Τις έντονες αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν προκάλεσε η τοποθέτηση του Έλον Μασκ, ο οποίος αποκάλεσε το αυτοδιοικούμενο νησί «αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας».
Μιλώντας εξ αποστάσεως στη Σύνοδο Κορυφής All-in, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ συνέκρινε τη σχέση της Ταϊβάν με την Κίνα με εκείνη της Χαβάης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.«Η πολιτική του Πεκίνου ήταν να επανενώσει κατά κάποιον τρόπο την Ταϊβάν με την Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος υποστήριξε ότι καταλαβαίνει «καλά» την Κίνα.
«Από την άποψή τους, ξέρετε, ίσως είναι ανάλογη με τη Χαβάη ή κάτι τέτοιο, σαν ένα αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας που αυθαίρετα δεν είναι μέρος της Κίνας κυρίως επειδή ο αμερικανικός στόλος του Ειρηνικού έχει σταματήσει κάθε είδους προσπάθεια επανένωσης με τη βία».
Η Ταϊβάν είναι ένα δημοκρατικό νησί το οποίο η κομμουνιστική ηγεσία του Πεκίνου διεκδικεί εδώ και καιρό ως μέρος της επικράτειάς της, παρά το γεγονός ότι δεν το έχει ελέγξει ποτέ. Η Χαβάη είναι επίσημη πολιτεία των ΗΠΑ από το 1959.
«Ακούστε, η Ταϊβάν δεν είναι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και σίγουρα δεν είναι προς πώληση!» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Βου σε δήλωσή του την Τετάρτη στο Χ, πρώην Twitter, αναφερόμενος στη χώρα με την επίσημη ονομασία της, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ο Βου πρόσθεσε με έμφαση ότι ελπίζει ο Μασκ «να ζητήσει επίσης από το ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) να ανοίξει το Χ στο λαό του».
Όπως και άλλες δυτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το X, το οποίο ανήκει πλέον στον Μασκ, έχει από καιρό αποκλειστεί στην ηπειρωτική Κίνα από τις αρχές.
Δεσμοί με την Κίνα
Τα σχόλια του Μασκ έγιναν ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα.
Λόγω των επιχειρηματικών του συμφερόντων στην Κίνα, ο Μασκ έχει συναντηθεί με «ανώτερες ηγεσίες σε πολλά επίπεδα στην Κίνα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ότι έχει «αρκετά καλή κατανόηση» της χώρας για «έναν ξένο».
Ο Μασκ επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος, όπου συνάντησε πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και επισκέφθηκε το εργοστάσιο Gigafactory της Tesla στη Σαγκάη. Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στην πόλη.
Ο Μασκ έχει εκθειάσει διαχυτικά τα οχήματα της εταιρείας Τέσλα που παράγονται στη Σαγκάη, λέγοντας ότι συνδέονται «όχι μόνο με την πιο αποτελεσματική παραγωγή, αλλά και με την υψηλότερη ποιότητα».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Μάιο, ο Μασκ δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην ιδέα μιας αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας εν μέσω γεωπολιτικών ρωγμών, χαρακτηρίζοντας τα συμφέροντα των δύο χωρών «αλληλένδετα σαν σιαμαία δίδυμα».
Διαβάστε ακόμη
Αlpha Bank – Eurobank: Κίνδυνοι για την οικονομία από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές (upd)
Σε σημείο «μηδέν» ο τουρισμός στη Θεσσαλία- Στήριξη επιχειρήσεων ζητεί ο κλάδος
Νέο deal στην Premier League – Στην αμερικανική 777 Partners η Έβερτον
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ