search icon

Διεθνή

Στα δικαστήρια «σέρνεται» το Facebook – Κατηγορείται για έξαρση του μίσους και της βίας στην Αιθιοπία

Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν ένας επιφανής ακαδημαϊκός δέχθηκε πυρά στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία από ομάδα ένοπλων μοτοσικλετιστών

A Sidama youth leader carrying a flag addresses people as they gather for a meeting to declare their own region in Hawassa, Ethiopia July, 17, 2019. REUTERS/Tiksa Negeri TPX IMAGES OF THE DAY - RC1DA87ABD10

Στο δικαστήρια «σέρνεται» η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, η οποία κατηγορείται για την έξαρση του μίσους και της βίας στην Αιθιοπία.

Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν ένας επιφανής ακαδημαϊκός δέχθηκε πυρά στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία από ομάδα ένοπλων μοτοσικλετιστών.  

Εκείνο το διάστημα, το θύμα είχε καταστεί στόχος υβριστικών επιθέσεων στο Facebook, με αποτέλεσμα το γιος του, Άμπραμ Μέρεγκ, να θεωρεί τη Meta ως υπεύθυνη για το φρικτό έγκλημα. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφάσισε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας, όπου εδρεύει το περιφερειακό κέντρο του τεχνολογικού κολοσσού, ζητώντας -μεταξύ άλλων- αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων. 

Τα συγκεκριμένα χρήματα, όπως εξήγησε στο BBC, θα χρηματοδοτήσουν ένα ταμείο στήριξης των θυμάτων της αφρικανικής χώρας.  

Ο εμφύλιος πόλεμος

Η Αιθιοπία, εδώ και χρόνια, ταλαιπωρείται από μια άκρως αιματηρή εμφύλια σύρραξη μεταξύ της κυβέρνησης και αυτονομιστών ανταρτών στη βόρεια περιοχή του Τιγκράι. Ο φόρος αίματος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ ακόμη 400.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατοικούν στην εμπόλεμη περιοχή, αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης πείνας.  

Τον προηγούμενο μήνα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία. Όμως, το μαρτύριο της Αιθιοπίας δεν λέει να τελειώσει, καθώς οι δολοφονίες με εθνικιστικά κίνητρα ανάμεσα σε μέλη των κοινοτήτων Αμχάρα και Ορόμο, εξακολουθούν έως σήμερα να «υπονομεύουν» την κοινωνική ειρήνη. 

Ένα απ’ αυτά τα θύματα ήταν και ο Μέρεγκ Αμαρέ Άμπρχα, ο οποίος στις 3 Νοεμβρίου του 2021 έπεσε νεκρός από πυρά ένοπλων ανδρών, ενόσω επέστρεφε στο σπίτι του από το Πανεπιστήμιο.  

Μάλιστα, οι δράστες παρέμειναν στο σημείο της δολοφονίας και απειλούσαν να σκοτώσουν όποιον πλησίαζε το θύμα, με αποτέλεσμα η σορός του άτυχου καθηγητή να παραμείνει στο οδόστρωμα για τουλάχιστον επτά ώρες.  

Πριν την επίθεση, διάφοροι χρήστες του Facebook προχώρησαν σε δεκάδες αναρτήσεις στοχοποίησης του Άμπρχα, οι οποίες μάλιστα περιλάμβαναν και διάφορα προσωπικά στοιχεία του θύματος.  

Παρά τις αναφορές άλλων χρηστών της πλατφόρμας, οι επίμαχες αναρτήσεις παρέμειναν στον «αέρα» έως τις 8 Δεκεμβρίου του 2022, όταν μερικές εξ αυτών αφαιρέθηκαν από το Facebook. Όμως, ήδη ήταν πολύ αργά.  

Η μήνυση στη Meta

«Εάν το Facebook είχε σταματήσει τη διασπορά του μίσους και είχε κατεβάσει τις αναρτήσεις, ο πατέρας μου θα είναι ακόμη ζωντανός» υποστηρίζει σήμερα ο γιος του θύματος, μιλώντας στο BBC.

Προκειμένου να μπει ένα «τέλος» σ’ αυτόν τον κύκλο αίματος, ο ίδιος αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει την αλλαγή της πολιτικής του Facebook όσον αφορά τον τρόπο μεταχείρισης των αναρτήσεων που προωθούν το μίσος. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου, ο αλγόριθμος του Facebook προωθεί τον διχαστικό λόγο και το περιεχόμενο μίσους, επειδή αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον των χρηστών. 

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η εταιρεία διαθέτει ελλιπές και ανεπαρκές προσωπικό στο τμήμα ελέγχου του περιεχομένου, δεδομένου ότι πολλές αναρτήσεις γίνονται σε τοπικές διαλέκτους, οι οποίες δεν είναι κατανοητές απ’ όλους.  

«Απασχολούμε εργαζόμενους, οι οποίοι γνωρίζουν την τοπική διάλεκτο και προσπαθούν να αναπτύξουν τις ικανότητες να αντιληφθούν το παραβατικό περιεχόμενο στις πιο διαδεδομένες γλώσσες της χώρας» είναι η απάντηση της Meta, η οποία υπενθύμισε επίσης ότι μόλις το 10% του πληθυσμού της Αιθιοπίας κάνει χρήση της πλατφόρμας.  

Διαβάστε επίσης

Η βαθιά ανάσα του Μαξίμου, το κληρονομικό χάρισμα, οι μνηστήρες της Καλαμάτας και το καζίνο Πηλαδάκη

Shein: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία των 40 δισ. δολ. που «τράνταξε» την παγκόσμια μόδα

Ανταρκτική: Η συναρπαστική διαδρομή προς το απόλυτο ταξίδι μιας ζωής

Exit mobile version