κολοσσούς όπως Tencent, Alibaba και ByteDance να έχουν βρεθεί πολλάκις αντιμέτωπες με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Xiaomeng Lu, στελέχους της Eurasia Group, στο CNBC: «οι τάσεις αυτές έχουν αλλάξει τη ρότα της κυβέρνησης η οποία τώρα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των αμφίβολων πρακτικών των τεχνολογικών κολοσσών».
Οι κινήσεις της Κίνας είναι σημαντικές, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εφαρμόστηκαν σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Η προσέγγιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει τα ρυθμιστικά πλαίσια των υπόλοιπων περιοχών.
Σύμφωνα με τον Matt Sheehan του Carnegie Endowment for International Peace: «Οι κανονισμοί της Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη και η ταχύτητα με την οποία εφαρμόζονται αποτελούν ένα τεράστιο πείραμα προς όφελος του υπόλοιπου κόσμου».
Η προσπάθεια της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει το νέο AI Act, νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης, εδώ και αρκετά χρόνια.
Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην επιβολή ενός συνολικού πλαισίου το οποίο θα βασίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας των προϊόντων και του διαδικτυακού περιεχομένου και το οποίο θα επηρεάσει το τι μπορεί η κάθε εταιρεία να προσφέρει στην αγορά. Βάσει των κανονισμών αυτών, τα επίπεδα επικινδυνότητας είναι τέσσερα: ελάχιστο, περιορισμένο, υψηλό και απαράδεκτο.
Ο καθορισμός των βαθμών επικινδυνότητας αυτών, όμως, αποτελεί πρόβλημα δεδομένης της ασυμφωνίας μεταξύ των ρυθμιστών όσον αφορά την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για παράδειγμα, έχουν απαιτήσει την απαγόρευση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσια μέρη για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών. Η Κομισιόν, όμως, θέλει να σιγουρέψει πως η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις αρχές, σε αντίθεση με τους ακτιβιστές οι οποίοι υποστηρίζουν πως η αναγνώριση προσώπων θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Sheehan, το πολιτικό σύστημα και η ιδεολογία της Κίνας αποτελούν «ανάθεμα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι στόχοι και των δύο πλευρών πολλές φορές συμπλέουν. Ο Sheehan τονίζει πως η Δύση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις κινήσεις της Κίνας και -πιθανώς- να ακολουθήσει παρόμοια βήματα: «Δε θέλουμε να μιμηθούμε τους περιορισμούς στην ιδεολογία και την ελευθερία που εφαρμόζει η Κίνα, αλλά αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΑΙ είναι παρόμοια σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω πως μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις κινήσεις της Κίνας στο συγκεκριμένο πεδίο».
Ο Lu υπογράμμισε πως η προσέγγιση της Ευρώπης θα αποδειχθεί περισσότερο πολέμια ως προς τις εταιρείες τεχνολογίας: «Το ευρωπαϊκό σύστημα θα είναι πολύ πιο περιοριστικό σε σχέση με το κινεζικό, αφού οι Κινέζοι τεστάρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές σε πραγματικό χρόνο στην αγορά και όχι πριν την εισαγωγή τους σε αυτή».
Σχίσμα
Ο Seth Siegel, επικεφαλής του τομέα AI της Infosys Consulting, υποστηρίζει πως ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα «σχίσμα» μεταξύ της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη και την Κίνα: «Εάν μου ζητηθεί να σχεδιάσω μαθηματικά μοντέλα, machine learning και AI, τότε θα αναγκαστώ να έχω διαφορετικές προσεγγίσεις στην παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης για τις αγορές της Κίνας και της Ευρώπης. Πιστεύω πως όσο περνά ο καιρός, το σχίσμα αυτό θα εμβαθυνθεί και θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Αν και οι εταιρείες θα μπορέσουν να διαμορφώσουν τα προϊόντα τους για τις διαφορετικές αγορές, ο κίνδυνος έγκειται στον αποκλεισμό ορισμένων επιστημόνων στη μία ή την άλλη πλευρά. Μέχρι τώρα, όλοι οι επιστήμονες συνεργαζόμαστε και μελετούμε από κοινού τις εξελίξεις στον τομέα. Εάν τα δύο οικοσυστήματα μας διασπάσουν, τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα τόσο στην παγκόσμια αγορά, όσο και στη συνεργασία των δύο διαφορετικών AI».
Διαβάστε επίσης:
Σε ασφυξία οι πάροχοι ενέργειας – Ληξιπρόθεσμα το 50% των τιμολογίων, 4πλάσιοι οι διακανονισμοί
Νταβός: Συζητώντας με σαμπάνια για τα «3Π» (Πόλεμος, Πείνα, Πληθωρισμός)