search icon

Διεθνή

Σοβαρός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Κίνα – «Καμπανάκια» από οικονομολόγους

Υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ανάπτυξης της Κίνας οι οίκοι αξιολόγησης

Αυξάνονται οι φόβοι ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, μετά από ακόμη μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που έδωσαν περισσότερες ενδείξεις για στασιμότητα της ανάπτυξης, ανανεώνοντας τις εκκλήσεις για ουσιαστικότερη πολιτική παρέμβαση.

Τη Δευτέρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, προδίδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για 7,3%. Αυτό σηματοδότησε επίσης αύξηση 0,8% από το πρώτο τρίμηνο, βραδύτερη από το ρυθμό 2,2% σε τριμηνιαία βάση που καταγράφηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

«Θα πρέπει να δούμε ευρεία και επίμονη πίεση στις τιμές προτού μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε αποπληθωρισμό» δήλωσε ο Χονγκ Χάο, επικεφαλής οικονομολόγος της Grow Investment Group.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αναχαιτίσουμε την αποπληθωριστική πίεση», πρόσθεσε.

Ο Χονγκ επισήμανε ότι τα επίσημα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού της Κίνας μειώθηκαν κατά 5,4% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 0,8% σε σχέση με ένα μήνα πριν – υπολείπονται των προσδοκιών των αναλυτών. Η ετήσια μείωση τον Ιούνιο ήταν η ένατη συνεχόμενη πτώση της Κίνας και η πιο απότομη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο – λόγω της πτώσης των τιμών του χοιρινού κρέατος κατά 7,2% – διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση 0,2% και έναντι αύξησης 0,2% τον Μάιο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στη θέση που είχε εκφράσει περί αποπληθωρισμού.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποπληθωρισμός και δεν θα υπάρξει κίνδυνος αποπληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο Λιού Γκουοκιάνγκ, υποδιοικητής της PBOC. Επεσήμανε παράγοντες όπως η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και η αύξηση της προσφοράς χρήματος.

Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν 1,81 τρισεκατομμύρια γουάν (258,23 δισεκατομμύρια δολάρια) σε νέα δάνεια σε γουάν τον Ιούνιο, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με τον Μάιο.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν άλλους δείκτες.

«Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ αποδεικνύεται χαμηλότερη από την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2016», δήλωσε ο Ζανγκ Ζιούι, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Αυτό δείχνει ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι σοβαρός».

Οι οικονομολόγοι της Citi και της Macquarie επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο πτώσης των τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Macquarie Λάρι Χου και Γιουσάο Ζανγκ χαρακτήρισαν την κατάσταση στην Κίνα ως αποπληθωρισμό – μια προσωρινή επιβράδυνση της αύξησης των τιμών – και όχι αποπληθωρισμό, ο οποίος αναφέρεται σε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα όπου υπάρχει μια επίμονη μείωση των τιμών με την πάροδο του χρόνου.

«Η πίεση αποπληθωρισμού είναι εμφανής, καθώς η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 4,8% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο από 5,0% το 1ο τρίμηνο. Είναι η πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 που ο αποπληθωρισμός του ΑΕΠ γίνεται αρνητικός», έγραψαν στην αξιολόγησή τους για την ανακοίνωση των στοιχείων της Δευτέρας.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν την πρόβλεψή τους για την ετήσια ανάπτυξη της Κίνας, υπογραμμίζοντας το βάθος της υπερβολής για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, όταν βγήκε από τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω Covid στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Citi, η Morgan Stanley και η JP Morgan αναμένουν τώρα ότι η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας φέτος θα διαμορφωθεί στο 5%, ενώ η Barclays περιόρισε την πρόβλεψή της από το 5,3% στο 4,9%.

Διαβάστε ακόμη

Brain drain πλήττει τις τράπεζες – Οι «διαρροές» στελεχών και οι προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου

Φυσικό αέριο: «Βουτιά» κατά 26,5% στη λιανική αγορά τον Μάιο

Όμιλος Epsilon Net: Τι προσδοκά από τις νέες εξαγορές – Οι τέσσερις συμφωνίες σε 4 μήνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version