Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητηθούν σήμερα οι βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού κατά αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, με την παγκόσμια κοινότητα να είναι σοκαρισμένη από τις εικόνες σφαγής, τη Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις, αν και η Ευρώπη παραμένει διχασμένη για το ενεργειακό εμπάργκο, με τη Μόσχα πάντως να επιμένει ότι πρόκειται για προβοκάτσια και να αρνείται.
Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ ξέσπασε και νέος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με τον Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», που πρέπει να λογοδοτήσει και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να απαντά ότι «κάποιοι στη Δύση έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μέσω Twitter η βρετανική διπλωματική αποστολή, η οποία ασκεί τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει έρευνα και να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές ενέργειες ως εγκλήματα πολέμου, αλλά και να καταγγείλει ότι χειρότερες φρικαλεότητες από αυτές στην Μπούτσα έχουν γίνει στην πόλη Μποροντιάνκα. Σύμφωνα με Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα, ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου και με περισσότερα θύματα, διαπράχθηκε σε αυτή την περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου.
Σε διάγγελμά του αργά χθες τη νύχτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί όσο πιο διαφανής έρευνα είναι δυνατόν, τονίζοντας ότι στην Μπούτσα βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι.
Read @AFP‘s latest global update on the war in Ukraine:
➡️ Biden calls for a “war crimes trial” over Bucha killings
➡️ Momentum builds for a stiffer European Union response
➡️ White House says new Russia sanctions coming “this week”Read more:https://t.co/LeMQk5LrCD
— AFP News Agency (@AFP) April 4, 2022
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ισχυρίστηκε ότι οι σφαγές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» για να δυσφημιστεί η χώρα του. Ζήτησε μάλιστα να γίνει χθες έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόταση που απορρίφθηκε από τη Βρετανική προεδρία, η οποία επικαλέστηκε τη σημερινή προγραμματισμένη σύγκληση του οργάνου, στην οποία θα είναι παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
WARNING: GRAPHIC CONTENT – Global outrage spread over civilian killings in Bucha and is likely to galvanize the U.S. and Europe into additional sanctions against Moscow, possibly including some restrictions on energy that Europe still imports from Russia https://t.co/D9GG0qRE4Z pic.twitter.com/X3X74gOE5a
— Reuters (@Reuters) April 4, 2022
Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν, δια στόματος του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία μέσα στην εβδομάδα, ενώ ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν επιμένει στους υψηλούς τόνους κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά.
Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.
Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε η πηγή του Reuters.
Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.
Η Ευρώπη απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες
Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Η Γερμανία απελαύνει 40 Ρώσους διπλωμάτες, η Γαλλία 30, η Λιουανία απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Βίλνιους, με τη Μόσχα πάντως να μην μένει άπραγη. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω Telegram, η χώρα του θα ανταποδώσει αυτές τις απελάσεις διπλωματών της και η αντίδρασή της «θα είναι συμμετρική και καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις. Ποιον τιμωρούν λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα, τους εαυτούς τους», συνέχισε.
Για τον Ρώσο πρώην πρόεδρο, το να απελαύνονται διπλωμάτες ως μέσο άσκησης πίεσης είναι «παράλογη» πρακτική, «δεν οδηγεί πουθενά».
«Αν συνεχιστεί αυτό, θα είναι ταιριαστό, όπως έγραψα την 26η Φεβρουαρίου, να κλείσουμε κοπανώντας την πόρτα των δυτικών πρεσβειών», συμπλήρωσε ο κ. Μεντβέντεφ. «Θα έρθει φθηνότερα σε όλους. Κι εντέλει δεν θα βλέπουμε ο ένας τον άλλο παρά μέσα από τα σκόπευτρα των όπλων».
Για την κλιμάκωση των κυρώσεων πάντως από τη Δύση, υπάρχει διχασμός για την επέκτασή τους σε ένα ενεργειακό εμπάργκο. Κυρίως από τη Γερμανία εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η οικονομία της έχει ακόμα μεγάλη εξάρτηση, ενώ τη διάθεση να βάλει βέτο σε ένα τέτοιο μέτρο εξέφρασε η Αυστρία. Αντίθετα η Ιταλία δηλώνει ότι είναι πλέον διατεθειμένη να μην αποτρέψει μέτρα στο ενεργειακό πεδίο κατά της Ρωσίας.
Πάντως πέραν της Γερμανίας, χώρες, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικές, με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να πιέζουν για εμπάργκο.
Διαβάστε ακόμη:
Eurogroup: Βουτηγμένη στην ύφεση η Ευρώπη στο β΄τρίμηνο – Πότε ελπίζουν σε ανάπτυξη
Matrix Pack: Οι «αυτοκράτορες» της Ευρώπης στα χάρτινα καλαμάκια είναι Έλληνες
ΙΟΝ: Το παρασκήνιο της συμφωνίας και οι επόμενες κινήσεις Θεοδωρόπουλου (pics)