search icon

Διεθνή

Σεισμοί στην Τουρκία: Προσεγγίζουν τις 10.000 οι νεκροί (pics+tweets) (upd)

Χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι 10 πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας - Επέστρεψε στην Αθήνα για έλεγχο το C-130 με το 2ο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ - Αναστολή συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Τουρκίας

Δεν έχει τέλος η μαύρη λίστα των νεκρών από τους αλλεπάλληλους σεισμούς που χτύπησαν τη Νότια Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 9.600 θύματα και στις δύο χώρες.

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί στην Τουρκία από τα ερείπια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.

Το πρωί της Τετάρτης οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 7.108 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.910. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ότι έχουν ήδη καταγραφεί 684 μετασεισμοί και δεσμεύτηκε για την παροχή στέγασης στα εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων. Ήδη έχουν στηθεί 50.818 σκηνές, κατά την AFAD.

Στη Συρία οι νεκροί προσεγγίζουν τους 2.600 σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τουλάχιστον 1.250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.054 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Οι διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -14 βαθμούς Κελσίου για να βρουν τυχόν επιζώντες κάτω από τόνους χαλάσματα από κτήρια που κατέρρευσαν.

Επέστρεψε στην Αθήνα για έλεγχο το C-130  με το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Στο μεταξύ, στην Ελευσίνα για τεχνικό έλεγχο επιστρέφει το C-130 που θα μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη στα Άδανα της Τουρκίας τη δεύτερη ελληνική αποστολή διασωστών, λόγω βλάβης.

Αφού ολοκληρωθεί και εφόσον πάρει έγκριση, θα ξαναφύγει για Τουρκία.

Το δεύτερο κλιμάκιο αποτελείται από 15 πυροσβέστες της 2ης ΕΜΑΚ μαζί με 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο.

Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Ωστόσο, διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή ήταν να προσγειωθεί σε 3 ώρες στο αεροδρόμιο Ιντσιρλίκ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

ΠΟΥ: Οι νεκροί μπορεί να υπερβαίνουν τις 20.000

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι νεκροί μπορεί να υπερβούν τους 20.000.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανησυχία για τη Συρία που πλήττεται ήδη από ανθρωπιστική κρίση μετά από σχεδόν 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου και που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια που είναι δύσκολο να φτάσει λόγω του ότι η χώρα είναι κατακερματισμένη και η κάθε περιοχή ελέγχεται από διαφορετικές ομάδες. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες για διάστημα τριών μηνών (μέχρι τις εκλογές δηλαδή) που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο κατά τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσει ή να αναστείλει δικαιώματα και ελευθερίες.

Η κυβέρνηση θα ανοίξει ξενοδοχεία στο τουριστικό θέρετρο Αντάλεια για να φιλοξενηθούν προσωρινά πληγέντες από τον σεισμό.

Ωστόσο, κάτοικοι σε πολλές ισοπεδωμένες πόλεις της επικράτειας εξέφρασαν την οργή και την απελπισία τους για την αργή και ανεπαρκή, όπως λένε, αντίδραση των αρχών απέναντι στον πιο φονικό σεισμό που χτυπά την Τουρκία από το 1999.

Μάχη με τον χρόνο

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιαρμπακίρ στα ανατολικά και 300 χιλιόμετρα από τη Μαλάτια στα βόρεια έως τη Χατάι στα νότια.

Οι συριακές αρχές ανέφεραν νεκρούς μέχρι τη Χάμα, περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

«Είναι πλέον ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ομάδες εργάζονται σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ διεθνείς αποστολές καταφθάνουν σε βοήθεια, σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο.

Πάνω από 12.000 Τούρκοι προσωπικό έρευνας και διάσωσης εργάζονται στις πληγείσες περιοχές, μαζί με 9.000 στρατιώτες. Περισσότερες από 70 χώρες προσέφεραν ομάδες διάσωσης και άλλη βοήθεια.

Ανάμεσα σε αυτές και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

Αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό.

«Η περιοχή είναι τεράστια. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο Γιχάνες Γκουστ, από την υπηρεσία πυροσβεστικής και διάσωσης της Γερμανίας, καθώς φόρτωνε εξοπλισμό σε ένα φορτηγό στο αεροδρόμιο των Αδάνων.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 5.775 κτήρια καταστράφηκαν από τον σεισμό και ότι 20.426 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Δύο ομάδες της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ με 80 άτομα η καθεμία και 12 σκύλους πρόκειται να φτάσουν σήμερα στην Τουρκία και να κατευθυνθούν στη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμάν για να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Σκηνικό τρόμου

Οι Σύροι πρόσφυγες στη βορειοδυτική Συρία και στην Τουρκία ήταν από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που επλήγησαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNICEF, Τζέιμις Ελντερ

Στη συριακή πόλη Χάμα, κηδείες για πολλές οικογένειες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη.

«Είναι μια τρομακτική σκηνή από κάθε άποψη», είπε ο Αμπντάλα Νταχάν στο Reuters σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Σε όλη μου τη ζωή δεν έχω δει κάτι τέτοιο, παρά όλα όσα μας έχουν συμβεί».

Αξιωματούχος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία είπε ότι οι ελλείψεις καυσίμων και οι τρομακτικές καιρικές συνθήκες δημιουργούν εμπόδια.

«Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για ανθρωπιστική βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε στο Reuters από τη Δαμασκό ο συντονιστής του ΟΗΕ Ελ-Μοστάφα Μπενλαμλίχ.

Στη Μαλάτια της Τουρκίας, ντόπιοι χωρίς ειδικό εξοπλισμό, ακόμα και με γυμνά χέρια προσπάθησαν να περάσουν τα συντρίμμια των σπιτιών που έγιναν κομμάτια από τη δύναμη του σεισμού.

Και οι κάτοικοι αναρωτιούνται: «Πού είναι το κράτος; Τους παρακαλάμε να ρθουν. Ας το κάνουν, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με τα μέσα που διαθέτουμε».

Στις φλόγες ξανά το λιμάνι της Αλεξανδρέττας

Εν τω μεταξύ, το πρωί αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Στην περιοχή έχουν αποσταλεί αεροσκάφος και ελικόπτερο για την αντιμετώπισή της. Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά τη σεισμική δόνηση στο Καχραμάνμαρας, με αποτέλεσμα να κλείσει το λιμάνι και τα φορτηγά πλοία ανακατευθύνονται προς γειτονικούς λιμένες.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Άνεμος αλλαγής με αιχμή την έξοδο του ΤΧΣ και την είσοδο νέων «παικτών»

Τι ψηφίζουν στη δεύτερη κάλπη, η μάχη Μεγάλου-Ηλιόπουλου(2), ο ειρηνοποιός του καζίνο και ο νέος μνηστήρας της Watt

Πλειστηριασμοί: Χτυπάει το σφυρί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για ακίνητο στην Αθήνα

Exit mobile version