«Η κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του πρέπει να σταματήσει», ανέφερε εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζουζέπ Μπορέλ σε μια ανακοίνωση, εκφράζοντας λύπη για «αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση εναντίον αμάχων και δρόμων που χρησιμοποιούν για να διαφύγουν» που έχουν προκαλέσει ήδη «αναρίθμητους θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων».
«Όλα τα μέρη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους», τονίζει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 235.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί μέσα σε δύο εβδομάδες λόγω της εντατικοποίησης της επίθεσης των δυνάμεων της Δαμασκού που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Το καθεστώς, που έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου ελέγχει περισσότερο από το 70% του εδάφους, έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένο να ανακαταλάβει την περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ.
Η ΕΕ απαιτεί «ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση» προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε τρία εκατομμύρια αμάχους που ζουν στην περιοχή της Ιντλίμπ και υπογραμμίζει πως η μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων», «όπως επιτρέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν επιτρέπει να πλήττεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ούτε να λαμβάνονται ως στόχοι οι άμαχοι».
Η Μόσχα και το Πεκίνο έθεσαν βέτο στις 20 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την παράταση κατά ένα έτος της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους, μεταξύ των οποίων οι κάτοικοι της Ιντλίμπ.
Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 έπειτα από την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, έχει προκαλέσει περισσότερους από 370. 000 θανάτους ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.