Οι συγκρούσεις έχουν διακοπεί, αλλά η ένταση παραμένει στην πάλαι ποτέ σταθερή χώρα της Κεντρικής Ασίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν διέλυσαν δια της βίας το πλήθος από το Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Πλέον κανένας δεν βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας και οι αρχές ανέκτησαν και τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι. Τα δύο κτίρια συγκαταλέγονταν σε αυτά που πυρπολήθηκαν από το εξαγριωμένο πλήθος. Στρατιώτες επανεκατέλαβαν και το κεντρικό αεροδρόμιο. Επιπλέον, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μία συμμαχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ υπό την αιγίδα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στο Καζακστάν. Αυτές αριθμούν 2.500 άτομα και θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. Δεν διαφαίνεται πάντως κάτι τέτοιο. Ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να προκληθεί μία νέα σύγκρουση. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την άνοδο των τιμών του υγραερίου, έλαβαν διαστάσεις γενικευμένης εξέγερσης.
Police in the city Almaty said they killed dozens of rioters overnight as fresh violence raged in Kazakhstan. More than 2,000 protesters were detained as Russia rushed in paratroopers to stop a countrywide uprising in the former Soviet state https://t.co/gHDEvrDRGl pic.twitter.com/uY2UpIG5Uc
— Reuters (@Reuters) January 7, 2022
Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι ακριβής, μιας και οι αρχές απαριθμούν μόνο τις απώλειες που αφορούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 18 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και σχεδόν χίλιοι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία του Καζακστάν ανέφερε ότι δύο από τους νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ενδέχεται εκατοντάδες πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων. Αντιπολιτευόμενοι κατήγγειλαν ότι το κράτος χρησιμοποίησε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος εναντίον τους. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές. Το πλήθος στράφηκε με μένος κατά των κρατικών κτιρίων, ενώ δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις πλιάτσικου σε τράπεζες και καταστήματα. Χιλιάδες είναι και τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν, παραδιδόμενα στις φλόγες. Το Διαδίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα, καθιστώντας αδύνατο να αναμεταδοθούν οι εικόνες.
Η απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει με στρατιώτες της το καθεστώς, μαρτυρά την ανησυχία της για την επέκταση των αναταραχών. Εκτός του ότι Μόσχα και Αλμάτι έχουν υπογράψει πολλές σημαντικές επενδυτικές κοινοπραξίες, ο Πούτιν δεν επιθυμεί γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής του. Στο Καζακστάν βρίσκεται και μια επανδρωμένη ρωσική διαστημική εγκατάσταση, το κοσμοδρόμιο Baikonur. Επιπλέον, στο φυσικό αέριο του Καζακστάν βασίζεται η Μόσχα, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δική της παραγωγή.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr