search icon

Διεθνή

Στην Ελβετία στρέφονται οι εταιρείες crypto μετά τα αμερικανικά τραπεζικά «κανόνια»

Παρά την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων επιλέγουν τη σταθερότητα του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ξεκάθαρων κανονισμών εποπτείας

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων προσπαθούν να ανακαλύψουν τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία θα μπορούν να συνεργαστούν, μετά την κατάρρευση των Signature Bank και Silvergate Capital οι οποίες δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των επιχειρήσεων ψηφιακών νομισμάτων.

Πολλές εξ αυτών έχουν στραφεί πια στις ελβετικές τράπεζες, σύμφωνα με το CNBC.

Ιστορικά, οι εταιρείες crypto δυσκολεύονταν να συνεργαστούν με «παραδοσιακά» τραπεζικά ιδρύματα τα οποία δε θέλουν να εμπλακούν σε οτιδήποτε δεν διέπεται από ξεκάθαρους κανονισμούς εποπτείας. 

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονταν, όμως, μαζί με την τρίτη Silicon Valley Bank έχουν, πια, καταρρεύσει και οι εταιρείες αυτές έχουν στραφεί στην Ελβετία η οποία προσπαθεί να μετατραπεί σε crypto hub το οποίο διέπεται από ξεκάθαρους εποπτικούς κανονισμούς.

«Έχουμε τεράστιο αριθμό αιτήσεων», δήλωσε ανώνυμα σύμβουλος ελβετικής τράπεζας, προσθέτοντας πως «μετά από την κατάρρευση των Silvergate και Signature, οι αιτήσεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες».

Όλες οι αιτήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα παρά την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία έχει αμαυρώσει το «καλό όνομα» της χώρας ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο σύμβουλο, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θεωρούν την διάσωση της Credit Suisse ως «εξαίρεση στον κανόνα» της ελβετικής σταθερότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ντόμινικ Κάστλεϊ, Chief Marking Officer της ελβετικής τράπεζας Sygnum, «τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, οι αιτήσεις για συνεργασία από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί δραματικά».

Στέλεχος ευρωπαϊκής εταιρείας επενδύσεων τόνισε πως «μας έχουν προσεγγίσει πολλές μη-ευρωπαϊκές οντότητες οι οποίες θέλουν να συνάψουν σχέσεις συνεργασίας με τις τράπεζες της περιοχής. Οι εταιρείες αυτές είναι, ως επί το πλείστον, hedge funds και VCs τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των crypto».

Ο Κάστλεϊ, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον για τη σύναψη νέων συνεργασιών προέρχεται κυρίως από επενδυτές, asset managers και πρότζεκτ blockchain τα οποία αναζητούν τρόπους διαφοροποίησης των επενδύσεών τους μέσω ελβετικών τραπεζών όπως η Sygnum Bank».

Ο λόγος της προσπάθειας αυτής είναι πως οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αναζητούν, πλέον, ένα σταθερό χρηματοοικονομικό «οικοσύστημα» στο οποίο θα μπορούν να εξελιχθούν βιώσιμα. Σημειωτέον πως η Ελβετία έχει δημιουργήσει τη δική της «Crypto Valley» στην περιοχή Zug λίγο έξω από τη Ζυρίχη, ενώ το 2021, οι ελβετικές αρχές λανσάρισαν νέους κανονισμούς οι οποίοι  διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Τιερί Άρις Ρουίζ, CEO της ελβετικής εταιρείας blockchain AgAu.io, «το ελβετικό σύστημα είναι πολύ σταθερό, ενώ οι εταιρείες γνωρίζουν τους κανονισμούς στους οποίους θα πρέπει συμμορφωθούν».

Διαβάστε ακόμα

Η (χλωμή τη βλέπω) συγκυβέρνηση, η έκπληξη της ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή και… τα ψάρια του Ιονίου 

LM10: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις του Λιονέλ Μέσι (instagram pics) 

Αυτοκίνητα-φαντασιώσεις με παντοτινό στυλ – Από τη Mercedes SL του 1955 στη Ferrari GT του 1964

Exit mobile version