search icon

Διεθνή

Σεισμός στις αγορές – σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Η διεθνής αναταραχή χτυπάει σήμερα με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τουρκικό νόμισμα - Κατάρρευση ισοτιμίας 6,15 λίρες για ένα δολάριο - Ανήμπορες οι τουρκικές αρχές να παρέμβουν

epa05990090 Turkish President Recep Tayyip Erdogan leaves after a ceremony at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting. EPA/ETIENNE LAURENT

Τίποτα δε φαίνεται να ανακόπτει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Η νέα αναταραχή που εκδηλώθηκε σήμερα και εκφράζεται με αποστροφή σε επενδύσεις ρίσκου, γκρεμίζουν το τουρκικό νόμισμα σε νέο χαμηλό μηνών, καθώς η σχέση ανταλλαγής της με το αμερικανικό νόμισμα ξεπέρασε και το 6,15 λίρες προς ένα δολάριο.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σήμερα οι τουρκικές αρχές – οι οποίες τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρεμβαίνουν μέσω των κρατικών τραπεζών πουλώντας δολάρια από τα περιορισμένα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα προκειμένου να στηρίξουν τη λίρα – σήμερα, μέχρι στιγμής δεν έχουν δραστηριοποιηθεί σαν να έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους:

Δεν φαίνεται να υπάρχουν παρεμβάσεις διόρθωσης της ισοτιμίας σήμερα, επιτρέποντας στην ισοτιμία να καλπάζει ανενόχλητη υψηλότερα τροφοδοτούμενη από τον πανικό στις αγορές και το διαφαινόμενο ρίσκο της Τουρκίας.

Για τις αγορές το ρίσκο της Τουρκίας είναι διπλό:

Από τη μια είναι ο οικονομικός παραλογισμός του Ερντογάν ο οποίος επιμένει να μειώνει τα επίσημα επιτόκια την ώρα που ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος: Επηρεασμένος από θρησκευτικές ιδεοληψίες ο Ερντογάν θεωρεί ότι η μείωση των επιτοκίων θα ρίξει και τις τιμές, τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές όμως βλέπουν την επίδραση στην τσέπη τους: Τη στιγμή που τοποθετούνται σε τουρκικές αξίες στην ουσία χάνουν χρήματα. Άρα όσο συνεχίζει ο Ερντογάν να επιμένει στην προσωπική του οικονομική θεωρία η τάση των διεθνών επενδυτών είναι η αποχώρηση από την Τουρκία.

Το δεύτερο τουρκικό ρίσκο είναι γεωπολιτικό. Η αυξανόμενη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία και το Ιντλίμπ έχει θορυβήσει τους επενδυτές που βλέπουν πως μια οικονομία στη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η τουρκική δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το κίνητρο φυγής από τις τουρκικές αξίες -άρα και την τουρκική λίρα -ισχυροποιείται.

Ήδη η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κινείται στα όρια των αντοχών της τουρκικής οικονομίας. Με δεδομένη τη σταθερότητα της υποχώρησης η τάση της ισοτιμίας πλέον είναι προς επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν νέες σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, κατά πόσο δηλαδή η χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται με λογικά επιτόκια συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της – ειδικά αυτό του ιδιωτικού τομέα.

Η σημερινή βουτιά στην αξία της λίρας σε σχέση με το δολάριο είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Με δεδομένο ότι η αφετηρία του πανικού είναι εξωγενής και αδύνατον να επηρρεαστεί από τον Ερντογάν, κάνει την τέλεια καταιγίδα για το τουρκικό νόμισμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα πιο επικίνδυνη.

 

Exit mobile version