Τα στελέχη τεχνολογικών εταιρειών εκφράζουν την ανησυχία τους πως η άκρατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης από λίγες εταιρείες, θα τους δώσει υπερβολικό έλεγχο στην ταχέως εξελισσόμενη αυτή τεχνολογία.
Η έκρηξη ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη η οποία προκλήθηκε από το ChatGPT της OpenAI στα τέλη του 2022 βασίστηκε στον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο το chatbot μπορεί να απαντά στα ερωτήματα των χρηστών.
Η δημοφιλία του συνέβαλε στην έναρξη του τρέχοντος κύκλου ενδιαφέροντος και την τρέχουσα «εξοπλιστική κούρσα της ΤΝ», τη στιγμή που τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Microsoft και Google προσπαθούν να αναπτύξουν και να λανσάρουν τα δικά τους, προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Τα μοντέλα αυτά, πάντως, απαιτούν μεγάλες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος, καθώς εκπαιδεύονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες με τους απαραίτητους πόρους για τη δημιουργία των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας και την διευρυμένη ανάπτυξή τους σε ικανοποιητικό μέγεθος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το γεγονός αυτό δίνει στις εταιρείες αυτές υπέρμετρη εξουσία όσον αφορά τις ζωές και τους θεσμούς μας», ανέφερε η πρόεδρος της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, Μέρεντιθ Γουίτακερ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC.
H Γουίτακερ έχει «θητεύσει» στην Google για 13 χρόνια αλλά απογοητεύτηκε το 2017 όταν έμαθε πως ο κολοσσός συνεργαζόταν σε ένα αμφιλεγόμενο πρότζεκτ με το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης, με κωδική ονομασία «Project Maven».
Η Γουίτακερ άρχισε να ανησυχεί πως η τεχνητή νοημοσύνη της Google θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί σε έναν πόλεμο βασισμένο στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οργάνωσε την αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων ως ένδειξη διαμαρτυρίας από την εταιρεία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως την καταλαβαίνουμε αυτή τη στιγμή, είναι μία τεχνολογία-παράγωγο της κεντρικοποιημένης εταιρικής εξουσίας και του ελέγχου που αυτές οι επιχειρήσεις ασκούν», ανέφερε η Γουίτακερ.
«Βασίζεται στους πόρους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από μία μικρή μερίδα τεχνολογικών κολοσσών και οι οποίες εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα. Χρησιμοποιεί το επιχειρηματικό μοντέλο της παρακολούθησης της διαφήμισης. Αυτό τους προσέφερε ισχυρές υποδομές και ικανότητες υπολογιστικής ισχύος, μεγάλες αγορές και πηγές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δεδομένα αλλά και την ικανότητα να τα χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Γουίτακερ.
Την άποψή της συμμερίζεται και ο πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers και νυν διευθυντής του Project Liberty, Φρανκ ΜακΚορτ, ο οποίος προσπαθεί να παρακινήσει τις εταιρείες αυτές αλλά και τις κυβερνήσεις να «οικοδομήσουν μία πιο υπεύθυνη προσέγγιση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης».
O MακΚορτ υποστηρίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει απλόχερα υπερβολική δύναμη στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Τόνισε, μάλιστα, πως «υπάρχουν πέντε εταιρείες οι οποίες κατέχουν όλα τα δεδομένα» και προσέθεσε πως «τα μεγάλα μοντέλα ΤΝ απαιτούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Εάν δεν προχωρήσουμε σε άμεσες αλλαγές, το παιχνίδι έχει τελειώσει. Θα επικρατήσουν μόνο οι πλατφόρμες αυτές και αυτές οι εταιρείες θα ολιγοπωλήσουν και θα επωφεληθούν από το σύστημα».
«Σίγουρα πολλοί άνθρωποι θα έρθουν και θα δημιουργήσουν πολλά μικρά πράγματα στις μεγάλες αυτές πλατφόρμες, αλλά ο τελικός κερδισμένος θα είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί», επεσήμανε.
Oι Γουίτακερ και ΜακΚορτ είναι δύο από τα στελέχη τα οποία πιστεύουν πως οι χρήστες έχουν χάσει τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων τα οποία χρησιμοποιούν οι κολοσσοί για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.
«Οι Big Tech και οι γίγαντες της κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην κοινωνία μας», αναφέρει το μανιφέστο του Project Liberty. Ο ίδιος ο ΜακΚορτ υποστηρίζει πως «ας μη γελιόμαστε, ο όρος γενετική τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μόνο ένα πιο ωραίο όνομα για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων μας».
«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει κατασκευαστεί με μεγάλα γλωσικά μοντέλα τα οποία είναι ενισχυμένα. Πρόκειται για μία κεντρικοποιημένη, αυταρχική τεχνολογία παρακολούθησης στην οποία εναντιώνομαι και η οποία μπορεί να πλήξει ιδιαίτερα την παγκόσμια κοινότητα», σημείωσε ο ΜακΚορτ.
Ο δημιουργός του διαδικτύου, Τιμ Μπέρνερς Λι, έχει επίσης εγείρει ερωτήματα για την συγκέντρωση της δύναμης στα χέρια λίγων και επίλεκτων τεχνολογικών κολοσσών.
Για τον ιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, η κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή.
Όσο για την τεχνητή νοημοσύνη, αν και υποστηρίζει πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν, μεν, τα ηνία, υπάρχει ακόμα χώρος για αλλαγή των δεδομένων στην αγορά.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, o Γουέιλς μίλησε για τη διαρροή ενός memorandum της Google βάσει του οποίου ερευνητής της εταιρείας προειδοποιούσε πως αυτή δεν έχει ακόμη κυριαρχήσει στην αγορά, η οποία παραμένει ανοιχτή στα open-source μοντέλα.
Αυτά είναι τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα τα οποία δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη οντότητα όπως η Microsoft ή η Google και τα οποία μπορεί να επεξεργαστεί ο καθένας. Τα μοντέλα αυτά θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να δημιουργήσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χωρίς την τεράστια υπολογιστική ισχύ και τις φάρμες των διακομιστών που χρειάζονται οι Big Tech.
«Τα μοντέλα αυτά είναι διαθέσιμα και προσιτά. Οποιαδήποτε νεοφυής επιχείρηση μπορεί να ξοδέψει $50.000 για την εκπαίδευση σε αυτά. Πρόκειται για κάτι πολύ εντυπωσιακό», συμπλήρωσε ο Γουέιλς.
Διαβάστε ακόμη
Οι Έλληνες μάνατζερ που δαμάζουν τα κύματα για λογαριασμό πολυεθνικών (pics)
Στα «σκαριά» νέο «Εξοικονομώ» με ενισχυμένα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο βαρύς λογαριασμός που θα κληθεί να επωμιστεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία το 2024 (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ