Κατέλαβαν τις κυριότερες πόλεις της Συρίας με επιθέσεις – «αστραπή». Μπήκαν στη Δαμασκό τα ξημερώματα σχεδόν χωρίς αντίσταση και τώρα, αναλαμβάνουν την εξουσία. Ποιοι είναι οι αντάρτες που τερμάτισαν το 25ετές καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, με μια ολιγοήμερη επίθεση, με ποιους θα συμμαχήσουν και με ποιους θα συγκρουστούν;
Το ότι οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες καταδεικνύει το γεγονός ότι την ώρα που οι αντάρτες έμπαιναν στη Δαμασκό, στην πόλη Μαντζίμπ, οι δυνάμεις του SNA επιτίθεντο σε αυτές του SNF και, καθώς ο SNF ετοίμαζε αντεπίθεση, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Γεγονός το οποίο οδηγούσε στη διαβίβαση προειδοποίησης από τον αμερικανικό Στρατό προς τον SNA και τον HTS να μην εμπλακούν σε αψιμαχίες σε περιοχές που ελέγχει ο SDF, στο Ντεϊρ εζ Ζορ και τη Ράκκα, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής όχθης του Ευφράτη.
HTS: Η Ταχρίρ αλ Σαμ Ο «ηγέτης»
Στο πολύχρωμο μωσαϊκό των φυλών της Συρίας Σιιτών, Σουνιτών, Χριστιανών, Δρούζων, Αλαβιτών κ.α., την επίθεση- “αστραπή” ξεκίνησαν από τα βορειοδυτικά μικρές ομάδες ανταρτών με ελαφρά φορτηγά και μοτοσικλέτες, καθοδηγούμενες από την συμμαχία των σαλαφιστών ισλαμιστών Hayat Tahrir al-Sham, ή HTS, μαζί με μια ομάδα-ομπρέλα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών πολιτοφυλακών που ονομάζεται Συριακός Εθνικός Στρατός. Το έχει ιδρύσει ο σημερινός επικεφαλής του, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι (γεννημένος ως Αχμέντ Χουσεϊν αλ- Σαράα, το 1982 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας), ο οποίος συμμετείχε στην ιρακινή εξέγερση κατά των ΗΠΑ ως μέλος της ομάδας που τελικά εξελίχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.
Στην προηγούμενη εμφάνισή του, στην αρχή του συριακού εμφυλίου, το 2012, ως Τζαμπάτ αλ- Νούσρα ή “Μέτωπο Αλ-Νούσρα”, το HTS προέκυψε μέσα από το ISIL (ISIS), από το οποίο αποσχίστηκε έναν χρόνο αργότερα, δηλώνοντας πίστη στην Αλ Κάιντα. Πίστη που θα αποκήρυσσε, διακόπτωντας τους δεσμούς μαζί της με μια δημόσια δήλωση το 2016, μετά την οποία μετονομάστηκε σε Χαϊάτ Ταχρίρ αλ- Σαμ, ή Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε.
Σήμερα, η HTS είναι η μεγαλύτερη ένοπλη ομάδα στη Συρία, καθώς στους κόλπους της περιλαμβάνονται και τα μέλη των οργάνωσεων Τζαμπάτ Φατέχ αλ- Σαμ, Λίβα αλ-Χακ, Τζαμπάτ Ανσάρ αλ- Ντιν και Τζαϊς αλ- Σουνά.
Το HTS, το οποίο εκτιμάται πως διαθέτει έως και 30.000 μαχητές, είχε ως ορμητήριο την Ιντλίμπ και τον οικονομικό έλεγχο σε εκτάσεις της επικράτειας και των πόρων εκεί. Από εδώ, λαμβάνουμε και πολλές απαντήσεις σχετικά με την χρηματοδότηση της οργάνωσης, καθώς και τις φιλικές σχέσεις της με την Τουρκία.
Το HTS, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της περιοχής, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων γι’ αυτήν, όπως και το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, με την Τουρκία.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr