Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στο Κογκρέσο έναν αριθμό εγγράφων σε σχέση με την έρευνά του για τη χρησιμοποίηση από τη Χίλαρι Κλίντον ενός ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει επικρίσεις εδώ και έναν χρόνο για τη χρήση ενός ιδιωτικού λογαριασμού ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενώ κατείχε αυτό το αξίωμα.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επιτεθεί κατ΄επανάληψη στην Κλίντον για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της.Το FBI ανέφερε ότι έδωσε «σχετικό υλικό» στις επιτροπές του Κογκρέσου που ασχολούνται με το θέμα.
«Το υλικό περιλαμβάνει απόρρητες και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες και δίνεται με την προσδοκία ότι δεν θα διαδοθεί ή αποκαλυφθεί χωρίς τη συνεργασία του FBI», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.
Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον επέκρινε την παράδοση των εγγράφων.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο βήμα το οποίο επιδιώχθηκε μόνο από τους Ρεπουμπλικανού με σκοπό να αμφισβητήσει περαιτέρω τους επαγγελματίες σταδιοδρομίας του FBI», ανέφερε μια ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κλίντον, Μπράιαν Φάλον.
«Πιστεύουμε πως αν αυτό το υλικό ήταν να πάει κάπου εκτός υπουργείου Δικαιοσύνης, θα έπρεπε να διαδοθεί ευρύτερα ώστε το κοινό να μπορέσει να το δει το ίδιο, αντί να δώσει την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικανούς να το διαστρεβλώσουν με επιλεκτικές, κομματικές διαρροές».
Εκπρόσωπος της Επιτροπής Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι τα μέλη της επιτροπής εξετάζουν τις πληροφορίες ως «απόρρητες». «Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες αυτή την ώρα», είπε.
Ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Τσακ Γκράσλι, ανέφερε σε δήλωσή του πως μια αρχική ανάγνωση του υλικού δείχνει πως τα περισσότερα έγγραφα έχουν τον χαρακτηρισμό μη απόρρητα και κάλεσε το FBI να δημοσιοποιήσει όσο είναι δυνατό τα περισσότερα από αυτά.
Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Κογκρέσο πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Κλίντον απόρρητες πληροφορίες με τη χρήση ιδιωτικών διακομιστών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ήταν «εξαιρετικά απρόσεκτος». Είπε, όμως, ότι δεν θα συνέστηνε να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες σε βάρος της.
Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της οποίας προεδρεύει ο Ρεπουμπλικανός Τζέισον Τσάφετζ, είχε ζητήσει από το FBI τον πλήρη φάκελο από την έρευνά του σχετικά με τη χρησιμοποίηση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Το FBI παρέδωσε επίσης έγγραφα από την έρευνά του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Ο Τσάφετζ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων Μπομπ Γκούντλατε, επίσης Ρεπουμπλικανός, κάλεσαν τον περασμένο μήνα τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διερευνήσουν αν η Κλίντον διέπραξε ψευδορκία.
Είπαν πως ορισμένα ευρήματα του FBI για τους διακομιστές ηλεκτρονικών μηνυμάτων της έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάθεσή της στο Κογκρέσο για το θέμα, για παράδειγμα, με τη δήλωσή της ότι δεν έστειλε ούτε έλαβε πληροφορίες που χαρακτηρίζονταν ως απόρρητες.
Ωστόσο, σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στην Επιτροπή, το FBI ανέφερε πως το γεγονός ότι η υπηρεσία αποκάλυψε τρεις περιπτώσεις όπου η Κλίντον είχε λάβει μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφία με την ένδειξη ‘C’, που σημαίνει «εμπιστευτική» πληροφορία, δεν είναι «σαφής ένδειξη γνώσης ή πρόθεσης» κακού χειρισμού ενός τέτοιου υλικού.
Η επιστολή, που συνοδεύει τα ερευνητικά έγγραφα του FBI, σημειώνει πως σχετικά e-mail που προωθήθηκαν στην Κλίντον από το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχαν «ενδείξεις στην κορυφή και στο τέλος της σελίδας» για την παρουσία απόρρητων πληροφοριών και πως μόνο ένα e-mail προσδιορίστηκε αργότερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι περιείχε απόρρητη πληροφορία.