search icon

Διεθνή

Σκοτ ​​Μπέσεντ: Πώς από χορηγός των Δημοκρατικών έγινε Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ

Ανησυχώντας για το εκρηκτικό εθνικό χρέος και την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο διεθνές εμπορικό σύστημα, ο Μπέσεντ συνάντησε τον Τραμπ και άρχισε να ανταλλάσσει ιδέες οικονομικής πολιτικής - Τραμπ: Ο επικεφαλής hedge fund, Σκοτ Μπέσεντ, επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Πριν από λίγες ώρες λύθηκε το μυστήριο σχετικά με το ποιος θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλεγμένου προέδρου και του στενού του κύκλου, ο Σκοτ Μπέσεντ θα ηγηθεί μιας οικονομικής ατζέντας των Ρεπουμπλικανών η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μείωση φόρων και επιβολή σαρωτικών δασμών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Μπέσεντ ήταν επενδυτής και συγκεκριμένα το δεξί χέρι του φιλελεύθερου δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος, αλλά και χορηγός σε κορυφαίους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων των Χίλαρι Κλίντον, Τζον Κέρι και Μπαράκ Ομπάμα, όπως επισημαίνουν οι New York Times.

Να σημειωθεί ότι ο Μπέσεντ όταν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, θα είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός Οικονομικών και ισχυρός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Ο Μπέσεντ θα βοηθήσει τον Τραμπ στην προσπάθειά του να αναδιοργανώσει την οικονομία των ΗΠΑ. Ως υπουργός Οικονομικών θα εργαστεί για να κατευθύνει τις φορολογικές περικοπές μέσω του Κογκρέσου, να ηγηθεί των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα και να βοηθήσει στην εξάλειψη ομοσπονδιακών κανονισμών που ο Τραμπ πιστεύει ότι δυσχεραίνουν την οικονομία.

Φίλοι και πρώην συνάδελφοί του 62χρονου Μπέσεντ τον περιγράφουν ως άνθρωπο που παίρνει ως παράμετρο για τις αποφάσεις του τα δεδομένα, φιλοπερίεργο και με την ικανότητα να συνεργάζεται με ανθρώπους από όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα.

Μεγαλωμένος σε ένα ψαροχώρι στη Νότια Καρολίνα, ο Μπέσεντ είναι γιος ενός εργολάβου ακινήτων που είχε οικονομικά σκαμπανεβάσματα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ πολιτικές επιστήμες και ενδιαφερόταν να γίνει δημοσιογράφος.

Ωστόσο κατέληξε να εργάζεται στον οικονομικό τομέα αφού έκανε πρακτική άσκηση στον Τζιμ Ρότζερς, επενδυτή και επιχειρηματικό συνεργάτη του Τζορτζ Σόρος. Στη δεκαετία του 1990, εργάστηκε ως συνεργάτης στη Soros Fund Management, ξεχωρίζοντας μεταξύ των συναδέλφων του, αφού πόνταρε ενάντια στη βρετανική λίρα, αποφέροντας κέρδη στην εταιρεία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αφού έφυγε για να ιδρύσει το δικό του fund, ο Μπέσεντ επέστρεψε το 2011 για να γίνει επικεφαλής επενδύσεων του Σόρος.

Μέχρι τότε, ο Μπέσεντ είχε γίνει σημαντικός χορηγός σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, δεδομένου ότι είχε δώσει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικούς σκοπούς  και όλα εκτός από 300.000 δολάρια έχουν πάει στους Ρεπουμπλικάνους. Έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια στην ορκωμοσία του Τραμπ το 2016.

Ο Μπέσεντ δεν ήταν μέρος της πολιτικής τροχιάς του Τραμπ κατά την πρώτη του εκστρατεία ή την θητεία του ως πρόεδρος, αλλά γνώριζε την οικογένεια Τραμπ για δεκαετίες και ήταν στενός φίλος με τον εκλιπόντα αδερφό του εκλεγμένου προέδρου, Ρόμπερτ.

Την περασμένη άνοιξη, όταν πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων δίσταζαν να υποστηρίξουν δημόσια τον Τραμπ, καθώς τα νομικά του προβλήματα αυξάνονταν, ο Μπέσεντ είχε διαφορετική άποψη. Παρατήρησε ότι ο Τραμπ, μετά από κάθε πρόβλημα φαινόταν να ενισχύει την υποψηφιότητά του.

Ανησυχώντας για το εκρηκτικό εθνικό χρέος και την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο διεθνές εμπορικό σύστημα, ο Μπέσεντ συνάντησε τον Τραμπ και άρχισε να ανταλλάσσει ιδέες οικονομικής πολιτικής.

Σχέδιο «3-3-3»

Τους τελευταίους μήνες, ο Μπέσεντ έθεσε ένα σχέδιο «3-3-3» που στοχεύει σε 3% οικονομική ανάπτυξη, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σκέφτηκε επίσης μια ιδέα που θα επέτρεπε στον πρόεδρο να παραμερίσει ουσιαστικά την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αν και έχει υποχωρήσει από αυτήν την πρόταση.

Ο Μπέσεντ επιλέχθηκε μετά από διαμάχη μεταξύ της ομάδας του Τραμπ. Καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος έπαιρνε την απόφασή του, οι σκεπτικιστές του Μπέσεντ εξέφρασαν ανησυχίες για τους δεσμούς του με τον Σόρος και υπέδειξαν ότι δεν πιστεύει πραγματικά στους δασμούς. Ωστόσο, κέρδισε την υποστήριξη βασικών συμβούλων του Τραμπ, οι οποίοι τον θεώρησαν ως την καλύτερη επιλογή.

Ο Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ, επενδυτής που συνεργάστηκε με τον Μπέσεντ στη Soros Fund Management, είπε ότι ενώ είναι ήρεμος, μπορεί να είναι και «σκληρός και πειστικός» και ότι έχει την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία για να εργαστεί για ένα απαιτητικό αφεντικό όπως ο Τραμπ.

«Αν κάποιος μπορεί να χειριστεί τις απαιτήσεις της θέσεις, αυτός είναι ο Σκοτ », είπε ο Ντρακενμίλερ.

Διαβάστε ακόμη 

Goldman Sachs: Αποφύγετε τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2025 – Οι τέσσερις επενδυτικές προτάσεις (γραφήματα)

Golden Visa: Παράταση για 3.000 υποθέσεις ακινήτων για να «σωθούν» 750 εκατ. ευρώ

Ο Ηγεμόνας: Σπάνια πρώτη έκδοση του διάσημου βιβλίου του Μακιαβέλι βγαίνει σε δημοπρασία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα-

Exit mobile version