Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ως κίνητρο τα κρίσιμα ορυκτά, με στελέχη ορυχείων και ερευνητές να περιγράφουν το τεράστιο δυναμικό πόρων του νησιού ως «τεράστια ευκαιρία».
Πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική ιδιοκτησία του αυτόνομου δανέζικου εδάφους είναι «απολύτως απαραίτητη» για σκοπούς που σχετίζονται με την «εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, δήλωσε στον Τραμπ ότι το νησί της Αρκτικής «δεν πωλείται» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τις φιλοδοξίες της περιοχής για ανεξαρτησία. Μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, ο Έγκεντε ζήτησε επίσης πρόσφατα συνομιλίες με τον Τραμπ για την επίλυση της κατάστασης.
Ερωτηθείς σχετικά με την εμμονή του Τραμπ να καταστήσει τη Γροιλανδία τμήμα των ΗΠΑ, ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου, Μάικλ Γουόλτς, ήταν κατηγορηματικός: «Πρόκειται για κρίσιμα ορυκτά. Πρόκειται για φυσικούς πόρους», δήλωσε ο ίδιος στο Fox News σε συνέντευξή του στις 9 Ιανουαρίου.
Τα κρίσιμα ορυκτά αναφέρονται σε ένα υποσύνολο υλικών που θεωρούνται απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτά τα ορυκτά περιλαμβάνουν μέταλλα όπως ο χαλκός, το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και τα στοιχεία σπάνιων γαιών.
Τα κρίσιμα ορυκτά και τα στοιχεία σπάνιων γαιών είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά οχήματα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και οι εφαρμογές εθνικής ασφάλειας.
Η Κίνα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αλυσίδας εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών και σπάνιων γαιών. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως προειδοποιήσει ότι αυτό αποτελεί στρατηγική πρόκληση εν μέσω της στροφής προς πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η Άαγια Τσέμνιτς, μέλος του κοινοβουλίου της Γροιλανδίας στη Δανία του κόμματος Inuit Ataqatigiit, χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ για τη Γροιλανδία ως «ασεβή» και επιβεβαίωσε το μήνυμα του πρωθυπουργού λέγοντας ότι η περιοχή δεν είναι προς πώληση.
Η Τσέμνιτς δήλωσε ότι οι νομοθέτες της Γροιλανδίας θα πρέπει να έχουν «σαφείς και πολύ συγκεκριμένους στόχους σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας με τις ΗΠΑ».
Οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ της Γροιλανδίας και των ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των επενδύσεων στην εξορυκτική βιομηχανία του νησιού, προσέθεσε.
«Αν εξετάσουμε την εξόρυξη, για παράδειγμα, των σπάνιων γαιών. Αυτό είναι κάτι που είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Ψάχναμε για Αμερικανούς επενδυτές, αλλά δεν τους βρήκαμε, οπότε είναι αρκετά ευπρόσδεκτοι», δήλωσε.
Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί μόνιμη παρουσία στη βορειοδυτική Γροιλανδία στην αεροδιαστημική βάση Pituffik, γνωστή παλαιότερα ως αεροπορική βάση Thule.
Ο Ρόντρικ Μάκιλρι, εκτελεστικός διευθυντής της μεταλλευτικής εταιρείας 80 Mile με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι δραστηριοποιείται στη Γροιλανδία για λίγο περισσότερο από 20 χρόνια.
«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε στη Γροιλανδία είναι πραγματικά ένας αγώνας δρόμου για ό,τι έχει απομείνει», δήλωσε ο ίδιος στο CNBC μέσω βιντεοκλήσης.
«Πολλές ανεξάρτητες κρατικές έρευνες δείχνουν ότι η Γροιλανδία και τα φυσικά όρια της υφαλοκρηπίδας της ενδεχομένως να φιλοξενούν το 20% έως 25% των τελευταίων εναπομεινάντων εξορύξιμων πόρων στον πλανήτη. Τώρα, αν αυτό είναι σωστό, αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη Γροιλανδία».
Τον περασμένο Μάρτιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Nουούκ της Γροιλανδίας για να εγκαινιάσει παράρτημα της ΕΕ στην πρωτεύουσα του νησιού.
Η κίνηση αυτή, η οποία έγινε αρκετούς μήνες πριν από το πρόσφατο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στην ίδια πόλη, είχε σκοπό να εδραιώσει την παρουσία της Ευρώπης στην περιοχή, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής.
Η ίδια ανακοίνωσε τότε δύο συμφωνίες συνεργασίας συνολικού ύψους σχεδόν 94 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, κρίσιμες πρώτες ύλες και ανάπτυξη δεξιοτήτων στη Γροιλανδία.
Διαβάστε ακόμη
Νέο 10ετες ομόλογο: Τι δείχνει η εκρηκτική ζήτηση (40,5 δισ.) από το εξωτερικό
Ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι που απαιτούν αντιμετώπιση από τις τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα