search icon

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Μέρκελ - Μακρόν δεν έπεισαν τους Ευρωπαίους να προσεγγίσουν τον Πούτιν

European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun 28, 2018 / Σύνοδος Κορυφής των Ευρωαπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, 2018.

Το σχέδιο κυρώσεων (κυρίως οικονομικών ) κατά της Ρωσίας ολοκληρώνουν οι αρχηγοί κρατών – μελών της Ε.Ε, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αντιδρώντας στις «κακόβουλες» ενέργειες της Μόσχας.

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ, απέτυχε να φέρει στο τραπέζι τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρείται μία πικρή ήττα για την Γερμανίδα Καγκελάριο, όπως επισημαίνει το γερμανικό Focus και η εφημερίδα «Die Welt».

«Η άλλοτε σταρ σε κάθε σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, φεύγει ηττημένη αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία σύνοδο κορυφής παρουσία του Πούτιν για την επίλυση ζωτικών θεμάτων», επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία.

Διπλωμάτες ανέφεραν πως η Μέρκελ θέλει να πείσει την ΕΕ να απευθύνει πρόσκληση στον Πούτιν να προσέλθει σε Σύνοδο Κορυφής με τους «27», με τη σχετική πρωτοβουλία να βρίσκει σύμφωνο τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial Times.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν πείστηκαν, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Υπάρχει «ανάγκη για αποφασιστική και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε οποιαδήποτε περαιτέρω κακόβουλη, παράνομη δραστηριότητα της Ρωσίας», αναφέρουν Ευρωπαίοι ηγέτες. «Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των μέσων που διαθέτει».

Μέρκελ και Μακρόν απέτυχαν να πείσουν τους Ευρωπαίους να προσεγγίσουν τον Πούτιν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουήλ Μακρόν είχαν ηγηθεί της εκστρατείας για μια τέτοια προσέγγιση, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Προσωπικά, θα ήθελα ένα πιο θαρραλέο βήμα εδώ», δήλωσε σήμερα το πρωί η Μέρκελ. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να συμφωνήσουμε για μια άμεση συνάντηση σε εκτελεστικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι δεν αρκεί που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη.

«Η Ε.Ε πρέπει επίσης να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες. Διαφορετικά, οι διαφωνίες με τη Μόσχα δεν θα επιλυθούν», τόνισε.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ήταν κυρίως αυτά που αντιτάχθηκαν σε συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως απάντηση στις κακόβουλες και παράνομες ενέργειες της Ρωσίας , όπως για παράδειγμα, επιθέσεις χάκερ και μυστικές επιχειρήσεις από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε χώρες της ΕΕ, θα είναι οι νέες κυρώσεις που θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνόδου.

Η υπόθεση Ναβάλνι απασχόλησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και οι κυβερνοεπιθέσεις στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή το 2015.

Οι αντιδράσεις από πλευράς Βρυξελλών ήταν μέχρι σήμερα «προσεκτικές». Για παράδειγμα, οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν ή επιβλήθηκαν συμβολικές κυρώσεις σε αξιωματούχους ή κυβερνητικές υπηρεσίες.

Την τελευταία φορά που επιβλήθηκαν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ήταν το 2014 κατά τη διάρκεια σύγκρουσης Κιέβου- Μόσχας μετά την πτώση αεροπλάνου της Μαλαισίας όπου επέβαιναν 298 άτομα. Σύμφωνα με έρευνες,το αεροσκάφος δέχτηκε πυρά από φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Η θέση των Βρυξελλών απέναντι στη Ρωσία θα αλλάξει μόνο εάν η Ρωσία συμβάλλει στην πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, ο ίδιος δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής παρουσία του Πούτιν.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα

Βρετανία: Κατασχέθηκαν κρυπτονομίσματα άνω των 130 εκατ. ευρώ

Panasonic: Πούλησε το μερίδιό της στην Tesla για σχεδόν $4 δισ

Μετάλλαξη Δέλτα: Επανέρχονται οι μάσκες στο Ισραήλ – Aνησυχία και στην Ευρώπη

Exit mobile version