search icon

Διεθνή

Σκάνδαλο Theranos: Από τη χλιδή στο εδώλιο – Ξεκίνησε η δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς

Η κατηγορούμενη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της λέγοντας ότι ήταν το θύμα μίας κακοποιητικής σχέσης

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη –αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 μήνες– η δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς.

Η επιχειρηματίας κατηγορείται για το πολύκροτο «σκάνδαλο του αίματος», όπως ονομάζουν πολλοί την απάτη της Theranos. Για αυτό το αδίκημα, η 37χρονη Χολμς υπάρχει περίπτωση να εκτίσει ποινή φυλάκισης 20 ετών και έτσι, από την απόλυτη χλιδή, μπορεί να βρεθεί σε ένα κελί.

Μέχρι τότε, όμως, έως τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η απόφαση, θα ζει σε ένα ακίνητο το οποίο κοστίζει 135 εκατομμύρια δολάρια. Και δεν είναι αυτό το μοναδικό απίστευτο στην όλη υπόθεση…

Είναι γεγονός πως το σκάνδαλο Theranos έχει συνταράξει τη Σίλικον Βάλεϊ και τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ, από τη στιγμή κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως μια 19χρονη -σε αυτή την ηλικία ήταν όταν ίδρυσε τη εταιρεία- κατόρθωσε να κοροϊδέψει μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η Χολμς θεωρείτο το «χρυσό κορίτσι» της βιοτεχνολογίας, ενώ πολλοί την αποκαλούσαν ο θηλυκός, «επόμενος Στιβ Τζομπς» – κι όχι άδικα: η εταιρεία της υποσχόταν ότι μπορεί να διαγνώσει μία ολόκληρη σειρά από ασθένειες μόνο με μία σταγόνα αίματος. Όλο αυτό αποτιμήθηκε με εκρηκτική άνοδο στην εταιρεία της, η οποία έφτασε να κοστίζει 9 δισ. δολάρια.

Φευ, όλα αποδείχθηκαν μία απίστευτη απάτη, αφού αυτή η δήθεν επαναστατική τεχνολογία που πρέσβευε η Χολμς δεν είχε καμία εφαρμογή, αφού όλα ήταν ψέματα.

Ακόμα και έπειτα από αυτό, ενώ όλα γύρω της κατέρρεαν, η Χολμς φαινόταν να συνεχίζει να απολαμβάνει την καλή ζωή. Το 2019, μετά την αποκάλυψη της απάτης και τη χρεοκοπία της Theranos, συνήθιζε να τρώει συχνά στο εστιατόριο Spruce, έχει αστέρι Michelin, στο Σαν Φρανσίσκο, πληρώνοντας χιλιάδες δολάρια για κάθε γεύμα.

Σήμερα, έπειτα από όλες τις αποκαλύψεις και την προσαγωγή της σε δίκη, κρατά πιο χαμηλό προφίλ. Για την ακρίβεια, προσπαθεί να χτίσει μία εικόνα η οποία απέχει από εκείνη που έδειχνε όταν τα περιοδικά της έδιναν τον τίτλο της «νεότερης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου».

Πριν από αυτό, παντρεύτηκε τον Έβανς, έναν 27χρονο κληρονόμο μίας δυναστείας ξενοδοχείων της Καλιφόρνια -σε μία μυστική τελετή- και γέννησε το πρώτο τους παιδί το καλοκαίρι.

Τώρα, η υπερασπιστική γραμμή την οποία θα ακολουθήσουν οι δικηγόροι της συνοψίζεται στο ότι θα την παρουσιάσουν ως ένα αδύναμο άτομο το οποίο έπεσε θύμα κακοποίησης από τον τότε σύντροφό της, Νο2 της Theranos και συγκατηγορούμενό της, Σάνι Μπαλουάνι.

Ο Μπαλουάνι, όπως θα ισχυριστούν οι συνήγοροί της, την απαξίωνε λεκτικά, ήλεγχε μέχρι τι έτρωγε, πώς ντυνόταν και με ποιους είχε επαφές και σχέσεις. Η Χολμς θα υποστηρίξει πως «πρακτικά, κυριαρχούσε πάνω της και ”έσβηνε” κάθε δυνατότητα λήψης αποφάσεων».

Η πλευρά του Μπαλουάνι χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «βαθιά προσβλητικούς», με τον ίδιο να δηλώνει συντετριμμένος.

Το βέβαιο είναι πως οι εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ τους οδήγησαν τελικά στον χωρισμό του ζευγαριού, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να ζητούν σήμερα να μη δικαστούν από κοινού, αλλά ο καθένας χωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστές θα έχουν την ευκαιρία να ξετυλίξουν ένα κουβάρι -το νήμα του οποίου κανείς δεν γνωρίζει σε πιο σημείο σταματά- και να αποκαλύψουν όλες τις άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Όλα αυτά, με φόντο τις δραστηριότητες μιας start up που έγινε case study και οδήγησε την εμπνεύστρια ενός πολύπλοκου σχεδίου στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου και τώρα, μάλλον, στη φυλακή – εφόσον αποφανθεί κατά αυτόν τον τρόπο η έδρα του δικαστηρίου.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πώς ακριβώς, δηλαδή, εξύφανε τον ιστό μιας τεράστιας απάτης, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η Theranos λάμβανε πιστοποιήσεις της «τεχνολογίας» της από δημόσιους φορείς και πανεπιστήμια -κάτι που δεν συνέβη ποτέ- αλλά και το πώς «έκρυψε» τόσον καιρό αυτή την απάτη.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, αυτή η δίκη παρουσιάζει απίστευτο ενδιαφέρον και για τους επόμενους 15 μήνες θα συγκεντρώσει επάνω της πολλά φώτα της δημοσιότητας. Δεν θα φανεί σε κανέναν παράξενο εάν όλα αυτά που θα μάθουμε θα αποτυπωθούν τελικά σε καρέ κάποιας κινηματογραφικής ταινίας.

Όπου ο τίτλος της σίγουρα θα έχει μέσα του ένα παιχνίδισμα με «μια σταγόνα αίμα»…

Διαβάστε ακόμη: 

Βρετανία: H κυβέρνηση Τζόνσον επιτρέπει τη ρίψη επικίνδυνων λυμάτων σε θάλασσες και ποτάμια

Morgan Stanley: Γιατί προτιμά τη Eurobank – Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Exit mobile version