«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, και πως αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».
Στη συνέχεια, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε δε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε, ωστόσο σημείωσε ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.
Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα, μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία υπό την ηγεσία της Γαλλίας, ενώ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.
Διαβάστε ακόμη
ΕΛΣΤΑΤ: Νέα «έκρηξη» πληθωρισμού – Στο 6,2% τον Ιανουάριο
Πέφτουν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας – Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης από τη Μόσχα