Σε έναν κόσμο, όπου τα μαγαζιά fast fashion κυριαρχούν, υπάρχει μία σχεδιάστρια η οποία κατάφερε να διαγράψει τη δική της επιτυχημένη πορεία υπερασπιζόμενη τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές.
Ο λόγος για τη Στέλα Μακάρτνεϊ, τη διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας που γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1971 από το πρώην μέλος των Beatles, Πολ Μακάρτνεϊ και τη διάσημη φωτογράφο, Λίντα Μακάρτνεϊ. Το 2001, η Στέλα Μακάρτνεϊ λάνσαρε το ομώνυμο brand της, το οποίο έκτοτε, έγινε συνώνυμο της βιώσιμης και ηθικής μόδας αλλά και της πολυτελείας.
Με τα χρόνια, η Στέλα Μακάρτνεϊ έγινε μία από τις κορυφαίες σχεδιαστές μόδας στον κόσμο. Έχει δημιουργήσει μια εκπληκτική καθαρή περιουσία αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων με απόλυτη αφοσίωση και αποφασιστικότητα στην τέχνη της.
Το πάθος της Στέλα Μακάρτνεϊ για τη μόδα και το περιβάλλον
Μεγαλωμένη σε μια βιολογική φάρμα, η Στέλα Μακάρτνεϊ έμαθε τι σημαίνει «φιλική προς το περιβάλλον» διαβίωση ήδη, από πολύ μικρή ηλικία. Χάρη στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε, η επιτυχημένη σχεδιάστρια έμαθε να σέβεται το περιβάλλον. Έδειξε το ενδιαφέρον της για τη μόδα αρκετά νωρίς στη ζωή της και σχεδίασε ένα σακάκι μόλις στα 13 της, όπως αναφέρει το therichest.
Μετά την ειδικότητά της στο σχέδιο μόδας στο Central Saint Martins το 1995, η Στέλα Μακάρτνεϊ έγινε σύντομα γνωστή στη βιομηχανία της μόδας. Η πρώτη της συλλογή ανέδειξε τη μοναδική σχεδιαστική της αισθητική, η οποία συνδύαζε τις θηλυκές σιλουέτες με ένα μοντέρνο πλεονέκτημα. Το 1997, ανέλαβε το ρόλο της Creative Director στην εταιρεία Chloe στο Παρίσι, όπου πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της μάρκας και της δημιουργίας εμπορικού θριάμβου.
Ωστόσο, ήταν η δέσμευσή της για βιωσιμότητα που την ξεχώρισε πραγματικά από τους συνομηλίκους της. Η άρνηση της Στέλα Μακάρτνεϊ να χρησιμοποιήσει δέρμα, γούνα ή άλλα υλικά που προέρχονται από ζώα στα σχέδιά της ήταν μια τολμηρή δήλωση σε μια βιομηχανία που συχνά δίνει προτεραιότητα στο στυλ έναντι της ουσίας.
stella mccartney unveils the world's first garments of mylo mushroom-grown leather. https://t.co/jpQXcNCKI7 pic.twitter.com/KCtcMjSQYV
— designboom (@designboom) March 19, 2021
Το 2001, η Στέλα Μακάρτνεϊ ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Gucci. Η επωνυμία δεσμεύεται σε πρακτικές χωρίς σκληρότητα, χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά και διαδικασίες για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον. Οι συλλογές της Στέλα Μακάρτνεϊ περιλαμβάνουν γυναικεία και ανδρικά έτοιμα ενδύματα, αξεσουάρ, εσώρουχα, γυαλιά, αρώματα και παιδική σειρά.
Η δέσμευση της Στέλα Μακάρτνεϊ στη βιωσιμότητα παρέμεινε ακλόνητη, με τη μάρκα να πιέζει συνεχώς τα όρια του δυνατού με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Η ομώνυμη επωνυμία της McCartney έχει επί του παρόντος πάνω από 46 ανεξάρτητα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, με εκτιμώμενο τζίρο 180 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράγει ετήσια έσοδα άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
Βιώσιμη πολυτέλεια
Το εμπορικό σήμα της Στέλα Μακάρτνεϊ έχει γίνει συνώνυμο της βιώσιμης πολυτέλειας, χάρη στην καινοτόμο προσέγγισή της στα υλικά και τις διαδικασίες παραγωγής. Η μάρκα αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, από τη χρήση οργανικού βαμβακιού και ανακυκλωμένου πολυεστέρα έως την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αιχμής για το δέρμα και τη γούνα.
Η Στέλα Μακάρτνεϊ χρησιμοποίησε την εκπληκτική περιουσία και την επιρροή της στη βιομηχανία της μόδας των 75 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ταμείου 200 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Collab SOS, το οποίο επενδύει σε εταιρείες που εργάζονται για τη βιώσιμη μόδα.
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Στέλα Μακάρτνεϊ είναι η συνεργασία της με την Bolt Threads, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στη δημιουργία βιώσιμων υλικών. Μαζί, ανέπτυξαν το Mylo, ένα υλικό με βάση τα μανιτάρια που μιμείται την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος. Αυτή η πρωτοποριακή καινοτομία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία της μόδας προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό δέρμα.
Διαβάστε ακόμη
Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ