Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με το ρωσικό πρακτορείο Tass να μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη «συγγνώμη» του για το «τραγικό περιστατικό της πτώσης του αεροπλάνου σε ρωσικό εναέριο χώρο».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση που έγινε ειπώθιηκε ότι το αζέρικο αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι την ώρα που σε αυτό ήταν σε εξέλιξη επιθέσεις από ουκρανικά drones τα οποία προσπαθούσε να αναχαιτίσει η ρωσική αεράμυνα.
«Το επιβατικό αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν επιχείρησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Την ώρα εκείνη το Γκρόζνι, το Μοζντοκ και το Βλαντικαβκάζ δεχόταν επίθεση από ουκρανικά UAV και η ρωσική αεράμυνα απώθησε αυτές τις επιθέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι λεπτομέρειες σχετικά με την συντριβή του αεροσκάφους των Azerbaijan Airlines στις 25 Δεκεμβρίου όπου έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι , συζητήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στον ρωσικό εναέριο χώρο και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν».
Με αφορμή, δε, την επικοινωνία Πούτιν-Αλίγιεφ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα από ειδική επιτροπή με δύο εργαζομένους του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν να βρίσκονται στο Γκρόζνι προκειμένου να συνεργαστούν με τις ρωσικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν μετέφεραν μέσω του Euronews ότι ήταν ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στο Ακτάου.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά της πτήσης 8432 κατά τη διάρκεια εναέριας δραστηριότητας μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από το Γκρόζνι και τα θραύσματα έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας, καθώς εξερράγησαν δίπλα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Τότε, μάλιστα, οι πηγές από το Αζερμπαϊτζάν έλεγαν ότι δεν επιτράπηκε από τις ρωσικές Αρχές στο αεροσκάφος, που υπέστη ζημιές, να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων σε τρία εξ αυτών για αναγκαστική προσγείωση και διατάχθηκε να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν, ώστε να συντριβεί στη θάλασσα και να χαθούν τα ίχνη.
Διαβάστε ακόμη
Τα 3+1 προγράμματα για στέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα