Εκτός από τη μετάλλαξη Όμικρον, η Ευρώπη φαίνεται πως περνά και μια «μετάλλαξη» των κέντρων εξουσίας της, μετά την πρόσφατη διμερή συμφωνία Ιταλίας και Γερμανίας για σύσφιξη των σχέσεών τους.

Παρ’ όλα αυτά, το «γκρίζο συννεφάκι» στον καθ’ όλα «γαλανό ουρανό» της νεότευκτης συμμαχίας παραμένει: τα χρήματα. 

Σε κοινή συνέντευξή Τύπου στη Ρώμη, ο νέος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλος Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέδειξαν διαφορά απόψεων όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των κανόνων χρέους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ηγέτες, όμως, συμφώνησαν να «βελτιώσουν και εντείνουν» την ευρωπαϊκή συνεργασία σε τομείς όπως τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας πως ήδη μελετάται η θέσπιση νέων ρυθμιστικών πλαισίων.

«Έχουμε ανάγκη για μια καλύτερη και ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο χώρες μας θα κάνουν τα πάντα για να το επιτύχουν», ανέφερε ο Σολτς, υπογραμμίζοντας πως το Βερολίνο και η Ρώμη θα μελετήσουν τη δημιουργία σχεδίου για τη βελτίωση συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης τόνισε πως συνεχίζεται η συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόμοιες ήταν και οι απόψεις του Ντράγκι, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ιδέα της «Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και την επιτάχυνση αυτής.

Οι δηλώσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου αυτή προϊδεάζουν για τη δημιουργία τρίπτυχου συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Οι δύο τελευταίες πρόσφατα σύναψαν συμφωνία συνεργασίας, ενώ οι δύο πρώτες διέπονται από τα Σύμφωνα των Elysée και Aachen. 

Η επίσκεψη του Σολτς στη Ρώμη μετά από τους σταθμούς στο Παρίσι, τη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες έλαβε χώρα πολύ νωρίτερα σε σχέση με την αντίστοιχη της προκατόχου του Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ είχε επισκεφτεί το Λονδίνο και τη Ουάσινγκτον, όπως και άλλους διεθνείς προορισμούς πριν καταλήξει στη Ρώμη.

Αν και ο Ντράγκι γεφύρωσε ορισμένες από τις μέχρι πρόσφατα αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δύο χωρών όπως το ιταλικό χρέος, το μεταναστευτικό και τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, οι δύο ηγέτες -ακόμα και στην πρόσφατή τους από κοινού συνέντευξη- φαίνεται πως διαφέρουν σε ό,τι αφορά την προσέγγιση στο θέμα των γενικότερων κανόνων χρέους της Ε.Ε., κάτι που αποτελεί και κύριο θέμα λόγω της ανάκαμψης από την πανδημία και την παροχή κινήτρων για δημόσιες επενδύσεις που θα βοηθήσουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως διαφωνούν σε ό,τι αφορά το Γαλλογερμανικό πλάνο του «χρυσού κανόνα» ο οποίος θα εξαιρέσει συγκεκριμένες επενδύσεις από τα όρια των ευρωπαϊκών πλαισίων. Οι κανόνες αναφέρουν πως το έλλειμμα μιας Ευρωπαϊκής χώρας δε μπορεί να ξεπερνά το 3% της οικονομικής της παραγωγής, ενώ το συνολικό χρέος δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% αυτής.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε σε «αλλαγές στους κανόνες προϋπολογισμών και κυβερνητικής βοήθειας έτσι ώστε να συμπλέουν με τους στόχους της Ε.Ε., όσον αφορά την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την Άμυνα».

Ο Σολτς από την πλευρά του τόνισε πως «οι κανόνες χρέους της Ενωσης ήταν και παραμένουν ελαστικοί», ενώ υπογράμμισε πως «έχουμε δείξει τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στα πλαίσια των κανονισμών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οι κανόνες αποτελούν μία καλή βάση».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντράγκι φάνηκε θετικός στην πιθανή μελλοντική σύναψη συμφωνίας για την επαναπροσέγγιση των κανονισμών, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως η γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων έχει πολλάκις αναφέρει πως θέλει να βελτιώσει τη διαφάνεια και την απλότητα των ευρωπαϊκών οικονομικών κανονισμών. 

Οι δύο ηγέτες έχουν «προϋπηρεσία» στα οικονομικά. Ο Σολτς διετέλεσε ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για μια 3ετία πριν αναλάβει την Καγκελαρία, ενώ ο Ντράγκι, εκτός από το ιταλικό υπουργείο διετέλεσε και ως επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2011 μέχρι το 2019.

Πέραν των οικονομικών, οι δύο ηγέτες φαίνεται πως διαφέρουν ελάχιστα και στην προσέγγισή τους στις από κοινού ευρωπαϊκές ανακοινώσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Αν και ο Σολτς υποστήριξε πως θα προτιμούσε αποφάσεις πλειοψηφίας όσον αφορά την ευρωπαϊκή διπλωματική ατζέντα, ο Ντράγκι υπογράμμισε πως «τέτοιες συζητήσεις είναι πολύ δύσκολες. Πρέπει να καταλάβουμε πως εάν δεν προχωρήσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατευμάτων, τότε τα πράγματα περιπλέκονται».

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης: Xωρίς rapid test οι εμβολιασμένοι – Δυο δωρεάν self test για όλους τις γιορτές

Take away – Delivery: Από Πρωτοχρονιά 10 λεπτά ακριβότερος ο καφές

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το Experience Park στο Ελληνικό (vid)