Το πλήγμα της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τι σημαίνει αυτό; Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά ότι ήδη χάθηκαν 400 εκατ. θέσεις εργασίας ενώ για την επόμενη μέρα παραθέτει τρία διαφορετικά σενάρια.
- Το βασικό σενάριο προβλέπει 4,9% μείωση των ωρών απασχόλησης ή την απώλεια 140 εκατ. θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του τετάρτου τριμήνου του 2019. Το σενάριο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
- Το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για 11,9% των εργασιακών ωρών ή απώλεια 340 εκατ. θέσεων εργασίας. Αυτό βασίζεται σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων Covid-19 και επιστροφή περιοριστικών μέτρων lockdown με «σημαντικά βραδύτερη ανάκαμψη».
- Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μόλις 1,2% μείωση των ωρών απασχόλησης ή απώλεια 34 εκατ. θέσεων εργασίας. Για να υλοποιηθεί το καλό σενάριο βασική προϋπόθεση είναι η πλήρης και σε άμεσο χρονικό διάστημα επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, «ενισχύοντας σημαντικά τη ζήτηση και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ο Γκι Ράιντερ, γενικός διευθυντής του ILO επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχθεί οι γυναίκες: Oι γυναίκες απασχολούνται σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην οικιακή εργασία, στην πρωτοβάθμια υγεία και στην κοινωνική μέριμνα, και αυτό το βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας που είναι πάντα προνόμιο των γυναικών έχει εντατικοποιηθεί από την πανδημία. Έτσι, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τα ελάχιστα κέρδη στην ισότητα των φύλων που καταγράψαμε τα τελευταία χρόνια».
Στην πέμπτη έκδοση της έκθεσης υπό τον τίτλο «ο Covid-19 και ο κόσμος της εργασίας», ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι η αμερικανική ήπειρος αποτελεί την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο περισσότερο, καθώς εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 18,3% των ωρών εργασίας ή περίπου 70 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης.