Σκηνές από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ζουν οι Ρώσοι σε αρκετές πόλεις, καθώς αναγκάζονται να σχηματίσουν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα τροφίμων, προκειμένου να αγοράσουν ορισμένα αγαθά πρώτης ανάγκης.
Ζάχαρη και δημητριακά αποτελούν τα δύο προϊόντα, τα οποία εξαφανίζονται γρηγορότερα από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ. Κι αυτό συμβαίνει ήδη από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, προτού επιβληθούν οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης.
«Οι άνθρωποι μοιράζονται συμβουλές για το πού να βρουν ζάχαρη. Είναι τρελό» τονίζει ο Viktor Nazarov, μιλώντας στον Guardian. «Είναι λυπηρό, αλλά και αστείο. Όλα πριν έναν μήνα ήταν μια χαρά και τώρα μιλάμε για εποχές του ‘90. Αγοράζουμε προϊόντα επειδή φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστούν».
Μετά από 1,5 ώρα στην ουρά, ο Viktor κατάφερε να πάρει μια τσάντα με πέντε κιλά τρόφιμα. Την ίδια ώρα, βίντεο στα social media απαθανατίζουν «μάχες» ανάμεσα σε καταναλωτές για λίγη ζάχαρη.
Сахарные бои в Мордоре продолжаются pic.twitter.com/hjdphblFNc
— 10 квітня (@buch10_04) March 19, 2022
Οι ξαφνικές ελλείψεις αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής του τι αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καταστούν αισθητές οι επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης, του υψηλού πληθωρισμού και της άνευ προηγουμένου απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Νομίζω ότι βαδίζουμε σταθερά προς τη Σοβιετική Ένωση» προειδοποιεί η Elina Ribakova, αναπληρώτρια επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF). «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ένα προσωρινό σοκ. Θα επιστρέψουμε στη δημοκρατία και στην επανένωση με τον υπόλοιπο κόσμο, μόνο αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης».
Το πρόβλημα στα σούπερ μάρκετ είναι εντονότερο στα εισαγόμενα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, τα είδη ρουχισμού, τις οδοντόπαστες κλπ. Πρόκειται για αγαθά, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί, ως απόρροια της κατάρρευσης της αξίας του ρουβλιού.
Την ίδια ώρα, η αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων και η επιβολή των σκληρών δυτικών κυρώσεων επιδεινώνουν σημαντικά την καταναλωτική ικανότητα των Ρώσων πολιτών.
Η κυβέρνηση, πάντως, επιρρίπτει την ευθύνη στον πανικό και τις φήμες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για να καλυφθεί η ζήτηση των καταναλωτών. «Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι είμαστε γεμάτοι από ζάχαρη και δημητριακά. Δεν χρειάζεται πανικός. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε μαζικά αυτά τα προϊόντα» τόνισε η Viktoria Abramchenko, στενή συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το πιο ανησυχητικό είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις ινσουλίνες, οι οποίες έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα φαρμακεία. Ρώσοι γιατροί δε, καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε περισσότερα από 80 είδη φαρμάκων. Και πάλι, η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στον πανικό.
Για τη Natalia Zubarevich, ειδικό επί της ρωσικής οικονομίας, οι ελλείψεις δεν συνιστούν αποτέλεσμα μόνο των κυρώσεων, αλλά και των εφοδιαστών αλυσίδων, σε συνδυασμό με την αξία του ρουβλιού. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς εργασίας, μετά την αποχώρηση μεγάλων επιχειρήσεων της Δύσης. Εργοστάσια, αεροδρόμια και αυτοκινητοβιομηχανίες σπεύδουν να κάνουν απολύσεις, καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.
«Η οικονομική ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό αυτού του πολέμου» τονίζει η Maria Shagina, στέλεχος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, περιγράφοντας σε μία φράση το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης:
Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια
Πώς να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Μιχάλης Ζολώτας: Βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο του εφοπλιστή στη Χίο