Ο Τζάκσον Πάλμερ, ο συν-δημιουργός του dogecoin του κρυπτονομίσματος meme, έκανε μια σπάνια δημοσίευση στο Twitter την Τετάρτη στην οποία «πέταξε» αρκετές «σπόντες» σχετικά με την κρυπτογράφηση.

«Συχνά με ρωτούν αν θα επιστρέψω στην αγορά [κρυπτονομισμάτων] ή εάν θα αρχίσω ξανά να μοιράζομαι τις σκέψεις μου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η απάντησή μου είναι ολόψυχα «όχι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ την Τετάρτη.

Πίσω στο 2013, ο Πάλμερ μαζί με τον Μπίλι Μάρκους συνέλαβαν την ιδέα για το dogecoin. Το Dogecoin ή αλλιώς Doge δημιουργήθηκε με αφορμή ένα πετυχημένο meme που κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστή ένα αξιαγάπητο σκύλο ράτσας Shiba Inu που μοιάζει στη γνωστή ράτσα Ακίτα. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε την επιτυχία που θα ακολουθήσει. Πλέον, το κρυπτονόμισμα για το οποίο γίνεται λόγος είναι ένα από τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα παγκοσμίως. Νωρίτερα φέτος, έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών σχεδόν 74 σεντς. Παρά την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς του, κανένας από τους δύο δημιουργούς του δεν κέρδισαν ούτε ένα δολάριο, καθώς και οι δύο ξεπούλησαν πριν από την άνοδο του dogecoin.

Στο tweet που έκανε ο Πάλμερ επέκρινε την αγορά κρυπτονομισμάτων υποστηρίζοντας πως «ελέγχεται από ένα ισχυρό καρτέλ πλούσιων» που «έχουν εξελιχθεί για να ενσωματώσουν πολλά από τα ίδια ιδρύματα που συνδέονται με το υπάρχον κεντρικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο Πάλμερ επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιείται και διατίθεται στην αγορά το crypto. Σε ένα άλλο tweet, ισχυρίστηκε ότι «η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων εκμεταλλεύεται ένα δίκτυο σκοτεινών επιχειρηματικών συνδέσεων».  

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη μορφή «οικονομικής εκμετάλλευσης» υπήρχε και πριν από την κρυπτογράφηση. Υποστηρίζει ακόμη, πως η βιομηχανία κρυπτογράφησης επηρεάζει αρνητικά τους «μέσους» ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Οι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης, ωστόσο, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, το bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό κρυπτονόμισμα θεωρείται μεταξύ άλλων, από τους επενδυτές του ως αντιστάθμιση έναντι στον πληθωρισμό. 

Από την άλλη πλευρά, ο Μάρκους ήταν πολύ πιο ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σύγκριση με τον Πάλμερ, παρόλο που ούτε εκείνος δεν ασχολείται πλέον με το dogecoin. «Η κοινότητα κρυπτογράφησης μπορεί να είναι αρκετά ελιτιστική. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα πιο διασκεδαστική, πιο ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε στο CNBC.

 

Διαβάστε ακόμα:

Fit for 55: Οι πρώτες αντιδράσεις στο φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν για το κλίμα

Ρύθμιση «λάστιχο» για όλα τα χρέη της πανδημίας σε 36+36 μήνες εξόφλησης

Spitogatos: Νέες τάσεις στη ζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα από το εξωτερικό (πίνακες)