Την αναγκαιότητα να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το Κίεβο, επανέλαβαν σήμερα από την Άγκυρα ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Όλαφ Σολτς, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία ως Καγκελάριος.
Επίσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων.
«Θα συνεχίσουμε ακλόνητα τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», είπε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακόμη, και οι δύο μαζί έκαναν έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Σταμάτα για μια στιγμή».
Όπως είπε ο Όλαφ Σολτς, είναι σαφές ότι «κάθε μέρα, με κάθε βόμβα, η Ρωσία απομακρύνεται από τον κύκλο της διεθνούς κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί». Τόνισε δε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν αμφισβητούνται.
Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας έγινε σε «κλίμα ειλικρίνειας», ενώ ο Όλαφ Σολτς τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική και παραγωγική» και χαιρέτισε «τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης».
Όταν ρωτήθηκε για την «ουδετερότητα» που τηρεί η χώρα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι θέλει να διατηρήσει «τους φιλικούς δεσμούς με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν». «Στείλαμε την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε», επανέλαβε.
Από το 2019 η Άγκυρα εξοπλίζει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης εναντίον των ρωσικών αρμάτων μάχης. «Η Τουρκία έστειλε όπλα στην Ουκρανία, όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη», σχολίασε ο Όλαφ Σολτς.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Μόσχα προτού να ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες, συνομίλησε πολλές φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ το Σάββατο είχε άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, καθώς και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Για τον Γκίντερ Ζόιφερτ, ερευνητή στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς έχει ως στόχο να «συνδέσει» την Άγκυρα με τη Δύση. «Κανείς δεν ζητάει από την Τουρκία να υιοθετήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά τουλάχιστον να μην τις υπονομεύει», προσπαθώντας να τις παρακάμψει, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διαβάστε ακόμη
Ψάλτης: «Σκιά αβεβαιότητας από τη διένεξη Ρωσίας – Ουκρανίας» – Ποιοι είναι οι στόχοι για το 2022
Ριάντ: Διαύλους επικοινωνίας για επενδύσεις και κοινές συνεργασίες άνοιξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Ο πόλεμος έβαλε «φωτιά» στους ναύλους των πλοίων