search icon

Διεθνή

Σοκ στην Ιαπωνία – Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Σίνζο Άμπε (upd)

Ο 67χρονος βετεράνος πολιτικός έπεσε θύμα επίθεσης νωρίς το πρωί και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα - Πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού ο δράστης - Τι σημαίνει ο πυροβολισμός ενός πολιτικού σε μία χώρα που τα όπλα είναι δυσεύρετα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος δέχτηκε σήμερα τα πυρά ενόπλου καθώς εκφωνούσε ομιλία στη Νάρα (δυτικά) ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της ιαπωνικής Γερουσίας.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είχε δηλώσει ότι ο προκάτοχός του βρισκόταν σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του και είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα κατά της ζωής του «βάρβαρη ενέργεια».

Ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος πυροβολήθηκε σήμερα πισώπλατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του, δεν ήταν μόνο μία προσωπικότητα με τεράστια επιρροή στη χώρα του αλλά και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καθώς ηγήθηκε της χώρας από τονΔεκεμβρίο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο βετεράνος πολιτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η είδηση του πυροβολισμού του προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία όπου η πολιτική βία, η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία αποτελούν φαινόμενα εξαιρετικά σπάνια.

«Θέλω να προσευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να επιβιώσει ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε», είπε ο σημερινός πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, σε δήλωση που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι οι γιατροί και υγειονομικοί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να τον σώσουν. «Το να συμβεί αυτό εν μέσω εκλογών, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας, είναι μια απεχθής πράξη βαρβαρότητας. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο 67χρονος Άμπε δέχθηκε πυροβολισμό από απόσταση τριών μέτρων περίπου καθώς ο πολιτικός εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο στην πόλη Νάρα και στη συνέχεια και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 41χρονο άνδρα που ήταν πρώην μέλος της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας ως ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, μετέδωσε το FNN, επικαλούμενο αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Δύο βίντεο που μεταδόθηκαν από το NHK έδειχναν κάτι που φαινόταν να είναι καπνός που έβγαινε πίσω από τον Άμπε καθώς μιλούσε και τους άνδρες της φρουρά τους να ρίχνουν έναν άνδρα στον δρόμο αμέσως μέτα.

Ο λόγος της επίθεσης δεν είναι ακόμη γνωστός, είπε ο Κισίντα. Ο Άμπε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και ενδέχεται να υπέστη καρδιακή ανακοπή, ανέφερε το Kyodo News, επικαλούμενο τοπικούς πυροσβέστες. Ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανέφερε το NHK. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι σαφές εάν οι πυροβολισμοί θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών, τις οποίες το LDP αναμενόταν να κερδίσει εύκολα. Η πρόωρη ψηφοφορία είχε ήδη ξεκινήσει. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκονταν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας κλήθηκαν να επιστρέψουν πίσω στο Τόκιο.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ ήταν δυσαρεστημένος με τον πρώην πρωθυπουργό και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

H δολοφονική επίθεση συγκλονίζει τους Ιάπωνες

Η τελευταία φορά που ένας εν ενεργεία ή πρώην πρωθυπουργός της Ιάπωνας πυροβολήθηκε ήταν πριν από 90 χρόνια. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο σπάνιες και σοκαριστικές είναι οι δολοφονικές επιθέσεις σε μία χώρα όπου η οπλοκατοχή ελέγχεται αυστηρώς.

«Ήταν σοκαριστικό, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα συνέβαινε τέτοια καταστροφή σε μια επαρχιακή πόλη», είπε ο 42χρονος Γιούκι Ίτο, ο οποίος ψώνιζε σε ένα φαρμακείο κοντά στο σημείο της επίθεσης εκείνη τη στιγμή. «Συνέβη σε πολύ ασφαλή περιοχή, δίπλα σε γραφεία, τράπεζες και εμπορικά κέντρα . Φοβήθηκα όταν έμαθα ότι επρόκειτο επίθεση με όπλο».

Οι πυροβολισμοί είναι ασυνήθιστοι στο νησιωτικό κράτος, αλλά όχι πρωτόγνωροι. Υπήρξαν 10 περιστατικά πέρυσι, με έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Για τους πολίτες, η απόκτηση όπλων -κυρίως τουφεκιών και κυνηγετικών όπλων για άθληση ή κυνήγι- προϋποθέτει μία πολυδαίδαλη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου του ιστορικού τους. Οι υπηρετούντες στην αστυνομία φέρουν συνήθως πιστόλια.

Ως πρώην πρωθυπουργός, ο Άμπε είχε προσωπική φρουρά και τουλάχιστον ένας από άνδρες που τον συνόδευαν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ο δράστης φέρεται να πυροβόλησε τον Άμπε με αυτοσχέδια καραμπίνα η οποία έχει κατασχεθεί. «Αυτό δείχνει πραγματικά τον βαθμό στον οποίο οι νόμοι περί όπλων της Ιαπωνίας λειτουργούν», δήλωσε ο Ντάνιλε Φουτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. «Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν ένα τέτοιο όπλο».

Το περιστατικό έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη θανατηφόρα μαζική επίθεση σε μια παρέλαση για την 4η Ιουλίου έξω από το Σικάγο, ενώ υπήρξαν περισσότερα από 300 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ το 2022, σύμφωνα με το Gun Violence Archive. Την ίδια ώρα το Τόκιο είχε μηδενικές περιπτώσεις περιστατικών που σχετίζονται με όπλα πέρυσι.

Ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός όπλων που κατείχαν πολίτες στην Ιαπωνία ήταν 310.400 το 2019, ή 0,25 ανά 100 άτομα, το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της G-7, σύμφωνα με το GunPolicy.org. Αυτό συγκρίνεται με 393 εκατομμύρια όπλα, ή 120 ανά 100 άτομα, στις ΗΠΑ και 3,2 εκατομμύρια, ή 5 ανά 100 άτομα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στην Ιαπωνία, αυτός ο τύπος επιθέσεων είναι εξαιρετικά σπάνιος γι΄αυτόν τον λόγο ήταν εύκολο να γίνει», δήλωσε ο Ουίλιαμ Κρίσι, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Hiroshima Shudo. «Η ασφάλεια ήταν προφανώς πολύ χαλαρή και αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση της μετρών, ειδικά στις υπαίθριες ομιλίες, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου».

Το 1932, ο πρωθυπουργός Τσουιόσι Ινουκάι σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στην εξουσία από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που σχεδίαζε να προκαλέσει πόλεμο με τις ΗΠΑ (αρχικά επιδίωκαν επίσης να σκοτώσουν τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος επισκεπτόταν την Ιαπωνία εκείνη την εποχή). Η τελευταία φορά που ένας Ιάπωνας πολιτικός πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε ήταν το 2007, όταν ο δήμαρχος της νότιας πόλης Ναγκασάκι έγινε στόχος έξω από σταθμό. Ο παππούς του Άμπε και πρώην πρωθυπουργός Νομπουσούκε Κίσι ήταν επίσης στόχος απόπειρας δολοφονίας. Το 1960, ο Κίσι δέχθηκε επίθεση και μαχαιρώθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του από έναν άνδρα που συνδεόταν με ακροδεξιές ομάδες, κατάφερε όμως να μείνει ζωντανός.

Αν και πιο γνωστός για το «Abenomics», ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ιαπωνίας μέσω μίας άνευ προηγουμένου νομισματικής χαλάρωσης και ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας προσπάθησε επίσης να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες και να αναθεωρήσει το ειρηνιστικό σύνταγμα, που θεωρούνται αμφιλεγόμενα βήματα εντός και εκτός Ιαπωνίας.

Υπάρχει ένας ακόμη παραλληλισμός μεταξύ των δύο επιθέσεων σε πρωθυπουργούς, που τις χωρίζει σχεδόν ένας αιώνας. Ο Γιαμαγκάμι, ύποπτος για τον πυροβολισμό του Άμπε την Παρασκευή, ήταν πρώην μέλος της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο FNN. «Αυτό προκαλεί σοβαρό σοκ», είπε ο Χιρομίτσι Γουατανάμπε, υψηλόβαθμο στέλεχος του LDP μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην Ιαπωνία».

Τα κίνητρα

Δεν είναι σαφές ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα, που κατονομάστηκε από την αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν χειροποίητο.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο δράστης της επίθεσης εναντίον του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 42 ετών, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν επιτόπου, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

Ο κ. Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ο κ. Άμπε παρέμεινε στον θώκο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ανέλαβε αρχικά το 2006 και κράτησε το αξίωμα για έναν χρόνο, κατόπιν επέστρεψε και έμεινε στην εξουσία από το 2012 ως το 2020, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους υγείας.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Τόκιο, Ραμ Εμάνιουελ, στηλίτευσε την επίθεση.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε ξεκινώντας τγην τοποθέτησή του στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τη «βαθιά θλίψη και ανησυχία» της κυβέρνησής του για «την απόπειρα κατά της ζωής του (πρώην) πρωθυπουργού Άμπε», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζει την κατάστασή του» αλλά «οι σκέψεις και οι προσευχές του» είναι μαζί του.

Διαβάστε ακόμη:

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Έρχεται σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή διεθνώς – Καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μαζί με τον «λογαριασμό» έρχονται και αναδρομικοί έλεγχοι

Aegean: Οι υψηλές κρατήσεις – πάνω από το 2019 – «αντίβαρο» σε κόστος καυσίμων και ακριβό δολάριο

Exit mobile version